Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan Adli durumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Karayolu Trafik Kazası İstatistikleri incelendiği zaman yalnızca 2013 yılında meydana gelen 1.207,354 kazada 3.685 kişi ölmüş ve 274.829 kişi yaralanmıştır.
Meydana gelen zararın karşılanması amacıyla açılan bu dava ile beraber kaza sorumlusunun, sorumluluğu oranında mal varlığına haciz işlemleri uygulanır. Trafik Kazası Adli Sicile İşler Mi? Evet, trafik kazası adli sicil kaydına işlenir.
Ölümlü Trafik Kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar? Ölümlü trafik kazalarında Adli Tıp raporlarının düzenlenme süreleri 3-7 gün arasındadır. Savcılık tarafından talep edilen ölüm raporu şahıslara verilmemektedir.
Trafik kazaları genel itibariyle taksirle işlenebilen bir suç türüdür. Kazaya sebebiyet verenlerin bilerek ve isteyerek bu suçu işleyebileceği de aşikardır. Kazaya sebebiyet veren kişinin vermiş olduğu zarar ile olay arasında illiyet bağı kurulabilmelidir.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
İlgili 42 soru bulundu
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Şikayetçi olunması ile Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma 'Taksir ile Ölümü Sebebiyet Verme' ya da 'Taksirle Yaralama' suçlarından açılır. Cezai işlemleri suçun şekline göre değişkenlik gösterir. Trafik kazalarından sonra şikâyetçi olmamak tazminat davalarını etkilememektedir.
Trafik kazası sonrası kazaya yol açan kusurlu tarafın gerek hukuki ve gerekse cezai sorumlulukları ortaya çıkacaktır.
Trafik kazası neticesinde oluşan ölüm ve yaralanmalarda savcılık re'sen kamu davası açmaktadır.Buna ilişkin hükümler Türk Ceza Kanununun 85 ve 89 maddelerinde belirtilmiştir. Madde 85– (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kazayı yapan şoför, araç ruhsat sahibi, (işleteni) tazminattan birlikte müteselsilen sınırsız sorumludur. Yine aynı şekilde sigorta şirketi (ZMMS-KASKO) de limitleri dahilinde maddi tazminattan sorumludur. Manevi tazminat kural olarak sigorta sorumlu değildir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
(Yargıtay (13.) Hukuk Dairesi, 2016/10764 E., 2019/9910 K., 15.10.2019 T.)Buna ek olarak Sağlık Davaları'nda Adli Tıp Raporu kesin hüküm içermemekte, karar temyiz edilebilir nitelikte olmaktadır.
Kişinin kendisinin veya başkasının kasıt, ihmal, tedbirsizlik ve dikkatsizliği sonucunda, sağlığının bozulmasına, yaralanmasına ya da ölümüne sebebiyet veren her olay adli vaka olarak tanımlanmaktadır. Hastane acil servislerine başvuran hastaların önemli bir kısmını adli vakalar oluşturmaktadır.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Trafik kazası taksirli suç mudur? Trafik kazaları, kasten işlenen fiillerle değil taksirle işlenen fillerle meydana gelir. Trafik kazası, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle oluşur. Bu nedenle, trafik kazası hem genel taksirle hem de bilinçli taksirle meydana gelebilir.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Uzlaşma
Trafik kazası sonrası uzlaşma sonucu mağdur karşı taraftan gelen ufak bir meblağ ile süreci tamamlayarak hukuki süreci sonlandırmaktadır. Ancak müşteki uzlaştırmayı kabul etmezse soruşturma açılarak dava süreci devam ederek tüm haklarını talep edebilir.
TCK. Madde 180 ise 'Trafik Güvenliğini Taksirle Tehlikeye Sokma' başlığında deniz, hava ve demiryolu trafiğinde kişinin hayatını (ölümlü- yaralanmalı trafik kazası) ve ya mal varlığını (maddi hasarlı trafik kazası) şeklinde taksirle tehlikeye sebep olan kişiye 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Trafik kazası yapana dava açılması, Kazada ölen ve bekar olan kişinin anne veya babası, ölen kişi evli ise, ölenin eşi, kazada kusuru olup da suçlu olan kaza yapana maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Yaralamalı trafik kazası suçu basit suç hallerinden olduğundan istisnai durumlar hariç olarak takibi şikâyete bağlı bir suçtur ve şikâyet zamanaşımı süresi yaralanmanın meydana geldiği günden itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Trafik kazalarında kazaya sebebiyet veren kusurlu kişinin cezai sorumlulukları vardır. Trafik kazası ceza davası, Cumhuriyet Başsavcılığınca kamu davası açılarak yargılanmaktadır. Buna bağlı olarak hükümler 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 85 ve 89. maddelerinde belirtilmektedir.
Genellikle zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketinin manevi tazminat talepleri ile ilgili bir sorumluluğu yoktur fakat trafik kazasında kusurlu taraf, poliçesine “manevi zararların tazmini” ek teminatını ilave ettirmiş ise Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yapan sigorta şirketi manevi tazminattan sorumlu olur.
2022 yılı trafik sigortası tazminat limitleri;
Araç başına maddi hasar için üst limit 100 bin TL. Kaza başına maddi hasar için üst limit 200 bin TL. Kişi başına sağlık gideri için üst limit 1.000.000 bin TL. Kaza başına sağlık gideri için üst limit 5 milyon TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri