Sigortasız Araç Cezası 2023 2023 yılı için Maliye Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL'dir. Cezanın 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda araç sahipleri %25 indirimden yararlanarak 327 TL ödeyebilecekler.
Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
Trafikten men cezası: Bir aracın trafikte ya da park halindeyken Zorunlu Trafik Sigortası'nın olmadığı yetkili birimler tarafından tespit edilirse araç, trafikten men edilir. Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Fakat sigorta şirketleri, kendi çalışma prensipleriyle bir sınır belirleyebilir. Örneğin poliçenizi 1 ay önce yenilemek istediğinizde her sigorta şirketinden teklif alamayabilirsiniz. Bazı şirketler ise 15 günden önce size teklif vermez. Bu nedenle poliçenizi, bitiş tarihinden en geç 1 hafta önce yenilemelisiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Trafik sigortasının süresi 1 senedir. Sigortanın bitmesinin üzerinden gün geçmeden yenilenmelidir. 1 gün bile geciktirilmesi ve yenilenmemesi cezai işlem gerektirir. Geciktirme süresi boyunca cezai işleme faiz uygulanır.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni araç alımlarında aynı gün içerisinde başlatılması gereken araç sigortaları, ikinci el araç alımlarında 15 günlük bir süre zarfında tamamlanmalıdır. Bu süre zarfında sigorta işlemlerini başlatmayan kullanıcılar yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.
“Prim, süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmiyen kısmına, sürenin bittiği tarihten başlıyarak bir aylık süre için % 10 ve bundan sonraki her ay için% 2 gecikme zammı uygulanır.
Mevcut durumda, araç satışı yapıldığı zaman, eski araç sahibinin trafik sigortası sona eriyor ve gün esasına göre ilgili sigorta şirketi tarafından prim iadesi yapılıyor. Aracın yeni sahibinin ise, 15 gün içerisinde almış olduğu araç için trafik sigortası yaptırması gerekiyor.
Aracın Plaka Numarası
Şehir de sigorta fiyatlarını etkiler. Büyük şehirlerde kaza yapma oranı ve olasılığı yüksektir. Durum böyle olunca ödenecek prim tutarı diğer şehirlere göre daha yüksektir. Kısacası sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası fiyatlarını belirlerken bu unsura dikkat eder.
Trafik sigortasına 15 Mayıs 2023'de gelen yeni düzenlemeyle birlikte basamak sistemi değiştirildi. Eski sistemde 1'den 7'ye kadar olan hasar basamakları 9'a çıkarıldı. Bu yeniliğin esas amacı sıklıkla kaza yapan dikkatsiz sürücülerle hasar yaşamayan dikkatli sürücüleri birbirinden ayırmak.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Trafik Sigortasız Araç Muayeneden Geçer mi? Trafik sigortası olmayan araçlara muayene yaptırılması mümkün değildir. Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar.
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00'de başlar ve öğleyin saat 12.00'de sona erer.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Elbette, zorunlu trafik sigortanızı bitiş tarihinden önce de yenileyebilirsiniz. Yenileme tarihinden önce trafik sigortası yaptırmak her zaman avantajlı.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri