Batılı yabancılar için “bey, efendi” anlamlarında hitap sözü: “Mösyö, bakar mısınız?” “Buyurun mösyö!”
Mösyö, Fransızcada "bay" demektir. Söz konusu kelime doğal olarak erkeklere hitaben kullanılır. Avrupa ve Amerika kültüründe tanımadığınız birisine "bay" ya da "bayım "şeklinde hitap etmek nezaket belirtisidir. Ülkemizde de tanımadığınız bir erkeğe "beyefendi" denildiğine şahit olursunuz.
Sonuncusu, bekâr kadınlar için kullanılan bir sıfat. Fransa'daki resmi belgelerde cinsiyet maddesinin karşılığında üç seçenek var: monsieur (mösyö), madame (madam), veya mademoiselle (matmazel). Sonuncusu, bekâr kadınlar için kullanılan bir sıfat.
Fransızca s'il vous plait “«sizi memnun ederse», rica sözü” deyiminden alıntıdır.
Mösyö kelimesi Fransızcadan Türkçeye yerleşmiş olan ve uzun yıllardır kullanılan sözcüklerden biridir. Aslına bakılırsa bir unvan olması ile beraber Fransa'da daha çok kullanılan bir yapıdır. Bu doğrultuda Türkçede çok fazla yeri bulunmaz.
İlgili 38 soru bulundu
1. Fransız erkek isimlerinin başına getirilen “bay” anlamında unvan ve saygı sözü: Bu Mösyö Vitalis isminde bir İtalyan mühendisti (Ömer Seyfeddin).
mösyö - Nişanyan Sözlük. Fransızca monsieur “beyefendi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca mon “birinci tekil şahıs iyelik sıfatı” ve Fransızca sieur “bey, efendi, senyör” sözcüklerinin bileşiğidir.
Tout va bien, ma chérie.
mademoiselle (matmazel) evlenmemiş genç kızlar için kullanılır. madame (madam) ise evlenmiş yahut hiç evlenmemesine rağmen kırklı yaşlarına erişmiş asilzade kadınlar için kullanılır. benzer ayrımlara sebep olan kelimeler maalesef birçok dilde mevcuttur.
enchanté kelimesinin türkçe okunuşu. fr. memnun oldum. sihirlenmiş, büyülenmiş anlamlarını kasteden fransızca kökenli sözcük. "tanıştığımıza büyülenmişçesine memnun oldum" mahiyetinde kullanılan bir çeşit komplimandır.
İşte, detaylar. TDK üzerinden ele alındığında Matmazel kelimesi, 'Evlenmemiş, Hristiyan kızlar için' kullanılan bir cümle olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda dünya genelinde uluslararası çapta tüm evlenmemiş kızlar adına da kullanıldığını dile getirmek mümkün.
Fransızca matmazel sözcüğünün Türkçe manası " genç hanımefendi" şeklindedir. Türk Dil Kurumuna göre matmazel kelimesinin anlamları ise şu şekildedir: Henüz evlenmemiş Hristiyan kızlar için bayan kelimesi yerine kullanılan san. Konaklarda yabancı dil eğitimi veren kadın.
fille teriminin Fransızca Türkçe sözlükte anlamı
Matmazel TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Genel olarak halk arasında matmazel kelimesinin kadınlar için söylendiği bilinir. Ancak gerçekte tam olarak hangi anlama geldiği bilinmez. Bu kelime Fransızca kökenlidir ve Türkçede yerleşik olarak günümüzde hala kullanılır.
i. (Fr. majesté < Lat.) Hükümdarlar için kullanılan unvan sözü, haşmetmeap.
Bir kuruluşun veya bir kimsenin seçip almakta yararlanabileceği ölçü, sayı. Yani üniversite ve liselerde kontenjan o okulun alabileceği öğrenci sayısını ifade eder.
Fransa'da kadın hakları ve feministlerin yoğun baskısı sonucu, resmi yazışma formlarında genç kız ve kadınlar için kullanılan “matmazel” sıfatı kaldırılıyor.
Merci, mademoiselle. Evet, sağ olun, Bayan. Il ment, mademoiselle, je le connais. Yalan söylüyor hanımefendi, onu tanıyorum.
Şan kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, tanınma, ün sahibi olma ve saygınlık demektir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelime çok sık kullanılıyor.
Günaydın, iyi akşamlar, her ne ise.
comment tu t'appelles ? adın ne?
la sœur. (Burada makine çevirisi yok!)
i. (Fr. notion < Lat.) Bir şey hakkında zihinde oluşan genel fikir, yalın ve genel tasavvur, kavram, mefhum: Biz toplum olarak nereye varmak istiyoruz konusu iktisat ilminin prensiplerine uygun bir tarzda, bir iktisat nosyonu içinde açıklıkla ortaya konamamıştır (Milli Harp Sanayii).
Senyör, Orta Çağ'da, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde derebeylerine verilen bir unvandır. Geniş topraklara ve yönetim bölgelerine sahip olan kişilere verilen bu unvan, günümüzde ''sinyor'' şeklinde kullanılır.
Merci Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Başvurulacak yer veya makam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri