Yolun tipine göre değerlendirildiğinde trafik kazaları toplamda ve yerleşim yerinde en fazla cadde-sokakta, sonra devlet yolunda meydana gelirken, yerleşim yeri dışında ise en fazla devlet yolunda daha sonra otoyolda meydana gelmektedir.
Mutfak, banyo, merdivenlerde sık görülür. Sabah ve akşam saatlerinde sık görülür. Kış aylarında yanıklar, yaz aylarında ise düşme, zehirlenme, boğulmalar sık görülür.
Toplam ölü sayısı ise %2,5 azaldı. İllere göre ölümlü yaralanmalı kaza sayıları incelendiğinde bin taşıt başına en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın Bingöl'de en az İstanbul'da gerçekleştiği görüldü.
Trafik kazaların nedenleri nelerdir sorusu sorulduğunda ilk olarak akla beş farklı madde geliyor. Aşırı hızlı araba kullanmak, alkollü araç kullanmak, sürücünün dikkatinin dağılması, kırmızı ışık ihlalleri ve güvenlik ekipmanlarını kullanmamak kazalara davetiye çıkarıyor.
Ancak hafta sonlarına tekabül eden günlerde, trafik kazalarının en yoğun olduğu saatler 22:00 ila 03:00 olarak görülmektedir. Saat ve günlere baktığımız zaman meydana gelen araç kazalarının çoğu sürücü hatalı olarak göze çarpmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
5-29 yaş grubu, trafik kazalarının asıl kurbanları arasında dikkati çekiyor. Trafik kazaları, 15-29 yaş grubundaki gençlerin bir numaralı ölüm nedeni olarak gösteriliyor.
Türkiye'de 2019 yılında 418 bin trafik kazası meydana gelirken bu kazalarda 286 bin kişi yaralandı. Buna göre ortalama her 75 saniyede 1 trafik kazası oluyor; 110 saniyede 1 kişi de bu kazalarda yaralanıyor. Ortalama her gün 7 kişi de kaza yerinde hayatını kaybediyor.
İnsan faktörü kazaya sebebiyet açısından ana unsur olup; sürücü, yaya ve yolcu olarak 3 şekilde trafiğin içinde yer alır. İnsan kusurlarına örnek olarak; aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, yorgun yola çıkmak, kendine aşırı güven duymak, dikkatsiz davranmak, sorumsuzca hareketlerde bulunmak gösterilebilir.
John W. Lambert'e ait gaz motorlu otomobilin 1891'de Ohio'da karıştığı kaza, dünyanın ilk trafik kazası olarak nitelenmektedir.
Trafikte kargaşa olmaması için konulan kurallar vardır. Bunlara uyulmaması durumunda trafik kazaları denilen üzücü olaylar olabilmektedir. Allah her şeyi bir çeşit sebeplere bağlamış, insan bu sebepleri yerine getirirse Yaratıcı da, kulun özgür iradesine bağlı olarak yaratmaktadır. Bu bir ilâhî kanundur yani kaderdir.
Türkiye'de ilk ölümlü trafik kazası kayıtlara göre, 26 Ocak 1912 yılında İtalyan Konsolosluğu'nun şoförü Frederico Rasi'nin Şişli Camii yanında yer alan Halaskargazi Caddesi'nde İdris isimli Arnavuta çarpmasıyla gerçekleşti.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Trafik kazalarına neden olan unsurlar içerisinde ilk sırada sürücü kusurları yer aldı. Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda toplam 88 bin 223 sürücü kusuru tutanaklara geçti. Trafik kazalarında ayrıca 10 bin 316 yaya, 2 bin 260 araç, 1524 yolcu ve 414 yol kusuru tespit edildi.
- Karayolu trafik kazaları tek başına tüm dünyada meydana gelen ölümlerin %2.1'ine yol açmakta ve ölüm nedenleri arasında 11. sırada gelmektedir.
1. Kayma, Takılma ve Düşme. Kayma, takılma ve düşme iş yerindeki tüm kişisel yaraların 1/3'ünü oluşturur. ve işçilerin tazminat taleplerinin en önemli sebebidir.
Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
Yüksek hızda araç kullanma davranışı, kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya etkide bulunan çok önemli bir trafik ihlalidir.
Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan şikayetler arasında en sık rastlananları; boyun ağrısı, baş dönmesi, boyun kasılması, baş ağrısı, bel ve sırt ağrısı, kol ağrısı ve uyuşmaları, konsantrasyon bozukluğu, ışığa duyarlılık, unutkanlık ve stres olarak sıralanıyor.
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır.
Kırıklar değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=203) ile kafatası kırıklarının olduğu görül- dü(Tablo 9). Kazalarda ölüme sebebiyet veren durumun en sık %71,2 (n=294) ile beyin yaralanması onu takiben %50,6(n=209) ile akciğer yaralanması olduğu görüldü (Tablo 10). en az ise %3.6 ile aralık ayında olduğu görüldü.
Analizler, ölüm riskinin, 28 km/saat'lik bir çarpma hızında % 5, 36 km/saat'te % 10, 57 km/saat'te % 50, 67 km/saat'te % 75 ve 78 km/saat'te % 90'a ulaştığını gösterdi. “Örneğin, bir yayaya 30 km/saat çarpma hızında bir araç çarptığında, ortalama ölüm riski %6'dır.
Kazaların oluşunda sürücü, yaya ve yolcu olarak insan öğesi % 99,12 gibi çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu görülmektedir.
Trafik Kazası Polis Raporu Kaç Günde Çıkar? Eğer kaza sonrası taraflar anlaşmaya varamazsa polis çağrılarak tutanak tutulması gerekir. Tutanak komisyon tarafından incelendikten sonra hasar oranı üç iş günü içinde açıklanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri