Karakteristik aromasıyla zeytin ağacı yakma, içinde doğal yağ varlığı nedeniyle koku ve aromatik bir duman geliştirir. Barbekü için mükemmeldir, ızgaralara, kızartmalara eşsiz bir tat verir ve ekmek ve pizzaların özel pişirilmesi için kullanılır.
Maksimum ısı üretimi olmasa da meşe uzun yanma süresi ve kıvılcım çıkarmamasından dolayı en çok tercih edilen odunlardan biridir. Zeytin şöminede yakmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kolay tutuşması ve ateşin daha uzun süre yanmasını sağlamak için kullanılan, yavaş yanan bir ağaçtır.
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Odun Türleri
Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar.
Nemini tamamen atmış meşe odunu sobada ve şöminede yüksek performans ve verimlilikte yanar. Yaş ve kötü kalite odun daha az ısı elde etmenize neden olacağı için sobalık odun seçiminde mutlaka en az 2 yıl beklemiş ve nemini atmış ağaçlar tercih edilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Tavsiye edilen yakıtlar, kayın, gürgen, vb ağaç türleridir. Yapı marketlerde satılan şömine yakmak için üretilen ürünleri' de tercih edebilirsiniz. Sert ağaç yumuşak ağaca göre daha çok tercih edilmektedir.
Şömine yakarken başka herhangi bir kimyasal tutuşturucu asla kullanılmamalıdır. Kesinlikle tehlikelidir. Şöminede, meşe odunu veya pres şömine odunu dışında, kömür, başka cins odunlar, atık, plastik madde vb. asla yakılmamalıdır.
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Neden odunlar yanarken çatırdama sesleri gelir, bu ağaçla mı alakalı bir durumdur? Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Şömine odununun yanma süresi odunun cinsine ve boyutuna bağlı olarak değişir. Genellikle 1-2 saat arasında yanar.
Öncelikle; kapalı hazneli şöminelerde özellikle meşe odununu tavsiye ediyoruz. Nedeni; meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Mersin-Anamur civarında incir ağacının altına kirli su dökülmez, incir odunu yakılmaz. Deyimlerimize de girmiş çokça; “darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz”, “ocağında incir ağacı bitmek”, “bir çuval inciri berbat etmek”, “incir çekirdeğini doldurmamak” gibi...
Şöminelik ve sobalık MEŞE ODUNU Ton fiyatı 2.500 TL - Orman Ürünleri ve Yapı Malzemeleri sahibinden.com'da - 1124852865.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Odun dumanı zararları arasında akciğerlere etkisi söz konusudur. Odun dumanı karbonmonoksit, kükürtdioksit veya formaldehit gibi zararlı maddeler içerebilir. Odun dumanı bu zararlı maddeleri akciğere gönderir.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Soba ve kaloriferlerde yakıt olarak, odun, kömür, fuel-oil ve doğalgaz kullanılmaktadır. Bu yakıtların soba ve kaloriferlerde yakılmasıyla bacalardan çıkan karbonmonoksit(CO), kükürtdioksit(SO2), azot oksitler(NOx) ve partikül maddeler havayı kirletmektedir.
Odun seçimi
Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız. Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar.
Kızılçam başta olmak üzere kolay tutuşan ağaçların etrafına, ateşe daha dayanıklı kara servi, mavi servi, zakkum, akasya, ahlat, kuşburnu gibi türler dikiliyor.
Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır. Bu tür yakıtlar ve kuru olmayan odun Şömine Sobanıza zarar verecektir çok duman yapıp çekişi azaltacaktır. Ayrıca camınızı hemen kirletecektir.
Yaş odunun yakılması daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız. Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar.
Yakıt türlerinden odunlu veya doğalgazlı tip olarak ise kapalı tip bir hazne ile max 150 m2'lik bir mekanı fan ve ısı dağıtım kanalları ile ısıtmak mümkündür.
Şöminenizin yanına kurulu otomatik bir damperiniz yoksa, evin içinde herhangi bir ahşap ürünü yakmadan önce bir tane kurmayı düşünmelisiniz. Bir damper, ev veya kabin içinde havanın serbestçe dolaşmasına izin verirken dumanın bacadan girmesini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri