Transformasyonel liderlik, örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir. Transformasyonel liderlikte örgütün iç çevresinin denetim ve eşgüdümüne dayalı bir lic erlik anlayışından çok, öğrenmeyi kolaylaştırıcı ve yenilikçi bir liderliğe ihtyaç duyulmaktadır.
İşletme bilim dalına yönelik bakış açısıyla bakıldığında dönüşümsel lider, işletmedeki çalışanlarını (izleyicilerini) güçlü bir şekilde etkileyen ve örgütsel amaçların, çalışanların kişisel beklentilerinden önce geldiği inancını çalışanlarına aşılayan bir kişidir.
Transaksiyonel liderler, bugüne kadar geliştirilen yönetim tekniklerini verimli ve kurallara uygun bir şekilde uygulayan liderlerdir. Bu nedenle transaksiyonel liderler geçmişle günümüzü bağdaştıran liderler olarak görülmektedir ve daha çok geleneksel liderliği temsil etmektedir.
Dönüşümcü Liderlik
Örgütte ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir. Öğrenmeyi kolaylaştırmak ve yenilikçi bir yaklaşım izlemek temeldir. dönüştürerek, onların beklentilerin de ötesinde performans sağlamaları amacına yöneliktir.
Dönüşümcü liderlik değişimde etkili olan, güven duygusu sağlayan, enerji veren, çalışanları aydınlatan ve yeni tavırlar geliştirmeye dayanan bir liderlik modelidir. Takımın moralini ve özgüvenini yükselterek, takımın genel bir vizyona veya ortak bir amaca göre çalışmasını sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
Dönüşümcü liderlik, liderlerin takım çalışmasını teşvik ederek, ekiplerine rehberlik etmelerini ve onları daha iyi bir hale getirmelerini sağlayan liderlik tarzıdır. Dönüşümcü liderler, topluluklarına ilham verirler ve onları kendi potansiyellerinin farkına varmaları için teşvik ederler.
Bunlar sırasıyla idealleştirilmiş etki (karizma), ilham verici motivasyon, bireysel ilgi ve entelektüel teşvik (zihinsel uyarım) unsurlarıdır.
Literatürde dönüşümcü liderliğin kavramsal olarak dört alt boyutu içerdiği ifade edilmektedir: karizma, ilham verme ve motivasyon, bireysel düşünce/ilgi ve entelektüel (zihinsel) uyarım (Burns, 1978, 12).
Bass (1998) tarafından yapılmış olan araştırma sonuçlarına göre dönüşümsel liderlik aşağıdaki dört boyutta ele alınmaktadır. Bunlar, idealleştirilmiş etki, ilham verici motivasyon, entelektüel uyarım ve bireysel önem olarak ifade edilmektedir.
Dönüşüm- cü liderlikte, lider izleyenlerini onların değer, inanç ve beklentilerini ortak hedefler doğrultusunda değiştirerek yönlendirirken, etkileşimci liderlikte, lider izleyenlerini ödül ve cezalandırmalar ile yönlendirmeye çalışmaktadır.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Özet: Paternalist liderlik olarak da adlandırılan Babacan liderlik, özellikle kollektivist kültürlerde ortaya çıkan, astlarının duygusal ihtiyaçlarına babacan bir tavırla yaklaşan yöneticilerin liderlik stilini ifade etmektedir.
Entelektüel liderlik kavramı; liderliğe yeni bir kimlik kazandırmak, farklı bir bakış açısı veya yaklaşım getirmek üzere tasarlanmış olmakla liderlik ve entelektüellik kavramlarının bir tür kombinasyonunu belirtmektedir.
İşlemsel lider, takipçilerin işleri yapması ve bağlılığı için somut ödüller verir. Dönüşümsel liderler, takipçileriyle ilişki kuran, daha üst düzey içsel ihtiyaçlara odaklanan ve belirli sonuçların önemi ve bu sonuçların elde edilebileceği yeni yollar hakkında bilinçlendiren liderlerdir.
Dönüştürücü liderler takipçilerinin ihtiyaçlarını, inançlarını ve değerlerini dönüşümlere uğratan liderlerdir. Takipçilerinde oluşturdukları dönüşümlerle onları bir örgütsel vatandaş haline getirirler. Kendileri ile takipçileri arasında güçlü özdeşleşme sağlarlar, gelecekte paylaşılan bir vizyon yaratırlar.
2.3.
Dönüşümcü yaklaşım, küreselleşmenin, modern toplumları ve dünya düzenini yeniden şekillendiren ve yeniden oluşturan hızlı, yaygın sosyal, siyasi ve ekonomik değişikliklerin altında yatan en büyük güç olduğunu iddia etmektedir.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Etkileşimci Liderlik: Bu liderler, işletmenin amaçları ile çalışanların amaçları arasında bir bağlılık ve ilişki oluştururlar. Yani, işletmenin amaçları ile çalışanların amaçları aynı olmaktadır.
Dağıtımcı liderlik bakış açısını benimseyen bir okul öğrenciler, öğretmenler ve diğer yardımcı personele geniş bir yer verir. Böyle bir okulda lider görev ve sorumlulukları dağıtılır ve bu sayede bireysellikten uzaklaşılır böylece başarı takımın başarısı olarak kabul edilir.
Sıradan görünümlü birçok lider önemli işler başarmıştır. Jim Collins'in saptadığı beşinci düzey liderlik özellikleri de, ilk bakışta sıradan görünen, gürültücü olmayan, ancak çok güçlü bir azim ve başarı tutkusuna sahip kişilere işaret etmektedir.
liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
6. Sınıf Yönetiminde Dönüşümcü Lider Dönüşümcü sınıf liderliğinde sınıfta ani ve etkili değişimi gerçekleştirmek esastır. Çevredeki değişme gelişmeleri dikkate almak zorundadır. Çağın gerektirdiği araç gereçleri kullanmalıdır.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Durumsal liderlik, bir yöneticinin karar verirken sabit bir strateji ve tekniği kullanmaktan ziyade, çalışanlarının motivasyon ve yeteneklerini analiz edip, ihtiyaçlar doğrultusunda değişken metotlar kullanılan bir liderlik türüdür. Başarılı bir liderin davranışları, durumdan duruma farklılık göstermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri