Araç ile kaza yaşandığında kaza tutanakları düzenlenir ve düzenlenen bu tutanaklar sigorta şirketine ve dolayısıyla Tramer'e gönderilir. Tutanaklar incelenerek tarafların kusur oranları belirlenir ve kusurlu olan aracın kaydı Tramer'e işlenir.
Tramer Kaydı Nedir? Tramer kaydı, aracın kaza ve hasar geçmişini, sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile bir aracın geçmişte yaşadığı kaza sonucu hasar durumunu, değişen parça gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsin.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Yaşanan bir kaza sonrasında aracın masraflarının sigorta tarafından karşılanması durumunda oluşan kaza bilgileri TRAMER kaydına eklenir. Bu kayıtlarda aynı zamanda aracın hangi sigorta şirketi tarafından sigortalandığı ve uygulanan poliçenin bilgileri de yer alır.
Hasar kaydı, aracın karıştığı kazalar sonucu meydana gelen hasar bilgileridir. Tramer kaydı, aracın kusur durumunu ve sigorta bilgilerini kapsamlı belgelerle gösterir. Araç hakkındaki pek çok farklı detay tramer kaydında çıkar ve bunlardan biri hasar kayıtlarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Evet, etkiler. Araç işletenlerine kayıtlı oldukları illere göre Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen oranlarda il trafik hasar yoğunluğu indirimi yapılır.
Tramer kaydının en güzel yanı bize şeffaf bilgiler sunmasıdır. Aracın kaza geçmişi varsa kaza tutanağına kadar bize bilgi verir. Bu bilgilerin önceden bilinmesi, araca neler yapılıp neler yapılamayacağı açısından önemlidir. Günümüzde artık ekonomik olarak araba alma kapasitesi gitgide zorlaştı.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Trafik kazası sonrasında %70 veya daha fazla oranda hasar alan araçlar “pert araç” veya “ağır hasar kayıtlı araç” olarak nitelendirilmektedir.
Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.
Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Dosya sonuçlandıktan sonra sigortalılara, dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır (Tutanak üzerinde her iki bilgi de mevcut ise hem e-posta hem de SMS ile bilgilendirme yapılır).
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Tramer kaydı yoktur” terimi ile kullanıcılar sıklıkla karşılaşmakta ve ne anlama geldiğini merak etmektedirler. Tramersiz araç, aracın tramer kaydı bulunmadığını göstermektedir. Tramer trafik sigortası ve kaskodan yapılan işlemleri görüntülemeyi sağlamaktadır.
Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir. Aracın trafiğe yasaklanmasına sebep olan ve kazalı araçları ilgilendiren ağır hasar kaydı nedir sorusunun en net cevabı bu şekildedir.
Kaza yapan araçların hasarları raporlarda bedelli ve bedelsiz olarak ikiye ayrılır. Kazaya karışan araçlarda masraflar sigorta tarafından değil de kişiler tarafından ödendiği takdirde hasar kaydı kayıtlara geçmez. Bu durumda olan bir araç için iyi bir ekspertizden yardım almak gerekir.
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664'e SMS atman yeterli olacaktır.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Karıştığı kazada hatalı olup karşı tarafın karşılanması sonucu çıkıyor diye biliyorum. Öyle olmasının yanında, kendi hasarını cebinden ödemiş veya kaskodan yapılan onarım daha sisteme yansımamış da demek olabiliyor.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
İkinci el satışlarda satın alınmak istenen aracın TRAMER kaydı kontrol edilerek daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı anlaşılır. Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri