Birçok kullanıcı “Tramer nedir” diye merak ediyor. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması ve araçların tüm sigorta bilgilerini yer aldığı bir veri deposunu ifade ediyor. Bu sistem üzerinden satın almak istenilen araç hakkında sorgulama yapılarak tüm sigorta işlemlerine ulaşılabiliyor.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Cep telefonunuz üzerinden SMS yoluyla da tramer hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Aracın şasi numarasını veya plakasını 5664'e kısa mesaj olarak göndermeniz halinde sonuç cep telefonunuza gelecektir. Ücretlendirme tüm operatörler için sorgulama başına 46 TL olarak belirlenmiştir.
Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Hasar kaydı, aracın karıştığı kazalar sonucu meydana gelen hasar bilgileridir. Tramer kaydı, aracın kusur durumunu ve sigorta bilgilerini kapsamlı belgelerle gösterir. Araç hakkındaki pek çok farklı detay tramer kaydında çıkar ve bunlardan biri hasar kayıtlarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir.
Tramersiz araç, aracın tramer kaydı bulunmadığını göstermektedir. Tramer trafik sigortası ve kaskodan yapılan işlemleri görüntülemeyi sağlamaktadır. Araca dair tramer sorgusu yapıldığında tramer sigortası yok şeklinde bir ifade ile karşılaşılabilmektedir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Dosya sonuçlandıktan sonra sigortalılara, dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır (Tutanak üzerinde her iki bilgi de mevcut ise hem e-posta hem de SMS ile bilgilendirme yapılır).
TRAMER sorgusunu SMS ile yapmak için aracın öğrenmek istenilen detayının ve plakasının 5664'e kısa mesaj olarak yollanması gerekir.
İkinci el satışlarda satın alınmak istenen aracın TRAMER kaydı kontrol edilerek daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı anlaşılır. Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez.
Tramer bilgi deposudur, sadece hasar değil sigorta şirketleri tüm kestikleri poliçeler tramer de depolanır. dosyayı kapatması gerekir. İşlem yaptırmazsanız ödeme yapılmadan dosya kapatılacağı için rakamsız kayıt işlenir. ama tramere mesaj attığında kayıt gelmiyor.
Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Bu sistem tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Tramer sorgulama yaparak herhangi bir araca ait sigorta işlemleri görülebileceği gibi aracın ağır bir hasarı olup olmadığını kontrol edebilir, kaza bilgilerini takip edebilirsiniz.
Trafik poliçesi sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz bier şekilde gerçekleştirebilirsiniz. TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapacağınız E-Devlet sisteminde ''Trafik Sigortası Sorgulama'' alanınına giriş yaptığınızda aracınıza ait trafik poliçesi ve hasar kaydına ulaşabilirsiniz.
Herhangi bir kaza durumu sonucunda, ağır olarak çok sayıda bölgeden büyük ölçüde hasar alan araçlara, ağır hasar kaydı yapılır. Ağır hasarlı bir aracın tamamıyla kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar büyük masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınır.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Tramer Kaydı Nedir? Tramer kaydı, aracın kaza ve hasar geçmişini, sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile bir aracın geçmişte yaşadığı kaza sonucu hasar durumunu, değişen parça gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsin.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi? Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.
Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir. Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir.
Ağır hasar kaydı bilgisi, sigorta şirketleri aracılığı ile öğrenilebilmektedir. Sigorta şirketine şasi numarası bilgisi verilerek bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Ağır hasar kaydı bilgisi almak için bir diğer yol ise cep telefonlarından 5664'e sms göndermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri