Günümüzde artık görülmeyen trahom hastalığı, göz kapaklarının içini döşeyen zarın üzerinde başlayan ve devam eden tedavi edilmezse ilerleyen süreçte gözün körlüğüne bile sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Yıkama işlemi hastalığın önlenmesinde tek başına yeterli olmayabilir ancak diğer önlemlerle birlikte faydalı olabilir. Tedavi seçenekleri, oral (ağız yoluyla alınan) azitromisin veya topikal (belirli bir yere sürülen) tetrasiklindir. Azitromisin, tek oral doz olarak kullanılabildiği için tercih edilmektedir.
Trahom, C. trachomatis'in A, B, Ba ve C serotipleri tarafından oluşturulan kronik bir enfeksiyondur.
Trahom uygun tanı ve tedavi edilmezse ne olur? İçe doğru katlanmaya sebep olabilir. Kirpiklerin gözün içine doğru dönüp korneaya batmasına ve bu uzun sürdüğünde görmede bulanıklığa hatta müdahale edilmezse korneaya bağlı körlüğe kadar ilerleyebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Trahom, bakteriyel bir enfeksiyon olan ve Chlamydia trachomatis adı verilen bakterinin neden olduğu bir göz hastalığıdır. Bu hastalık özellikle yoksulluk içinde yaşayan, hijyen koşulları düşük olan ve sınırlı erişimi olan topluluklarda yaygındır.
Adenoviral konjonktivit, sık görülen ve bulaşıcı özellikte olan bir göz rahatsızlığıdır. Gözde kızarıklık sulanma, çapaklanma, batma, yanma, ağrı, görme bulanıklığı ve kapaklarda şişme Adenoviral konjonktivit belirtileri arasında gösterilir.
Yeterli su miktarının olmaması idrar akımını yavaşlattığı için idrar yolu iltihapları ve böbrek taşları, ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluşabilmektedir.
En sık bulaşma yolu, mikrobun bulaşmış olduğu göl, havuz, kanal suyu, bataklık ve pirinç tarlalarındaki sularla temas sonucu derideki yaralardan, ağız, burun ve göz mukozalarından mikrobun alınmasıdır. Şiddetli yağmurlar sonucu oluşan sel suları da leptospiralar için uygun ortamlardır ve salgınlar gözlenebilir.
Tularemi ilk defa 1911 yılında McCoy tarafından Kaliforniya'nın Tulare bölgesinde, sincaplarda görülen veba benzeri bir salgın hastalık olarak tanımlanmıştır. McCoy'un, sincaplardan izole ettiği küçük gram negatif bakteri Tulare kentine izafeten Bacterium tularensis olarak isimlendirilmiştir.
Sklerit yani sklera iltihabı, gözün dış beyaz kısmı olan skleranın enflamasyonudur. Hastalık genellikle diğer hastalıklarla ilgili biçimde gelişir, örneğin Wegner granülomatozu veya romatoid artrit. Ayrıca düzensiz menstruasyon (aybaşı) sonucu da oluşabilir. Bu nedenle genç kadınlarda daha sık görülür.
Bakteri vücuda cilt yoluyla özellikle cilt bütünlüğünün bozulduğu kesiklerden ya da mukozalardan (göz, burun, veya ağız) girebilmektedir. Leptospiroz salgınları genellikle sel suları gibi kirlenmiş suya maruz kalınmasından kaynaklanır. İnsandan insana bulaşması nadirdir.
Leptospiroz, Leptospira adı verilen spiral şekilli bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık hiç belirti vermeyebilir; baş ağrıları, kas ağrıları ve ateş gibi hafif belirtiler verebilir ya da akciğerlerde kanama veya menenjit gibi ciddi belirtiler görülebilir.
Şarbon, kuduz, bruselloz, toksoplazmoz ve tenyazis gibi hastalıklar insanlara sığır, keçi, koyun, kedi ve köpek gibi hayvanlardan bulaşır. Sağlıklı hayvan yetiştirilmeli, sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Pastörize edilmiş ya da UHT tekniği ile paketlenmiş uzun ömürlü süt tüketilmelidir.
İdrarın miktarı ve rengi, vücudun susuzluğunu ele veren belirtiler arasındadır. Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.
Dehidrasyon belirtileri yaşa göre değişebilir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Susuzluk, Kalbinizi ve Kaslarınızı Etkiler
Hipovolemik şokta kalp, vücuda yeterli kanı pompalayamaz, bu da böbrek ve beyin hasarlarına, kol ve bacaklarda kangrene, kalp krizine, diğer organların zarar görmesine ve hatta ölüme neden olabilir9.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Hastalık göz dışında tüm vücutta seyredebilir
Dr. Burcu Usta Uslu, “Konjonktivit dediğimiz kızarıklık süreci gözlerde başladığında tüm vücuda yayılarak yüksek ateş, boğaz ağrısı ve karın sancısı gibi belirtileri ortaya çıkartıyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından gözlerimiz doğrudan etkilenebilyor. Gözyaşı kanalı vasıtasıyla göz yüzeyi boğazla bağlantı halinde. Dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu olduğunda bu enfeksiyonlar kolayca göze de ulaşabiliyor.
Viral kaynaklı olanlarda enfeksiyon hızla yayılabilir. Özellikle öksürme ve hapşırma ile bile bulaşabilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir.
Lepra olarak da bilinen cüzzam; kollarda, bacaklarda ve çeşitli cilt bölgelerinde yaralara ve sinir hasarına neden olan kronik ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık bulaşıcı olsa da yalnızca dokunma yoluyla bulaşmayabilir.
Konjonktiva, sklera da denilen gözün beyaz ve şeffaf bölümünü ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakadır. İçinde çok ince damarlar bulunan bu zar katmanı, gözün nemli kalmasını sağlayan maddeleri üretmekle görevlidir.
Temel etkisi leptospirasın idrar ile atılmasının engellenmesidir. Ikinci doz çiftleşmeden en az 2 hafta once uygulanırsa fetus oluşumu ciddi şekilde engellenir. Danalar 4 haftalıktan sonra aşılanabilir, temel aşılama 2 doz aşı uygulamasını gerektirir.
Hafif leptospiroz olgularında doksisiklin (100 mg/günde iki kez), ampisilin (500-750 mg/6 saat arayla, oral) veya amoksisilin (500 mg/6 saat arayla, oral), orta ve ciddi olgularda penisilin G (1.5 MU/6 saat arayla), ampisilin (0.5-1 g/6 saat arayla) intravenöz olarak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri