Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25'lik indirimden faydalanabilirsiniz.
Bu gibi bir durumda trafik cezası yapılandırma fırsatından faydalanılabilmektedir. Trafik cezası yapılandırması interaktif vergi dairesi veya e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz.
Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin.
İlgili 43 soru bulundu
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Ancak vakit kaybetmek istemeyenler internet üzerinden de farklı şekillere ödemelerini tamamlayabilir. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı uygulamalarından ya da sitelerinden, İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden, e-Devlet'ten online olarak trafik cezası ödemesi yapılabilir.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
Trafik cezası indirimi, plakanıza yazılan trafik cezasını erken ödemeniz halinde uygulanan %25'lik indirimdir. Bu yüzden yazılan cezayı 15 gün içerisinde online ya da diğer yetkili kuruluşlar aracılığıyla ödemelisiniz.
2023 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 436'nin %25'i 109 TL'dir. 436 – 109 = 327 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. Yani ceza kesilen tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız 436 TL yerine 327 TL ödersiniz.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz. 6 ekimde emniyet kemeri sebebiyle ceza yazıldı makbuzu almayı unuttuk, e devlette ceza görünmesine rağmen mail ya da posta yoluyla tebliğ edilmedi.
Peki 2023 yılı 51/2-a cezası ne kadar? 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? (2023) 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c ceza maddesi nedir? Karayolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler. Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
kimlik no ve araç plakasını girmek. Ardından ceza sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların internet sitelerinden ya da mobil uygulamalarından trafik cezasını yatırabilirsiniz.
Trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan trafik cezası sorgulayabilir ve hesabınız ya da kredi kartınız ile ödeme yapmanız mümkündür. Bu bankalar sırasıyla Akbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası olarak sıralanabilir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız. Ayrıca bu ceza size tebliğ edildiğinden sizi bağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri