Hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlar;
71 trafik cezası, aciliyet gerektiren bir hâl olmamasına rağmen yolda geçiş üstünlüğünü kullanan sürücülere uygulanmaktadır. Ayrıca bu para cezasıyla birlikte sürücülerin ehliyetlerine 15 ceza puanı eklenmektedir.
Lockheed SR-71 gelişmiş, uzun mesafe, stratejik Mach 3+ keşif (casus) uçağıdır. En hızlı jet uçaktır. Sierra Nevada Sıradağları (Kaliforniya) üzerinde bir SR-71B eğitim uçağı (1994).
Karayolunda araçların kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürülmesi, araçlardan bir şey atılması veya dökülmesi, seyir halinde sürücülerin cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanması yasaktır. (Değişik: 21/5/1997 - 4262/4 md.)
Bu madde; alkol, uyuşturucu veya uyarı maddenin etkisi altında araç kullanma halinde tatbik edilecek idari para cezaları ile ehliyetin geçici süre geri alınmasını düzenlemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Madde 51 – Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
“Madde 48- (Değişik : 24/5/2013 - 6487/19 md.) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılır.
MADDE 79- Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz.
MADDE 74- Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.
Madde 75 – Okul taşıtlarının “DUR” işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması zorunludur. “DUR”işaretinin sadece öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılması zorunludur.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunumuz'un 78. maddesi ile belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunlu hale getirilmiştir.
72 trafik cezası maddesi ihlalin konusu, araç sahiplerinin araçlarında ses, görüntü, müzik gibi cihazları kanunda belirtilen koşullara uygun olmadan bulundurmasıdır. Ayrıca bu tür cihazların çevrenin huzurunu kaçıracak ya da huzuru bozacak şekilde kullanılması da yasaktır.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
61/1-a: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığı yerlere park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 15'dir. 61/1-b: Taşıt yolu üzerinde park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 10'dur.
70 trafik cezası maddesi ihlalin konusu kara yollarında ilgili yerlerden izin almadan koşu yapmak ya da yarış düzenlemektir. Bu trafik kuralını çiğneyen bireylere idari para cezası yazılmaktadır.
MADDE 25- Tescilsiz olup, karayolunda geçici olarak kullanılacak araçlara mali mesuliyet sigortası yaptırılmış olmak şartı ile ilgili tescil bürosundan geçici trafik belgesi ile geçici tescil plakası alınması zorunludur.
Araç sahibi olan her sürücünün zorunlu mali sorumluluk sigortası ödemesi gerekmektedir. Zorunlu mali sorumluluk sigortasını ödemeyen sürücüler için 91 trafik ceza kodu uygulanmaktadır. 91 trafik ceza kodunda para cezası uygulanmaktadır.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
78/1-b Trafik Ceza Kodu Ne Kadar? 78/1-b trafik cezaları motosiklet sürücülerine ait bir cezadır. Motosiklet kullanan kişilerin herhangi bir kask veya koruma aleti takmamaları durumunda sürücülere bu ceza kesilir. Ceza kodunun miktarı ise 108 TL'dir.
Madde 102- Bir römorkun veya yarı römorkun veya çekilen bir aracın sebep olduğu zarardan dolayı, çekicinin işleteni, motorlu aracı işletenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere göre sorumlu tutulur. Çekilen araçla ilgili olarak sorumluluk genel hükümlere tabidir.
Egzozu bulunmayan veya egzozu mevzuatta öngörülen teknik şartlara uygun olmayan araçlar, 2918 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi uyarınca trafikten men edilerek, sürücüleri hakkında idari para cezası uygulanacaktır.
Sürücü sertifikaları, sınıfına uygun sürücü belgelerine dönüştürülmedikçe sahiplerine karayolunda araç kullanma yetkisi vermez. Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullandığı tespit edilen sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilir.
Hız sınırını %30'a kadar aşan sürücüler 713,25 TL para cezası ile cezalandırılır. Hız sınırını %30 ile %50 arasında aşan sürücüler 1.484,25 TL para cezası ile cezalandırılır.
2023 yılı için 51/2-a yani hız sınırı %10'dan %30 (otuz dâhil) kadar aşmanın cezası 951 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 713,25 TL'dir. 51/2-b yani hız sınırı %30'dan %50'ye (elli dâhil) kadar aşmanın cezası 1.979 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.484,25 TL'dir. 51/2-c yani hız sınırı %50'den ...
Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri