Trakya'nın bölünmüşlüğü Trakya'nın toprakları, Türkiye Trakyası, Bulgaristan Trakyası ve Yunanistan Trakyası olmak üzere farklı üç siyasi üniteye ayrılmıştır. Türkiye Trakyası'na Doğu Trakya, Bulgaristan Trakyası'na Kuzey Trakya, Yunanistan Trakyasına ise Batı Trakya adı verilir.
Bu bağlamda mütarekenin ardından Ankara hükûmeti tarafından Trakya'yı teslim almakla görevlendirilen Refet Paşa'ya, aynı zamanda İstanbul'da Ankara hükûmetini temsil etme yetkisi verilmişti.19 Ekim 1922'de Gülnihal Vapuru'yla İstanbul'a gelen Refet Paşa coşkuyla karşılanmıştır.
Trakya'nın tarihine baktığımızda, bölgede yerleşik ilk kavim olarak Trakların yaşadığı bilinmektedir. Traklar, Hint - Avrupa kökenli bir kavimdir. M.Ö. 4000 - 2000 yılları arasında Anadolu'dan gelen Traklar tas ve maden kültürünü Trakya'ya getirmişlerdir.
Günümüzde Batı Trakya diye ifade ettiğimiz bölge, Osmanlı Devleti'nin son idarî taksimatında Edirne Vilâyeti sınırları içinde kalmaktaydı. 1912-1918 tarihleri arasında Bulgaristan'ın idaresinde kalan bölge I. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan'ın idaresine geçmiştir.
Batı Trakya ya da Yunanistan Trakyası (Yunanca: Θράκη Traki), tarihi Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin en yoğun konuşulduğu bölgedir.
İlgili 42 soru bulundu
Trakya kelimesi Eski Yunanca trachea kelimesinden türemiştir ve "gırtlak, soluk borusu" anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle Trakya, "Boğazlar Ülkesi"dir.
Selanik (Yunanca: Θεσσαλονίκη Tessaloniki Yunanca telaffuz: [θesaloˈnici]), metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir.
trakya'nın başkenti neresidir tekirdağ. trakya'nın başkenti neresidir edirne.
Traklar ve Makedonlar
M.Ö. 4,000 yıllarından itibaren doğu ve batı Trakya'yı Bulgaristan'ı ve Makedonya'yı kapsayan geniş bölgede Trak (Tur-Ok) halkı yaşıyordu. Traklar, bölgenin Roma işgaline uğradığı M.S. 46 yılına kadar varlıklarını sürdürmeyi başardılar.
Trakya (Yunanca: Θράκη Thraki, Bulgarca: Тракия Trakiya), Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir.
Asıl Gacallar, kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde yaşasalarda, 93 Harbi neticesinde Deliorman bölgesinden Doğu Trakya'ya Gacal göçleri olmuştur, dolayısıyla az da olsa Türkiye'nin Trakya bölgesinde de Asıl Gacal yerleşimleri bulunmaktadır ve toplam nüfuslarının 14 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.
birbirlerine hitap şekilleri de bir o kadar egzantirik. günlük hayatta muhatap oldukları kendilerinden yaşça büyük erkeklere meslek, fonksiyon, statü gözetmeksizin dayı yahut aga diye sesleniyorlar. kendi aralarındaki konuşmalarda adaş kelimesi çok yaygın.
Adını, Orta Asya'dan göç ederek bu topraklara yerleşen Traklardan alır. Trakya'nın Türkiye topraklarında kalan kısmı Marmara bölgesinin içindedir. Trakya bölgesi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini tamamıyla İstanbul'un ve Çanakkale'nin çok az bir bölümünü içine alır.
15 Ekim 1922'de yürürlüğe giren Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Doğu Trakya, Yunan kuvvetleri tarafından boşaltıldı.
Dünya Savaşı'na kadar Trakya sınırlarında büyük bir toprak kaybetmedi. Osmanlı kuvvetlerinin 21 Temmuz günü şehri ele geçirmesine karşı Edirne'nin yeniden Osmanlı topraklarına dahil olması ancak 29 Eylül 1913 günü Bulgaristan Krallığı ile imzalanan İstanbul Antlaşması ile resmiyet kazandı.
İki hükümet delegeleri buluşup 29 Eylül 1913'te İstanbul'da Türk-Bulgar Barış Antlaşması imzaladılar. Bu antlaşma ile Batı Trakya tamamıyla Bulgaristan'a bırakıldı.
Trakların, adını verdikleri Trakya bölgesine MÖ 1200'lerde ve belki de biraz daha erken dönemde yerleştikleri tahmin edilmektedir. Traklar, bugünkü Trakya, Bulgaristan ve kuzey Yunanistan'da yaşamış Hint-Avrupa kökenli bir halktır.
Kızan: Çocuk, genç... Pırkalamak: Kurcalamak, dürtmek... Bikerette: Bir işi tek seferde, bir kerede yapmak...
Bölgenin en eski halkı, Hint-Avrupa kökenli bir halk olan Trak'lardır. M.Ö. VII. yüzyıldan itibaren bu bölge sırasıyla Pers, Yunan ve Makedonya uygarlıklarının egemenliğinde yaşamış, bundan sonra M.Ö. 335 yılına kadar Trakya Krallığı hüküm sürmüştür.
İşte, tüm detaylar. Trakya'da toplam beş şehrin toprakları bulunmaktadır. Bu şehirlerden ikisinin (İstanbul ve Çanakkale) sadece Avrupa kıtasında bulunan toprakları Trakya bölgesinde yer alır.
II. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Trakya deniz açısından zengin bir yöre. Sanki sadece Marmaralı'ymış gibi bir algısı olsa da – ki o da nedendir bilinmez- üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada nihayetinde. Karadeniz'de, Marmara Denizi'nde ve Ege sularında kıyıları var.
Türkiye'nin en batısında ve Avrupa Birliği ülkelerinden, Bulgaristan ve Yunanistan sınırında yer alan TR21 Trakya Bölgesi; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden oluşmaktadır.
Selanik göçmenleri Türktür. Bulgaristan göçmenlerinin büyük çoğunluğu Türktür. Az miktarda pomak vardır. Yugoslavya göçmenleri, Türk, arnavut, boşnak kökenli olabilir.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri