Bu tip cerrahi işlem görmüş hastalar eskisine oranla çok daha rahat nefes alıp, çevreyle daha güçlü iletişim kurabilip, ağız yoluyla beslene biliyor olsa da Trakeostomili Hasta Bakımı hijyen açısından son derece önem teşkil eden bir durumdur.
Trakeostomi kullanan hastalar yutma fonksiyonu düzgünse yemek yiyebilirler. Ancak hastanın konuşması için zaman gerekebilir. Özel kanül tiplerine sahip hastalar açılan hava yolunu eliyle kapatarak konuşabilirler. Bunun için uzman desteği önemlidir.
Ağızdan beslenme: Mümkün olduğunca hastala- rın ağızdan beslenmesi tercih edilmelidir. Kimle- rin ağızdan beslenebileceğine hasta özelinde ve hekimi tarafından karar verilmelidir. Yapılan testler sırasında aspirasyon riski var ise kıvam artırıcı kullanılarak ağızdan beslenmeye devam edilebilmektedir.
Ses tellerini alt kısmında boyundaki bir kesikten içeriye trakeostomi tüpü sokularak gerçekleştirilir. Bu nedenle solunum organlarından ağız, burun ve boğaz atlanmış olur.
Bir trakeostomi, boynun önündeki trakeaya bir açıklığın kesilmesini içerir. Doktor daha sonra açıklığa bir tüp sokar, böylece geçici veya kalıcı bir cerrahi hava yolu oluşturur. Bazı insanlar tüp yoluyla kendi kendine nefes alabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Trakeostomi tüpünün çıkarılmasını takiben işlem yapılan bölgedeki açıklık normalde ilk 1-2 gün içerisinde kendiliğinden kapanır. Ancak bazı kişilerde o bölgenin iyileşmesinde gecikme olabilir. Gümüş nitrat içeren ilaçlar ile bu durum kontrol altına alınabilir.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Trakeotomi kanüllerindeki en büyük problem kanülün tıkanmasıdır. Kanülün tıkanmaması için tek cidarlı kanüller yerine mutlaka iç-dış kanülleri olan kanüller kullanılmalıdır. Tıkanmış kanül hayatı tehdit eder. Acilen kanülün açılması gerekir.
Trakeostomi bakımı hijyen açısından son derece önemlidir. Gırtlakta trakeostomi açılan bölge açık yara olduğundan temiz tutulmalı kızarıklık, akıntı, koku varlığı açısından değerlendirilmeli gerekirse antiseptik solüsyonlar ile gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir.
Trakeostomili hastaya oksijen vermek için t-tüp (easy breath) isimli parça kullanılır,. Bu parça ile hasta nemlendirilmiş oksijen desteği altında solur. Ortalama her gün temizlenir. Trakeostomi kanülünün ucuna ayrıca bir uzatma parçası bağlanır ve balgam ile kirlendiğinde hemen değiştirilmesi önerilir.
Solunum yetmezliği nedeniyle nefes borusuna tüp takılıp, solunum aletine bağlanan hastalarda, solunum desteği ihtiyacı 15 gün sonra hala devam ediyorsa, boğazdan delik açılarak trakeostomi tüpü takılıyor.
Kuf üstü aspirasyon deliği olan trakeostomi kanülleri ile o bölge aspire edilerek temizlenebilir (Resim 4). Trakesotomi kanülleri sekresyon tıkaçları ile sık sık tıkanır serum fizyolojik ile yumuşatılıp aspire edilerek açılabilir. Açılamadığı durumlarda hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir.
Hastanın kaldığı oda sıcaklığı 24ᵒC ve nem oranı % 60 ile 90 aralığında olmalıdır. Hastanın solunum ile akciğer sesleri dinlenmeli, hipoksi olma ihtimali gözlenmeli, Oksijen düzeyi kontrol edilmeli, tüpün derinliği ile pozisyonu değerlendirilip, ağız bakımı yapılmalıdır.
Hasta artık kendi kendine nefes alıp verebilir ve kanı yeterince oksijene doygun hale gelebilir ise hasta ekstübe edilir yani entübasyon işlemi sonlandırılır, solunum tüpü çıkarılır. Eğer hastanın durumu iyi değilse ve kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa hasta ventilatörde daha uzun kalabilir.
Trakeotomi, boyuna, nefes borusunun (Trakea) 2.ve 3. kıkırdak halkaları arasından bir delik açılarak plastik bir kanül yerleştirilip hava yolu açıklığının sürekli olarak sağlandığı bir cerrahi işlemdir. Çok çeşitli durumlarda acil veya planlı olarak uygulanabilen bir yöntemdir.
Trakeostomi iç kanülü ameliyat sonrası ilk üç gün içinde 2- 3 saat arayla, sonraki dönemde günde iki kere temizlenmeli, bağ değişimi ise kirlendikçe yapılmalıdır.
Trakeostomi kanülü değişimi işlemi yoğun bakım/anestezi hekimi ve kulak burun boğaz hekimi tarafından gerçekleştirilir.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Koroner Yoğun Bakımda Yatış Süresi Ne Kadardır? Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Trakeostominin endikasyonları: Üst hava yolu obstrüksiyonu (vokal kord paralizisi; travmaya sekonder 'kanama, ödem, unstabil çene kırıkları, larinksin direkt travması, servikal vertebra yaralanmaları'; yanıklar 'duman, gazlar, koroziv maddeler gibi'; yabancı cisimler; konjenital malfor- masyonlar; infeksiyonlar 'krup, ...
Trakeobronkomalazi, başta trakea (soluk borusu) ve bronşlar olmak üzere solunum yolunu oluşturan yapıların duvarlarının zayıf olmasıdır. Solunum sistemi, dışarıdan alınan havanın akciğerlere taşınmasını ve burada kanın oksijenle doyurulmasını sağlayan bir sistemdir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur. Bilinci açık olan ancak vücutlarına yeterli miktarda havayı alamayan ve ağır nefes darlığı yaşayan kişiler de entübe edilebilir.
"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı.
Gümüş Kanüller gibi Aylık olarak kanül değişimi yerine uzun süreli kullanım sağlanarak hem bütcenize avantaj sağlar hemde sağlığınıza fayda sağlamaktadır. Slikon kanüller sağlık açısından polimer malzemeden üretildiği için oldukça hafif ve yumuşaktır gümüş kanüller gibi tahriş etmezler .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri