Vatmanlık, şehir içi yolcu taşıma hizmetlerinde kullanılan tramvay ve metro gibi raylı ulaşım araçlarının sürücülerine verilen addır.
Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Tramvay, Fransızcadan dilimize geçen bir sözcüktür. TDK'ye göre tramvay kelimesi "şehirlerde yol üzerinde döşenmiş özel raylarda hareket eden yolcu taşıtı" anlamına gelir. Dilimize Fransızcadan geçen sözcüğün "travmay" biçiminde kullanımı yazım hatası olarak değerlendirilir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir.
Tren kullanan kişiye şehir içi hatlar için “vatman”, şehirler arası hatlar için ise “makinist” denir. Vatmanlar şehir içi metro ve tramvay kullanan kişilerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Vatmanlık, şehir içi yolcu taşıma hizmetlerinde kullanılan tramvay ve metro gibi raylı ulaşım araçlarının sürücülerine verilen addır.
Belirli zaman aralıklarında çalışan bu araçlar, günlük hayatta önemli oranda kolaylaştırır. Bu doğrultuda tramvay sürücüsüne ise Vatman denir. Zeynep İşmanOnline dil eğitiminde nelere dikkat edilmeli?
Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir.
tramvay - Nişanyan Sözlük. İngilizce tramway “raylı şehiriçi ulaşım aracı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İngilizce tram “ray, yola döşenen kalas” ve İngilizce way “yol” sözcüklerinin bileşiğidir.
İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da birden fazla tip raylı sistem kullanılırken, Adana'da sadece metro, kalan tüm şehirlerimizde ise (Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, İzmit) sadece tramvay kullanılıyor.
Ülkemizde ve dünyada metro hattı gibi şehir içi hatlarda genellikle 750 V DC gerilim kullanılır.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
metro enerjiyi raylardan almaz hiçbir zaman. metroya enerji şebekeden verilir. cer trafodan gelen akım pantograflar aracılığı ile katener sisteme veya yerden çekilen enerji hattına aktarılır. çok eski metrolarda, ya da bu tramvaylarda tepeden geçen açıkta görünür bir kablo olur.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
Trenle ilgili yapılan araştırmalarda, trenin ne ile çalıştığı her zaman merak edilmiştir. Tren, dizel yakıtla çalışan vasıtalardır. Özellikle yük ve eski tip yolcu trenlerinin dizel yakıtla çalıştığı görülür. Söz konusu vasıtalar çok yüksek hızlara ulaşamaz.
Tramvay Genellikle üstünde bulunan havai hattan, (katener hattı) pantograf yardımıyla aktarımı sağlanan 750 Volt DC gerilimleri ile çalışan raylı sistem araçlarıdır.
Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.
Kent içi raylı sistemlerin en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan türü metrolar- dır ve çoğunlukla yer altında inşa edilmektedir.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri