Uçan yağ sudan hafif olduğu için üst kısımda birikir ve böylece kekik yağı elde edilmiş olur. Güneş ve ısıdan korunan saklama tanklarında saklanır.
Esans yağlar, damlalığa sahip kapaklı, koyu renkli kaplarda saklanmalıdır. Aldığınız kekik yağı saydam bir cam kapta ya da plastikteyse bu yağ size sıkıntı çıkabilir. Oldukça güçlü olan kekik yapı, bu tip maddeler ile reaksiyona girebilmektedir.
Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç´ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, “Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Pişmiş yemeklere eklenebilir. Saç diplerine masaj yapılı 15-20 dk. bekletilerek saç bakımı için kullanılabilir.
Kekik yağının bir başka kullanım yöntemi ise bir bardak sıcak suya 2 damla damlatılarak çay olarak içme yöntemidir. Buhar banyosu için kaynar suya iki damla kekik yağı damlatılarak kullanılabilir. Kekik yağı hiçbir zaman doğrudan cilde sürülmez veya doğrudan içilmez.
Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur. Kekik yağı içmek, bu anlamda son derece faydalıdır. Kekik yağının aşırı tüketiminden kaçınmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde bu bitki, fayda yerine zarar verebilir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Evet, bu yağ cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kekik yağının bilinen en önemli faydası, sivilceye neden olan bakterileri azaltmasıdır.
Biriken kekik suyunun taze olarak tüketilmesi önerilir. Güneş ışığı almayan kuru alanlarda saklanması gereken kekik suyu cam şişe içinde buzdolabında muhafaza edilebilir.
Taze yeşil kekikleri yıkadıktan ve süzdükten sonra derin bir kap içerisinde limon suyu, tuz, pul biber ile iyice harmanlayın. Ortalama 3-5 dk karıştırma işleminden sonra yarım saat kadar dinlendirin. Tuz ve limon miktarlarını damak lezzetinize göre tadına bakarak ayarlayabilirsiniz.
İşte mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatların raf ömürleri: Toz zencefil: 3-4 yıl. Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok fazla etkilenen baharatları buzdolabında muhafaza edin. Baharatlarınızı satın aldığınız tarihi mutlaka not etmelisiniz ve o tarihten itibaren 1 seneden uzun süre kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar.
Kekik yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Kekiğin uçucu yağı öksürüğü iki açıdan rahatlatır. Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur.
Soğuk algınlığı tedavisinde kekik yağı tercih edilebilir. Özellikle, boğazda ortaya çıkan enfeksiyon ve diğer solunum yolu sorunlarında, kekik yağı tercihler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri