Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
TCK'da kastın esas olması, taksirin istisnai olmasından dolayı, taksirle işlenen suçların ayrıca düzenlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. TCK 85- (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ehliyetsiz bir şekilde araç kullanan sürücü sadece ehliyetsiz araç kullanma idari para cezasına tabidir. Ancak, altı çizilmesi gereken bir husus ise taksirin iki türü olduğudur. Bunlar, bilinçli taksir ve normal taksirdir.
Taksirle yaralama suçunda, fail isteyerek ve bilerek yapmış olduğu hareketin sonucunda dikkat ve özen yükümlülüğünü yerin getirmeyerek istemeden meydana yaralama meydana gelmektedir.
Trafik kazalarında meydana gelen ölümler taksirle ölüm suçlarını oluşturmaktadır. Taksirle işlenen suçlarda hükmedilen cezanın miktarı ne olursa olsun TCK. 50/4 Maddesi uyarınca adli para cezasına çevrilebilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Kazada yaralanan kişi ölmeden önce maddi ve manevi davası açar ve dava devam ederken ölürse bu kişinin dava hakları mirasçılarına intikal edecektir. Mirasçılar açılan bu davaya devam edebilirler.
Ölümlü Trafik Kazası Cezası
Anayasamıza göre ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bununla birlikte vefat eden kişinin ailesi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
Taksirle Öldürmenin Cezası Nedir? Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilinçli taksir halinde kişi, istemediği neticeyi öngörmüştür, ancak; yeteneği, şans ve tecrübesi gibi faktörlere güvenerek neticenin gerçekleşmeyeceği inancyla iradi hareketini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle bilinçli taksir, taksirden daha ağr bir kusurluluk halidir.
b) Bilinçli Taksir Nedir? Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
1.Adli Tıp Kurumunun bilimsel verilere dayanarak oluşturduğu görüşlere ve Dairemizin yerleşmiş uygulamalarına göre, 100 promilden fazla alkol miktarı güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracağından, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğinin kabul edildiği, Kilis 4.
Taksirle yaralama suçunda; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngöremeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hakaret ederek yaralama teşkil eden fiili işlemesidir. Taksirli yaralama suçunda, fail hareketi kendi iradesiyle yapmakta fakat hareketinin neden olacağı neticeyi öngörememektedir.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
Taksirli bir suç işleyen kişinin cezalandırılmamasına sebep olabilecek kuralları TCK 22/6 belirlemektedir. Maddeye göre bilinçsiz taksirin varlığı halinde ortaya çıkan zarar nedeniyle fail de mağdur hale gelmişse ve bu mağduriyet failin cezalandırılmasını gereksiz kılacak seviyede ise bu kişiye ceza verilmez.
Taksirle ölüme sebebiyeti düzenleyen TCK m.85/1 açısından dava zamanaşımı süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren on beş yıldır (TCK m.66/1-d). Dava zamanaşımını kesen nedenlerin gerçekleşmesi halinde, dava zamanaşımı süresi en fazla yirmi iki yıl altı ay olabilir (TCK m.67/4).
Ölümlü trafik kazası tazminatı; kazada kusuru olmayan ve vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödenmesi gereken tazminat çeşididir. Bu tazminat; ölen kişinin yaşı, doğum yılı, kazadaki haklılık payı, maaşı ve pasif çalışma yılı verileri baz alınarak hesaplanır.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
Ölümlü Trafik Kazalarında Tutuklama Olur Mu? Ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin ailesinin şikayetçi olması halinde tutuklama kararı çıkar. Bu davalarda ölüme sebebiyet veren kişiye en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Hapis cezasının 1 yılın altında olması halinde para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Taksirle öldürme suçu, şikayete tabi suç değildir. Taksirle adam öldürme suçunda, savcı resen soruşturacaktır. Müşteki olan kişi, şikayetinden vazgeçer ise ya da şikayetçi olmadığını bildirir ise yargılama aşamasına bir etkisi olmayacaktır. Şikayete tabi bir suç olmadığı gibi uzlaşmaya tabi bir suç da değildir.
Nitelikli taksirle yaralama uzlaşmaya tabi mi? Suçun TCK md. 89/2-3-4'te düzenlenen nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiği takdirde takibi şikayete tabi değildir, savcılık tarafından resen soruşturulur. Taksirle yaralama suçu (TCK md.89), taraflar arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.
Kasko Alkollü Kazayı Öder mi? Hatalı sürücüde1,00 promilin üzerinde alkol tespit edilirse trafik kazası kasko sigortası tarafından karşılanmaz. Yani alkollü kazalarda, trafik sigortası şartlarında olduğu gibi kasko sigortasında da bir tazminat ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri