Günümüzde Trabzon'un doğusunda
Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı. Bölgenin toprakları verimli olmadığından ahalinin bir kısmı çareyi gurbette buluyordu. Birinci Dünya Savaşı'na kadar Türkler ile Rumlar arasında belgelere yansıyan bir çatışma olmamıştır.
İlk olarak dilbilimci Michael Deffner 1877 yılında Karadeniz Rumcasının Of, Uzungöl (Şerah) ve Trabzon merkez lehçeleri birbirleri, Antik Yunanca ve Modern Yunanca ile karşılaştırınca arkaik ögeler taşıyan Pontus Rumcası'nın Orta Çağ Rumcası olduğunu bildirmiştir.
Mübadeleden 5 yıl sonra gerçekleştirilen 28 Ekim 1927 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Trabzon Vilayetinde 64 Rum, 98 Ermeni, Giresun'da 2 Ermeni, Ordu'da 2 Rum ve 249 Ermeni kalmıştır.
20 İle 25 Milyon Arası Kadar Zaten Kürt Var, Doğru Diğer Milletlerin Sayısını Baya İndirildi Açıkcası Günümüzde Safkan Olarak 1.500 Kadar Rum Kaldı, 50-60.000 Arası Kadar'da Ermeni, Bunun Dışında Arap, Süryani, Laz, Çerkez...'lerde Var!!!
İlgili 32 soru bulundu
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნები, Pontoeli Berdznebi), geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz'in kıyısında Pontus Alpleri'nde (Kuzey Anadolu Dağları) yaşayan etnik Rum grubudur.
Özet: Trabzon, 1864 Kafkas Göçü'nde göçmenlerin Osmanlı topraklarına giriş yaptıkları ana limanlardan biri oldu. Ancak çok sayıda göçmenin Trabzon'a yığılması hem göçmenler hem de yerli halk için çok ciddi sorunları da beraberinde getirdi.
Trabzon'da insanların hayatını ve ritüellerini belirleyen ana unsur hiç şüphe yok ki hemen tamamı Sünni mezhebine bağlılığını sürdüren İslâmiyet inancıdır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
855'te Sinop'a yerleşen Milet'ler M.Ö. 756 yılında yöreye gelmişlerdir. Yunan tarihçisi Besari, Trabzon'u Arkad ve Milletlerin kurduğunu öne sürmüş ise de gerçekte yöreye ilk yerleşen Turan halkıdır. Dolayısıyla kentin Kurucuları Orta Asya kavimleridir.
Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir. Anlatıldığına göre, Miletliler, yöreye ilk geldiklerinde önlerinde gördükleri “üzeri düz masa ya da sofra” biçimindeki taşlardan esinlenerek şehre bu adı vermişlerdir.
Yomra'nın kuruluş tarihini, Trabzonun kuruluş tarihiyle değerelendirecek olursak,Orta Asya'dan dört koldan yapılan göçlerin bir koluda Kafkas yaylaları ve İran Platooksu üzerinden gellen Turani bir kavmin Karadeniz sahillerine inerek yurt edindikleri ve Trabzon şehrini kurduklarını bilmekteyiz.Çok eski bir şehir olan ...
Pontus Rum Devleti Yıkılışı
Devlet'in resmi olarak yıkılmasına sebep olan olay ise Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet'in emrindeki 140.000 kişilik ordu ile şehri kuşatması ve Trabzon'u ele geçirmesi olmuştur.
En büyük Pontuslu Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi'nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of'un bir kısmı) bulunur.
Fatih zamanında Oğuzların Avşar boyundan olan Karaman oğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. olması, dikkat çekicidir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde Çepni Türkleri kadar Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türklerinin de etkisi olmuştur.
çepniler'in, iran'dan çıkarılıp doğu karadeniz'e geldikten sonra bu bölgede tirebolu, görele ve vakfıkebir yörelerine yerleştikleri ve sayılarının 100.000 civarında olduğu rivayet edilmektedir. hacı bektaş veli vilayetname'sinde, h.bektaş veli'nin müritlerinin çepniler olduğu anlatılır.
Oysa Kolkhlar, Driller, Makronlar gibi yerli kavimler Trabzon civarında çok daha önceden beri yaşamaktaydılar. Aynı yüzyılda Karadeniz Bölgesi Kafkasya'dan gelen Kimmerler ve onların ardından İskitlerin akınlarına uğramıştır.
1868'de vilayet olan Trabzon'a merkez sancağı dışında Lazistan, Gümüşhane, Canik (Samsun) sancakları bağlıydı. 1890'da merkez sancağı Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Vakfıkebir, Sürmene ve Akçaabat, Canik sancağı Bafra, Ünye, Fatsa, Çarşamba ve Terme, Lazistan sancağı Rize, Of, Atina (Pazar) ve Hopa, Gümüşhane sancağı ...
Aynı tahrir kayıtlarına göre şehirde yaşayan halkın; %65,16'sı Rumlar, %19,22'si Müslüman, %12,49'u Ermeniler, %3,13'ü ise Ceneviz ve Venedikliler'in oluşturduğu Latinler'den oluşmaktaydı.
Türkiye'de Trabzonluları Laz sanmak gibi bir yanılgı var. Peki Trabzonlular Laz mıdır? Aksine kimliğinde Trabzon yazan insanların çok büyük bir bölümü Laz değildir. Diğer kalan kısmı ise dedelerinden süregelen bir soy haritasını oluşturmaktadır.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Eskiden Papaz yetiştiren bölge, bu defa Hoca yetiştirip Anadolu'ya göndermeye başlamıştır. Rumcayı din eğitiminin tercümelerinde kullanmaları, bu dilin oralarda halen konuşuluyor olmasını doğurmuştur.
Mart 1916'da Osmanlı-Rus savaşı başlar. Doğu Karadeniz'deki Müslümanlar Karadeniz'in içlerine kaçarlar. 16 Ağustos 1916'da Ruslar Trabzon'a girer. Türk yönetimi zayıftır, Trabzon valiliğini Rumlara bırakıp kaçar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri