Madde 62 – Yerleşim birimleri içindeki karayolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve yükleme, boşaltma, indirme, bindirme, arızalanma gibi zorunlu nedenler dışında kamyon, otobüs ve bunların katarları, lastik tekerlekli traktörler ile hertürlü iş makinelerinin park edilmesi yasaktır.
Otobüs, kamyon, lastik tekerlekli traktör ve iş makinalarının park etmesi durumunun yasak olduğu alanları içine alır. Bu kurala uymayan sürücüler 62 trafik cezası ile cezalandırılır. 62 Trafik Cezası Ne Kadar? 62 trafik cezası 15 gün içinde ödenmesi koşulu ile %25 indirimli olarak 81 tl olarak ödenmektedir.
Esas olarak, kural ihlalini yapan aracın durdurulması ve ihlali yapan kişinin tespit edilerek, bu kişi adına ceza kesilmesi gerekirken, bu madde uyarınca, aracın tescil maliki adına ceza tutanağı düzenlenmektedir.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
61/1-a: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığı yerlere park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 15'dir. 61/1-b: Taşıt yolu üzerinde park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 10'dur.
İlgili 38 soru bulundu
63 trafik cezası maddesi ihlalin konusu uygunsuz ışık kullanmak yani yasalarca belirlenen şekilde ışıklandırma kullanmamaktır. Araçların ışıklandırılması başlıklı 63 trafik cezası maddesi ihlalin konusu, karayolları trafiğini kullanan araçların uygunsuz lamba kullanması konusundaki trafik kuralını tanımlar.
65/1-a trafik cezası kodu taşıma kapasitesinden daha fazla yolcu taşıma cezasıdır. Trafik kanunlarında belirtilen yasaya uymayan sürücülere kesilmektedir. Aracın taşıma kapasitesinden daha fazla yolcu taşıması durumunda kesilen ceza kodu 65/1-a olarak nitelendirilmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Kişilerin kendilerine verilmiş olan trafik cezalarını e- devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Gelir İdaresi Başkanlık sitesinden öğrenmiş olması durumu kişiye tebliğ edilmiş sayılmamaktadır.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Peki 2023 yılı 51/2-a cezası ne kadar? 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? (2023) 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c ceza maddesi nedir? Karayolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz.
Madde 51 – Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak. Başvuru işlemleri hakkında AK Parti'li Aydemir yaptığı açıklamada yapılandırma başvurularının 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacağını vurguladı.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Trafik cezasına bir dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliği'ne verilmek üzere, bulunduğunuz yer adliyesinden Ceza Mahkemeleri Ön Büro üzerinden itiraz edebilirsiniz. Dilerseniz avukatınıza vekalet vererek de itiraz edebilirsiniz. Ek olarak e-imza ile uyap vatandaş sistemi üzerinden de itiraz yapmak mümkün.
MADDE 32- Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliğin işleten tarafından otuz gün içinde araç tescil belgesine işletilmesi zorunludur. Bu fikra hükmüne uymayan işletenlere 108 Türk lirası idari para cezası verilir.
Bu madde; alkol, uyuşturucu veya uyarı maddenin etkisi altında araç kullanma halinde tatbik edilecek idari para cezaları ile ehliyetin geçici süre geri alınmasını düzenlemektedir.
Madde 75 – Okul taşıtlarının “DUR” işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması zorunludur. “DUR”işaretinin sadece öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri