Treyler; Özetle yarırömork olarak isimlendirdiğimiz en az 1 dingilli ve "Çekici" ile çekilerek (bir kısmı da taşınarak)hareket edebilen yük taşıma aracıdır. Üzerindeki yükün bir kısmını kendisine bağlı dingilin (dingillerin)taşıdığı, diğer kısmını da "Çekici" aracın taşıdığı araçtır.
Treylerler, tehlikeli maddelerde dahil olmak üzere her türlü ağır yükü taşıyabilme ve nakliye edebilme kapasitesine sahip araçlardır.
Dorse ile çekici birbirine bağlayan nesnenin adına halk dilinde pim denilir. Pimin gerçek sektörel adı ise Kingpin'dir. Çekicide bulunan tablaya dorse pimi takılarak çekici ile dorse birleştirilir. Pim kildi kitlenerek araç yola çıkar.
Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır. Diğer bir deyişle ağır yükleri taşıması veya aktarması gereken araçlar için ek bir destektir.
Römork; motorlu araçla çekilen ve insan ya da yük taşımak için imal edilmiş taşıtlara denir. Römork kelimesi aslen Fransızca kökenlidir. Bu sözcük İngilizcede ise "trailer" olarak kullanılır. Römorka Türkçede, İngilizceden çevrildiği şekliyle "treyler" de denir.
İlgili 20 soru bulundu
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
KTT'ye göre verilen tarife göre taşıt ; karayolunda insan, hayvan ve eşya taşımaya yarayan araçlardır. Makine gücü ile çalışanlara motorlu insan yada hayvan gücüyle çalışanlara ise motorsuz taşıtlar denir. Motorlu taşıtlar motosiklet otomobil minibüs otobüs kamyonet kamyon gibi araçlardır.
Treyler, römork veya dorse; motorlu bir taşıt tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine has bir şekilde tasarlanıp imal edilen en az bir dingili ve çekildiği taşıta çeki oku, döner tabla, kanca v.b adlarla tanımlanan bir bağlantı aygıtı aracılığı ile bağlanan yük taşıma amaçlı kara yolu taşıt aracıdır.
Dorse, kamyon veya tırların yük taşıma işlemini daha verimli hale getiren bir eklentidir. Dorse, yükün güvenli ve düzgün bir şekilde taşınabilmesini sağlar. Dorseler, çeşitli tiplerde ve boyutlarda üretilmektedir ve farklı amaçlara hizmet etmektedir.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
“Karoser nedir?” sorusu özellikle taşımacılık sektöründe cevabı bilinmesi gereken soruların başında gelir. Karoser, kamyon, tır, otobüs gibi taşıtların yük ya da yolcularını taşıdıkları kısma verilen addır. Bu tip taşıtlarda bulunan ön çamurluk, tampon, ızgara, motor gibi bölümler karoser parçalarından değildir.
Yüksekliği 3,00 metreye kadar çıkabilen düz dorseler, çift veya tek dingilli olarak üretilir.
Dorse: Kısaca araçların arka bölümündeki kasalara dorse denir. Aynı zamanda Treyler olarak da bilinen dorseler, Türkiye'de daha çok bu isim üzerinden ifade edilir. Damper: Genel olarak şantiyelere dökme malzemeler taşıyabilmek için, özel olarak tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
Treyler; Özetle yarırömork olarak isimlendirdiğimiz en az 1 dingilli ve "Çekici" ile çekilerek (bir kısmı da taşınarak)hareket edebilen yük taşıma aracıdır. Treylerlerin ebat ve seyir şartlarında Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenmektedir.
A.T.C treyler kontrol mekanizması çekme karavanların. savrulmasını önleyen gelişmiş bir sistemdir.
Çekici Ölçüleri
Standart bir dorse çekiciye takıdlıktan sonra 340 cm olarak çekicinin ölçüsü baz alınır. 13,60 dorse takıldığında TIR'ın toplam uzunluğu 17 metre olarak baz alınır. Çekici uzunluğu ve çekici ölçüleri bu şekilde baz alınmaktadır.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
'TIR' (Transports Internationaux Routiers yani Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) Kamu-Özel Sektör Ortaklıklarında dünya çapında uygulanan bir BM Sözleşmesi'ne dayanan uluslararası bir transit sistemidir.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
TIR Kelimesinin Açılımı
Fransızca "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı" anlamına gelen Transports Internationaux Routiers'in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır.
Transpalet ürünleri farklı taşıma kapasitelerine sahiptir. Koli taşıma arabası olarak da anılan bu araçların elektrikli olanları da mevcuttur. Transpalet 2500 kg en çok tercih edilen ürünlerdendir. Transpaletlerin üzerine palet konularak da kullanılabilir.
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Tork ve Yük Kapasiteleri
Bu noktada dizel motorların daha fazla torka sahip olduğunu ve daha ağır yükleri çekebildiğini söyleyebiliriz. Bu, düşük devirlerde güçlü bir şekilde çalışmalarını sağlar. Bu nedenle büyük kamyonlarda dizel motorlar kullanılmaktadır.
Tır ve kamyon taşımacılıkta kullanılan iki araç türüdür. Ancak kamyonlar 18-32 ton ağırlığında yük taşıyan motorlu araçlar iken, tırlar ise uluslararası yük taşımacılığında kullanılan uzun, kapalı araç biçiminde ve kamyon büyüklüğünde motorlu taşıtlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri