Trabzon'da yer alan doğal güzellikler arasında Uzungöl, Haldizen Yaylası, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası ve Değirmendere bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
MEŞHUR TRABZON HAMSİKÖY SÜTLACI
Trabzon'un bilinen en meşhur tatlısı sütlaç, sütün içerisine pirinç ve şeker katılarak yapılan meşhur bir tatlı. İster fırında ister piştikten sonra buzdolabında muhafaza edilerek tüketilen tatlı Trabzon'da oldukça sevilen bir tatlıdır.
Trabzon'un en meşhur tatlısı hamsiköy sütlacıdır.
Eğer sadece şehir merkezini ve tarihi yerlerini gezmeyi planlıyorsanız, 2-3 gün yeterli olacaktır. Bu süre zarfında Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı, Trabzon Müzesi, Trabzon Kalesi ve diğer tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Eğer yaylaları da gezmeyi planlıyorsanız, 5-7 gün yeterli olacaktır.
Trabzon ilinde iki farklı iklim tipi görülmektedir. Kıyı kısmında ılık ve yağışlı bir iklim tipi yaygınken, iç kesimlerde karasal iklim özelliği hakimdir. Karasal iklim örneği olarak Maçka (yükseklik: 250 m) meteoroloji istasyonu verilerinden yararlanılmıştır.
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
Trabzon'un 18 ilçesi bulunmaktadır.
Aynı tahrir kayıtlarına göre şehirde yaşayan halkın; %65,16'sı Rumlar, %19,22'si Müslüman, %12,49'u Ermeniler, %3,13'ü ise Ceneviz ve Venedikliler'in oluşturduğu Latinler'den oluşmaktaydı. Bunun yanı sıra şehirde 400 yeniçeri, 203 kale muhafızı ile idareciler ve maiyetindeki insanlarda bulunmaktaydı.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Trabzon, Türkiye'nin bir ilidir. Trabzon merkezli olan ve Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Karadeniz sahili ile Doğu Karadeniz Dağları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar.
Trabzon ve çevresinde geleneksel el sanatları olarak,hasır bilezik yapımı,telkari, taş ve ahşah işçiliği, dokumacılık, bakırcılık, bıçakçılık, yorgancılık gibi sanatlar yapılmaktadır. Bakırcılık gibi, bölgenin en eski el sanatlarındandır.
Trabzon'da tarım denildiğinde ormanlar, fındık bahçeleri ve çay akla geliyor. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda saydıklarımızın dışında mısır, patates, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve konusunda da önemli alanlara sahip olan Trabzon'da ekilmeye müsait toprak görmek mümkün değil.
Karadeniz mutfağına özgün lezzetlerle tanışabilir; mıhlama, kara lahana sarması, laz böreği, Hamsiköy sütlacı, Trabzon simidi, Trabzon kurabiye, karayemiş, Trabzon vakfıkebir ekmeği, Karadeniz pidesi, hamsi yemek çeşitleri, piyaz, kara lahana çorbası, pazı çorbası gibi daha birçok farklı ve güzel lezzetleri ...
Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları ortalama 40-60 kg'dır. Trabzonhurması yetiştiriciliği, İlimizde yaygınlaşmaya başlamış ve 2019 yılı itibariyle 5684 dekar alanda 3478 ton üretim yapılmaktadır.
Eşsiz doğanın ayrı bir tat kattığı et ızgara ve tereyağda alabalık, karalahana çorbası, karalahana sarması, , kuymak, mısır çorbası, kaygana, balık ekşilisi, burma baklava, pazı kavurması, fasulye turşusu, meşhur Hamsiköy sütlacı ve taş fırınlarda üretilen ekmekler ve pideleri ile Maçka ziyaretçilerine unutamayacakları ...
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri