20 yy. ortalarına doğru literatüre girmiş bir kavram olan transfer harcamaları mal ve hizmet alımına yönelik olmayıp toplumun sosyal yönden güçlü kalması amacıyla yapılan ve daha çok yardım amacı güden ve de gelir dağılımında doğrudan etkiye sahip olan harcamalardır.
Transfer harcamaları, üretim faaliyetine katılma karşılığı olmadan devletin bazı kişi ve gruplara ödediği paraları ifade etmektedir. Bu harcamalar, sadece satın alma gücünün el değiştirmesini sağlayan harcamalardır.
Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).
Transfer Giderleri
Devletin ilgili kurumları aracılığıyla elle tutulur bir mal veya hizmet olmaksızın yaptığı gider türüdür. Sosyal hizmetler, yardımlar, öğrenci bursları, gazilere ödenen maaşlar, vergi iadeleri, ihracatı teşvik amacıyla yapılan sübvansiyonlar, faiz ödemeleri transfer giderlerine birer örnektir.
Transfer harcamaları, devletin karşılıksız olarak gerçekleştirmiş olduğu harcamalardır. Bu harcamaların içerisinde emekli maaş ödemeleri, burs ödemeleri, borç faiz ödemeleri gibi çeşitli harcama kalemleri yer almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Maaş taşıma işlemleri için kimliğinizle banka şubesine gidip işlem yapabilirsiniz. Emekli maaşınızı banka yerine PTT şubesinden almayı tercih ederseniz, bir PTT şubesine giderek T.C. bilgilerinizle birlikte, maaşınızı almak istediğiniz talimatı kuruma verebilirsiniz.
Transfer harcaması, bir devletin yatırım yapmak veya reel çıkar elde etmek amacı olmadan, sosyal veya mali amaçlı yaptığı bir tür kamu gideridir. Bu tür harcamaların milli gelir üzerinde doğrudan bir etkisi olmaz.
Bu bağlamda futbolcunun sözleşmesi devam ederken başka bir takıma transfer edilmesi söz konusuysa bonservis bedeli yeni kulüp tarafından ödenir. Ödenen bu ücretin sahibi ise mevcut durumda futbolcuyla sözleşmesi bulunan kulüptür.
20 yy. ortalarına doğru literatüre girmiş bir kavram olan transfer harcamaları mal ve hizmet alımına yönelik olmayıp toplumun sosyal yönden güçlü kalması amacıyla yapılan ve daha çok yardım amacı güden ve de gelir dağılımında doğrudan etkiye sahip olan harcamalardır.
Sosyal transferler, kişileri belirli risklere karşı korumak veya bu risklerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla karşılığında cari bir hizmet beklenmeden yapılan primli, primsiz ayni ve nakdi ödemelerdir.
Transfer harcamaları Sosyal transferler, mali transferler ve faiz harcamalarından oluşmaktadır.
Transfer harcamaları, iktisadi, sosyal ve mali transfer harcamaları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Gelir dağılımının harcamalar ile ilgili bölümü daha çok transfer harcamaları aracılığı ile gerçekleşir. Sosyal transferler gelir dağılımını daha adil hale getirirken, mali transferlerden olan faiz ödemeleri ise geri dağılımında adaletsizliğe neden olur.
Genel devlet toplam harcamaları 2021 yılında 2 trilyon 358 milyar 179 milyon TL'ye yükselirken, harcamaların GSYH içindeki payı %32,5'e düştü. Değer olarak tüm ana harcama ve gelir kalemlerinde artış görüldü.
Sabit giderler, her seferinde aynı tutarı ödediğiniz zorunlu giderlerdir. Bu listeye kredi veya kira ödemeleri, internet, elektrik, su gibi faturaları ve çocuğunuzun düzenli masrafları gibi öğeleri dahil edin.
3) Verimli ve Verimsiz Transferler
Dolaysız Harcamalar; kişilerin gelirlerini doğrudan yardımlarla reel olarak arttırmayı hedefleyen harcamalardır. Örneğin, malul aylığı, emeklilik aylıkları, devlet borçları faiz ödemeleri, fakirlere yapılan yiyecek-yakacak yardımları vb.
2023 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 4 trilyon 469 milyar 570 milyon TL ödenekten Ocak ayında 321 milyar 320 milyon TL gider gerçekleştirilmiştir. Geçen yılın aynı ayında ise 145 milyar 958 milyon TL harcama yapılmıştır.
Merkezi yönetim bütçesinde en fazla paya sahip olan gider kalemleri cari transferler, personel giderleri, faiz giderleri ve sermaye giderleri.
Bütçe kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce TBMM'ye sunulmaktadır. Anayasa bütçe kanun teklifi ile kesin hesap kanun teklifini görüşme ve kabul etme görevini TBMM'ye vermektedir.
Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Tescili
Sezon içerisinde yalnızca iki adet transfer ve tescil dönemi mevcuttur. Kulüplerin transfer ve tescil işlemlerini yapabileceği bu tarihler, her sezon için birinci transfer döneminden önce TFF tarafından tespit ve ilan edilir.
Mesela standart bir transferi resmi banka tatilinden bir gün önce yaptığınızda, 1 gün sonra değil, 2.inci gün alıcı hesabına ulaşmış olur. Güvenlik kontrollerinin transferin hızını etkileyebileceğini unutmayın. TransferGo denetime tabi bir şirkettir. Bu nedenle tüm standart para transferi kontrollerine uymamız gerekir.
Fransız takımı Paris Saint-Germain, en pahalı transfer rekorunu Ağustos 2017'de, 222 milyon € bedeliyle aldığı Neymar ile elinde bulundurmaktadır.
GSYH düzeyinde meydana gelen değişme ile transfer ödemelerindeki değişme arasındaki orana transfer ödemeleri çarpanı denir. reel GSYH düzeyinde kaç liralık bir değişime yol açacağını inceler. düzeyinde meydana gelen değişme ile otonom vergideki değişme arasındaki orana vergi çarpanı denir.
01- PERSONEL GİDERLERİ
Bu bölüm, kamu personeli ile kamu personeli olmasa bile bunlar gibi çalıştırılan veya hizmetinden faydalanılan kişilere veya diğerlerine bordroya dayalı olarak nakden yapılan ödemeleri kapsayacaktır.
Transfer Ödemelerinde Bir Artışın Etkisi
➢Transferlerde bir artış, otonom talebi artıracaktır. Zira transferler ( ) nispetinde planlanan harcamaların bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri