Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur.
Aletin kullanımı uzun süreli ya da kısa süreli olabilir. Hekimin uygun gördüğü şekilde ve hastalığın seyrine göre kalıcı ya da geçici trakeostomi uygulaması yapılabilir. Her cerrahi işlemde riskler ve komplikasyonlar olabilir.
Çoğu durumda, bir trakeostomi geçicidir ve diğer tıbbi sorunlar çözülene kadar alternatif bir solunum yolu sağlar. Bir ventilatöre süresiz olarak bağlı kalmanız gerekiyorsa, trakeostomi genellikle en iyi kalıcı çözümdür.
Trakeostomi açılmasını gerektiren neden ortadan kalktığında kanül çıkartılarak trakeostomi deliğinin kendiliğinden kapanması beklenir. İleri evre larinks kanseri hastaları gibi bazı durumlarda hastalar yaşamlarını kalıcı trakeostomi ile devam ettirmek zorunda kalabilir.
Trakeotomi, boyuna, nefes borusunun (Trakea) 2.ve 3. kıkırdak halkaları arasından bir delik açılarak plastik bir kanül yerleştirilip hava yolu açıklığının sürekli olarak sağlandığı bir cerrahi işlemdir. Çok çeşitli durumlarda acil veya planlı olarak uygulanabilen bir yöntemdir.
İlgili 16 soru bulundu
Trakeostomi Ne Zaman Çıkarılır? Trakeostomi prosedürü acil olarak veya bazı sağlık problemleri sonucunda uygulanabilir. Trakestomiye neden olan durum düzeldiğinde ise doktorunuz tüpün çıkarılmasını önerebilir.
Trakeotomi kanüllerindeki en büyük problem kanülün tıkanmasıdır. Kanülün tıkanmaması için tek cidarlı kanüller yerine mutlaka iç-dış kanülleri olan kanüller kullanılmalıdır. Tıkanmış kanül hayatı tehdit eder. Acilen kanülün açılması gerekir.
Ağızdan beslenme: Mümkün olduğunca hastala- rın ağızdan beslenmesi tercih edilmelidir. Kimle- rin ağızdan beslenebileceğine hasta özelinde ve hekimi tarafından karar verilmelidir. Yapılan testler sırasında aspirasyon riski var ise kıvam artırıcı kullanılarak ağızdan beslenmeye devam edilebilmektedir.
Trakeostomili hastaların beslenmesi nasıl olmalıdır? Trakeostomi kanülü oral besleme için bir fırsat olabilir ancak normal yutma bozulduğu için aspirasyon tehlikesi her zaman vardır.
Hastanede yatan hastalarda 7 günde bir; evdeki hastalarda 4 haftada bir; iç kanüllü trakeostomi kanülleri ise dış kanülü 3 ayda bir değişmesi üretici firmaları tarafından önerilir (daha erken de gerektiğinde değiştirilmelidir).
Hastanın kaldığı oda sıcaklığı 24ᵒC ve nem oranı % 60 ile 90 aralığında olmalıdır. Hastanın solunum ile akciğer sesleri dinlenmeli, hipoksi olma ihtimali gözlenmeli, Oksijen düzeyi kontrol edilmeli, tüpün derinliği ile pozisyonu değerlendirilip, ağız bakımı yapılmalıdır.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Trakeostomi kanülü değişimi ise, hava yolu açıklığını sağlayan dış aparatın uzman bir hekim tarafından değiştirilmesi işlemidir. Trakeostomi kişinin durumuna bağlı olarak, geçici veya kalıcı olabilir.
Trakeostomi bakımı hijyen açısından son derece önemlidir. Gırtlakta trakeostomi açılan bölge açık yara olduğundan temiz tutulmalı kızarıklık, akıntı, koku varlığı açısından değerlendirilmeli gerekirse antiseptik solüsyonlar ile gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp, solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Trakeobronkomalazi, başta trakea (soluk borusu) ve bronşlar olmak üzere solunum yolunu oluşturan yapıların duvarlarının zayıf olmasıdır. Solunum sistemi, dışarıdan alınan havanın akciğerlere taşınmasını ve burada kanın oksijenle doyurulmasını sağlayan bir sistemdir.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Havayolu içine yerleştirilmiş olan tüp ağızdan (veya bazan burundan) yerleştirilmiş bir endotrakeal tüp olabileceği gibi boyun ön duvarından doğrudan nefes borusuna girilerek yerleştirilen bir trakeostomi tüpü de olabilir. Trakeostomi tüpü varlığında yemek yemek ve konuşmak mümkün olabilir.
Trakeostomi iç kanülü ameliyat sonrası ilk üç gün içinde 2- 3 saat arayla, sonraki dönemde günde iki kere temizlenmeli, bağ değişimi ise kirlendikçe yapılmalıdır.
Gümüş Kanüller gibi Aylık olarak kanül değişimi yerine uzun süreli kullanım sağlanarak hem bütcenize avantaj sağlar hemde sağlığınıza fayda sağlamaktadır. Slikon kanüller sağlık açısından polimer malzemeden üretildiği için oldukça hafif ve yumuşaktır gümüş kanüller gibi tahriş etmezler .
Trakeostomi kanüllerinde bulunan kaf; hastanın nefes alması sırasında akciğerlerine dolan havanın solunum yolunda kalarak, hava kaçağı olmamasına yardımcı olmaktadır, bu nedenle özellikle makineye bağlı ve kendi kendine nefes alamayan hastalarda kaflı kanül tercihinde bulunulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri