Bir zararın trafik sigortası tarafından karşılanabilmesi için aracın trafiğe çıkmış ve seyir halinde olması gerekir. Sigortalı aracın sahibinin kazaya sebebiyet vermesi ve kusurlu olması durumunda, kendi hatasına denk gelen tazminat talepleri teminat kapsamında değildir.
Sigortalı aracı sürücü belgesi olmayan kişilerin kullanması sonucu meydana gelen zararlar, kasko sigortası kapsamı dışında kalan hallerdendir. Ticari araç ve iş yerlerine verilen zararlarda, işletmenin uğramış olduğu ticari kazanç kayıpları da özel bir teminat olmadığı sürece teminat dışı zararlardır.
Poliçe üzerinde yazılı kullanım adedini veya teminat limitini aşan ayakta tedavi giderleri poliçe teminat kapsamı dışındadır. Ayakta tedavi için kullanılan ilaç ve tıbbi malzemeler teminat dışıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
Teminat limiti özetle, prim ödeyerek güvenceye aldığınız aracınız ile 3. Kişi veya kişilere verdiğiniz zararların maddi olarak güvenceye alındığı limitlerdir. Örneğin, bir araca arkadan çarpmanız ve %100 kusurlu olmanız durumunda sizin sigorta şirketinizin karşı tarafa ödeyecek azami tutara poliçe limiti denir.
Sigorta şirketleri, sigortalı kişilere, araçlara, eşyalara, alanlara, hizmetlere ve hak sahibi durumunda olan üçüncü kişilere söz konusu zararların giderilmesi konusunda güvenceler sunmaktadırlar. Sigorta şirketleri tarafından sigortalı kişilere sunulan bu garantiye ise “teminat” adı verilmektedir.
Trafikte oluşabilecek kazalara bir önlem niteliği taşıyan zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın hasarından dolayı oluşabilecek maddi, sağlık ve hukuksal giderleri karşılar. Kısacası deprem hasarları, trafik sigortasının teminatları içerisinde yer almaz.
Trafik sigortası hatalı olduğunuz bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahıslara verdiğiniz zararı karşılar; sigortalının aracında oluşan zararı karşılamaz. Bu nedenle çalınma riski sadece kasko sigortası ile güvence altına alınabilir. Trafik sigortası, çalınan araç için ödeme yapmaz.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Trafik Sigortası, sadece aracınız ile başkalarına vermiş olduğunuz zararı karşılar. Kendi aracınızla ilgili hasarlar, başka bir sigorta sözleşmesinin konusunu oluşturan kasko sigortasından karşılanır.
Tüm motorlu araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırdıkları zorunlu trafik sigortası, olası trafik kazalarında karşı tarafın ve üçüncü kişilerin zararlarını karşılamaktadır. Bu nedenle trafik sigortası, poliçe sahibinin kendi aracının pert masraflarını karşılamamaktadır.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
Kamuya ait hasarlar bir araç ile ilgili değil, bir bariyer veya refüj vb. kıymet ile ilgili ise poliçedeki maddi hasarlar ana teminatındaki kaza başına teminat limiti ile sınırlı kalmak şartıyla teminat kapsamında karşılanır. 2023 yılı kaza başına teminat limiti 120.000 TL olarak belirlenmiştir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Herkes karşı tarafın hasarını, kusur oranına göre karşılıyor. Mesela bir kaza anında taraflardan biri %40, diğeri %60 oranında kusurluysa, her iki taraf kusuru oranında karşı tarafın hasarını ödüyor. Kişiler kusurları sonucu oluşan kendi hasarlarını kendileri karşılıyor.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Teminat; sigortaya konu olan ve belirli bir prim üzerinden sigortalanan şeyin kısmen ya da tamamen hasarlanması sonucunda , hasarın, poliçe şartları dahilinde tazmin edileceği konusunda sigortacının , sigortalıya ya da sigortadan menfaat sahibi olan kişiyi verdiği garantidir.
Devlet kurumu olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na aracın kasko değerleri üzerinden, araç kayıtları kapatıldığında veya araç satıldığında geri alınmak suretiyle yatırılacak depozito teminat mukabilinde araçlarını vergisiz olarak ülkemizde kullanabilmelerini sağlayan bir sistemdir.
Diğer bir ifade ile teminat istenmesi, henüz kamu alacağı olma niteliği kazanmamış vergi ve cezaların, tahakkuk ettikleri tarihte karşılaşılabilecek tahsil imkânsızlığına bir önlem olarak öngörülmüştür. Teminat, amme alacağını güvence altına almak üzere usul kanunları ile vergi kanunlarında belirtilen hallerde istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri