Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleridir. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor.
Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgesidir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu fay hattı üzerindeki depremlerden etkilenen Edirne özellikle 1509 ve 1766 yıllarında yıkıcı depremler yaşamıştır. Her ne kadar Edirne aktif deprem fay hattı üzerinde bulunmuyor olsa da Marmara Denizinde gerçekleşmesi beklenen tahmini 7 ve üstü şiddetindeki depremin Edirne'yi de etkileyeceği muhakkaktır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu, ancak Edirne'nin zemininin sağlam olduğuna dikkat çeken Aksal, 'deprem öldürmüyor binalar öldürüyor' dedi. Aksal, “Deprem doğanın bir parçası, tüm dünyada oluyor, olacakta. Ülkemizde deprem kuşağında. Edirne nispeten sağlam bir zeminde.
Doğrudan bir Edirne fayı yok ama Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne'nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla bina var.
"TRAKYA'DA CİDDİ ETKİSİ OLUR"
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor. Önceki depremlerde de 1912 Mürefte depreminde de kayıtlarında çok ciddi hasarlar olduğu görülüyor.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Dr. Tüysüz, "Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde..." dedi ve o illeri şöyle sıraladı: Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleridir. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor.
Özet: 9 Ağustos 1912 Şarköy-Mürefte depremi, Perşembeyi Cumaya bağlayan gece saat 01.29'da gerçekleşmiştir. Deprem 7,3 büyüklüğünde olup yaklaşık 50 saniye kadar sürmüştür.
'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan ve 23 Nisan 1766 tarihinde Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem Çorlu ile Büyükçekmece'yi neredeyse yerle bir etmiş. Deprem bir doğa olayıdır ve sonuçta insan kaynaklı olarak tehlike arz eder. Deprem zararlarının büyük boyutlarda olmasının sebebi de maalesef ki insandır.
Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir. Bakın unutmayın bu doğrultu altındaki faylarda her nerede bir deprem olursa oranın 200 kilometre uzunluğu çapındaki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenir.
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor. Önceki depremlerde de 1912 Mürefte depreminde de kayıtlarında çok ciddi hasarlar olduğu görülüyor.
18 Haziran 1953
Evlerine girmekten korkan halk, hükümetin dağıttığı çadırlarda kalmıştır 6. Resim 1: 1953 depreminde çatlaklar oluşmuş binalardan biri. 1954, 1955, 1962, 1964, 1984, 1986'da Edirne'de depremler meydana gelmiş, 1964'te meydana gelen depremde can ve mal kayıpları olmuştur.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli.
yabancı kaynaklar, bu deprem sonucu ölen kişi sayısını binden fazla, diye verir. 18 mart 1953 yenice-gönen depremi, 7,3 m büyüklüğünde. kuzey anadolu fayının batı ucu. 50 km eğimli, 4 metreden fazla kayma, 1.000'den fazla ölü. hatta 1.070 olarak net sayı veren yabancı kaynaklar bile vardır.
12- Edirne İli, Keşan İlçesi, Erikli köyü Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 1. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Yine Ordu'dan Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'e kadar hiçbir fay hattı bulunmuyor. Gümüşhane ve Bayburt da fay hatlarına uzak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri