“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Baklava için gereken en önemli malzemelerden biri de nişastadır. Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
1) Buğday Nişastası
Buğdayın özlerinden elde edilen buğday nişastası, unlu mamüllerin hazırlık aşamasında kullanılır. Baklava hangi nişastayla açılır sorusunun cevabı buğday nişastasıdır.
İnce bir oklava yardımıyla açmaya başlayın. Arada bir eğer gerekirse nişasta serpmeyi de ihmal etmeyin. Açtığınız bu baklava yufkasını hafif nemli bir bezle örtün. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi tekrar edin.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
İlgili 29 soru bulundu
İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Baklava yaparken ilk tercihiniz sert buğday unu kullanmak olmalı. İyi açılmış bir hamur, iyi bir baklava demektir. Hamurun iyi açılması, arkası görünecek şekilde incecik olması için de içine yumurta eklemeniz çok önemli.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Buğday nişastasının başka bir güzel yanı da kokusuz olması! Un eklenmek istenmeyen sütlü tatlılara kokusunu vermeden kıvam verir. Bu sayede buğday nişastası ile kurabiyelerden, böreklere çok geniş bir kategoride tarifler hazırlanabilir.
1,5 su bardağı mısır nişastası 250 gram eritilmiş tereyağı 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi.
Mısır nişastası soslara daha parlak bir görüntü veriyor sadece. Nişasta, mutfakta kıvam verme konusunda en büyük yardımcımız. Nişasta eklenen kurabiyeler ağızda dağılır, tadına doyum olmaz. Mısır ve Buğday nişastası birbirinin yerine kullanılabilir.
İlk kez tam buğday unuyla bir tatlı denedim, olur mu olmaz mı nasıl açılır hamuru derken çok leziz bir tat ortaya çıktı. Merak edenlere ;yufka yapımında hiç zorlanmadım aksine tam buğday unu beyaz undan daha kolay açılıyormuş.
Yapışmasın diye altı nişastaya bulanır. 5 beze nişastada elle bastırarak açılır. Açılan bezelerin arasına nişasta koyulur ve üst üste koyulur. Oklava yardımı ile açılır.
Hamurunuzun çok sert olmaması gerekmektedir, çok sert olduğu takdirde hamuru açmak zorlaşır. Aynı zamanda çok yumuşak da olmaması gerekiyor, çok yumuşak olursa açılan hamurlar birbirlerine çok yapışır. Kulak memesi kıvamından bir tık daha fazla sert olması hamurunuzun ideal kıvamda olduğunu gösterir.
Baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökülen yağ donduktan sonra hamurun tamamı dilimlenmelidir. İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür. Artık baklava pişirilmeye hazır hale gelmiştir.
- Baklava önceden ısıtılan 160 veya 180 derece fırında üzeri kızarana dek 40 ile 45 dakika boyunca pişirilmelidir. - Baklava şerbeti, baklava pişene dek hazırlanmalıdır.
Kolay Baklava Tarifi yapılışı:
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır. Hamur 30 parçaya ayrılır, 10'ar beze halinde parçalar nişasta ile açılır. Hamurların hepsi üst üste getirilip açılarak tepsiye yayılır.
Baklavayı kokladığınızda ya da tüketirken kesinlikle burnunuza tereyağı kokusunun gelmesi gerekiyor. Yağ kokusu almıyorsanız baklava şerbeti kalitesizdir ya da baklava yapımında kullanılan tereyağı kalitesi düşüktür. Farklı yağ çeşitleri de kullanılmış olabilir.
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Ev Yapımı Cevizli İrmikli Baklava Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı ince irmik (sıfır numara olacak ) 2 yemek kaşığı yoğurt. 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi. 1 paket vanilya ve kabartma tozu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri