İtirazın kaldırılması davasında tanık ve yemin delillerine başvurulamaz. Bu nedenle, icra mahkemesinin itirazın kaldırılması talebinin kabul veya reddine ilişkin verdiği kararlar maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü
Duruşma yapılması zorunludur.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
İcra mahkemesi incelemesini yalnız dosyaya sunulmuş olan yazılı delillere göre (bu deliller üzerinde) gerçekleştirir ve -kural olarak- tanık, yemin deliline başvuramayacağı gibi, ticari defterler üzerinde bilirkişi incelemesi de yaptıramaz.
İlgili 17 soru bulundu
İdari davalarda yukarıda anlatıldığı üzere ceza ve hukuk davalarında olduğu gibi tanık dinlenmesi söz konusu değildir. İdari davalarda tanık dinlenmez.
[2] Dava konusu olmayan veya üzerinde uyuşmazlık bulunmayan konularda tanık dinlenmez (ERTANHAN, s. 70).
İtirazın kaldırılması davası, borçlunun itirazı ile duran ilamsız icra takibine, icra prosedürü içinde devam edilmesini sağlayan yollardan biridir. İtiraz ile duran ilamsız icra takibine devam edilmesini sağlamak için alacaklı icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını talep edebilir.
İtirazın kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır; 1- İmzası ikrar edilmiş bir senet. 2- İmzası noterlikçe onaylanmış senetler. 3- Resmi dairelerin ya da yetkili makamların verdikleri belgeler.
Borçlu, ödeme emrine karşı yasal süresi içinde senetteki imzaya açıkça itiraz ederse ve kendisine ait olmadığını ileri sürerse, alacaklı bu durumda icra mahkemesinden itirazın geçici kaldırılmasını isteyebilir. Geçici kaldırma itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde istenmek zorundadır.
Buna göre icra mahkemesi tarafından borçlunun ödeme emrine itirazının kaldırılması için, ala- caklının elinde kayıtsız şartsız borç ikrarını içeren resmi bir senet veya imzası borçlu tarafından ikrar edilmiş adi senet veya resmi makamların yetkileri dahilinde vermiş olduğu belgelerin bulunması gerekir(İİK m. 68).
İcra Mahkemesine Yapılan Başvuru İtirazın Kaldırılması Olarak Değerlendirilmelidir. Genel haciz yolu ile ilamsız takibe karşı borçlunun süresinde itirazı takibi durdurur.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurulursa tanıklar dinlenir. (2) Davetiyenin duruşma gününden en az bir hafta önce tebliğ edilmiş olması gerekir.
İtirazın iptali davasında harca esas olacak dava değeri, takibe konu edilen asıl alacak miktarı üzerinden hesaplanır. İcra masraflara, harca esas olacak dava değerine dahil edilmez. İtirazın iptali davası, genel hükümlere göre nispi harca tabidir.
NOT: Alacaklının “itirazın iptali davası'' açmasından sonra, borçlu tarafından “menfi tespit davası'' açılamayacağı, çünkü bu davacı açmakta hukuki yararının bulunmadığı gerek doktrinde ve gerekse uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
İcra mahkemesince itirazın geçici olarak kaldırılması halinde borçlu, icra takibine devam edilmesini ve takibin kesinleşmesini önlemek amacıyla mahkemece verilen kararın kendisine tebliğ ve tefhim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde borçtan kurtulma davası açabilir.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
İtirazın kaldırılması davası, icra mahkemesinde açılır. İcra mahkemesine başvurup itirazın kaldırılması davası açabilmek için alacaklının elinde belirli bazı belgelerin bulunuyor olması gerekir. Bu şartın mevcut olmaması durumunda genel mahkemeye giderek itirazın iptali davası açılması gerekir.
Tanığın beyanları, tanığı bildiren tarafın lehine olabileceği gibi aleyhine delil olarak da kabul edilebilir. Tanığın mutlaka davanın görüldüğü yer yargı çevresinde ikamet etmesi, bulunması, dinlenmesi zorunlu olmayıp bulunduğu yer mahkemesinde talimat dosyası ile de dinlenebilmektedir.
(1) Tanık davetiye ile çağrılır. Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir.
HMK Madde 259 Gerekçesi
Birinci fıkra, tanığın davaya bakan mahkemede dinlenilmesi genel kuralına, ikinci ve üçüncü fıkra ise gerekli hâllerde mahkemenin tanığı, mahkeme dışında da dinleyebileceğine ilişkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri