Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Trafik sigortası kapsamında bulunan hasarsızlıklar yeni poliçenize de aktarılabilir, bu mümkün.
Sigortalanan aracın sahibi değiştiğinde trafik sigortası iptal edilmektedir. Aracın satış ve alış durumlarında ruhsat sahibi değişir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir. Eğer trafik sigortası poliçe dönemi bittikten sonra araç satılıyorsa yeniden sigorta yaptırılarak satış sonrasında hemen iptal ettirilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Araç satışı gerçekleştirildiği zaman mevcut kasko poliçesi alıcıya devredilemiyor. Sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası satış durumundan itibaren otomatik olarak iptal ediliyor. Araç sahibi sigortayı yeni aracına devredebiliyor ve kalan gün sayısına göre prim hesaplatarak ödeme talep edebiliyor.
Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı? Araç satın almayı düşünen kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Yeni alınan aracın sigorta süresi nedir?” bulunmaktadır. Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır.
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Aracın satıldığı tarih, noterde kaydedilen tarih olup, bu süre içinde bildirim yapılmazsa prim iadesi alınamaz. Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihinden itibaren sona erer ve prim iadesi gün esasına göre yapılır.
Aylık kasko, daha çok aracını sık kullanmayan ve ekonomik durumu kötü olan sigortalılar tarafından kullanılan avantajlı bir uygulamadır. Aylık kasko avantajları şu şekilde sıralanabilir. Kredi kartına bloke koymaz. Yıl içinde istediği zaman aylık kasko yaptırabilir, kasko poliçeni bir yıl beklemeden iptal edebilirsin.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Önceki uygulamalarda, sigorta poliçesi arabada bulundurulması zorunlu bir kural olarak kabul edilirken, yeni uygulamalar ile trafik polisleri, araç bilgilerine bilgisayar ortamından erişebildikleri ve trafik sigortası poliçesinin olup olmadığını kontrol edebildikleri için bu zorunluluk ortadan kaldırıldı.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Elbette, zorunlu trafik sigortanızı bitiş tarihinden önce de yenileyebilirsiniz. Yenileme tarihinden önce trafik sigortası yaptırmak her zaman avantajlı.
Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Plaka Olmadan Trafik Sigortası Yapılır mı? Evet, trafik sigortası, aracın plakasız dahi olsa trafik otoritesi tarafından tescil edilmiş olması koşuluyla yapılabilir. Yani, araç sahibi aracını tescil ettirmiş ve trafik otoritesi tarafından kayıtlı hale getirmişse, araç plakasız olsa bile trafik sigortası yaptırabilir.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Hasarsızlık indirimini yeni araç poliçesinde devam ettirmenin iki yolu vardır. Birincisi satılan araca ait poliçe araç satışından dolayı iptal edilir ve mevcut hasarsızlık indirimi yeni alınan araca aktarılır. İkincisi ise mevcut poliçe iptal edilmeden sadece araç değişikliği için zeyil yapılır.
Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri