Aracın satılması ya da değiştirilmesi durumunda da sigorta poliçesi iptal edilebilir. Trafik sigortasını satıştan sonra iptal etmek için değiştirilmiş ruhsat ve satış belgesi gibi belgeler ile sigorta acentesine gidilmesi gerekmektedir.
Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir. Eğer trafik sigortası poliçe dönemi bittikten sonra araç satılıyorsa yeniden sigorta yaptırılarak satış sonrasında hemen iptal ettirilebilir.
Zorunlu trafik sigortası bir gereklilik olsa da araç satışı için gerekli şartlar arasında yer almaz. Noterde satış işlemi yaparken aracın sigortasının oluğ olmadığını kontrolü yapılmaz ve araç sigortasının olmaması satışa engel teşkil etmez.
Aracın aktif sigorta poliçesinin olmaması durumunda araç satış sigorta süresinden söz edilememektedir. İkinci el araçların aksine sıfır araç satın alımlarında ise satışın gerçekleştirildiği gün zorunlu trafik sigortasının düzenlenmesi gerekmektedir.
Araç satışında trafik cezası olması, hem satıcı hem de alıcı için sorun yaratmaktadır. Bu nedenle satıştan önce var olan trafik cezası borçlarının ödenmesi gerekmektedir. Aracın plakasına yazılan borçları öğrenebilmek için satıcının e-Devlet hesabı ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına girmesi yeterlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Sigortalanan aracın sahibi değiştiğinde trafik sigortası iptal edilmektedir. Aracın satış ve alış durumlarında ruhsat sahibi değişir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
Zorunlu trafik sigortaları yıllık olarak yapılır. Trafik sigortasını yaptırmış olan bir sürücü daha sonrasında aracını sattığında, sigorta şirketleri tarafından yıllık bazda kalan günler hesaplanarak kendisine prim ödemesi yapılır.
Noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor. Böylece kusurlu olarak karışabileceği trafik kazalarında maddi yükümlülük yaşamıyor.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
Trafik sigortası iptali şartlarını karşılayan sigortalılar poliçe iptalleri için sigorta şirketine başvuruda bulunmalıdır. 1 yıllık düzenlenen trafik sigortası poliçesinde kullanılan gün 1 yıl üzerinden düşer ve kalan günler geri ödeme iadesi olarak sigortalıya iade edilir.
Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır.
Trafik sigorta bedeli iadesi için öncelikle araç sahibinin araç satış belgesini ve sigorta poliçesini sigorta şirketine teslim etmesi gerekir. Aynı zamanda noter satış sözleşmesi ile sigorta poliçesi iptal ettirilmelidir. Bu işlemlerin ardından sigorta şirketi poliçenin kalan süresini baz alır ve primleri hesaplar.
Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri