B2 BELGESİ = ULUSLARARASI TARİFESİZ YOLCU TAŞIMA BELGESİDİR.) Bu belgelerin kontrolünü E-Devlet şifreniz ile yapabilirsiniz.
Otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilen ehliyet türüdür. BE sınıfı ehliyet yaş sınırı 18'dir. BE sınıfı ehliyet alma koşulu, B sınıfı ehliyete sahip olmaktır. “BE ehliyet sınıfı hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise BE'ye ek olarak M, B1, B ve F sınıfı araçlardır.
Araçlardaki koltuk sayısı arttıkça aracın kullanım amacı ve sınıflandırması da değişime uğramaktadır. Bu sebeple B sınıfı ehliyet dışında bir ehliyete ihtiyaç duyulabilir. B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.
D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir? D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor.
D sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet,Kamyon.Tır(Çekici) Kullanılabilr. (D Sınıfı ile Otobüs Kullanılmaz) Direk D Ehliyet alacak sürücü adayları Trafik,Motor,İlkyardım ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur.
İlgili 29 soru bulundu
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır. Sadece Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı uygulanmaktadır.
E OTOBÜS. 2918 sayılı Trafik Kanununa göre E sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23′den gün almak gerekmektedir. Şu andaki yönetmeliğe göre en az Ortaokul veya İlköğretim diploması sahibi olmak gerekli.(2011 yılına kadar ilkokul mezunları da ehliyet alabilmektedir.)
D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.. B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
Araç Kiralamak için 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 2 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. 21 yaşını doldurmuş olmak koşulu sabit kalmak kaydı ve ehliyet süresi koşuluna uyularak orta ve üst sınıf araçlar için de genç sürücü ücreti alınarak araç kiralanabilmektedir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gereken sürücü belgesi sınıfı olarak biliniyor. Trafiğe çıkan araçların büyük bölümü sedan, hatchback ve SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobillerden oluştuğu için B ehliyet en çok tercih edilen sınıfların başında geliyor.
Şartlar. Yaş sınırı 18 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. “BE” sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
D sınıfı genel olarak tüm minibüsler ve otobüsler kapsarken, D1 sınıfı minibüsler için özelleştirilmiştir. D1 ve D sınıfı ehliyet arasında araç tipi dışında bir diğer fark ise yaş zorunluluğudur. D1 için 21 yaş yeterli iken D sınıfına geçiş için 24 yaşını bitirmiş olmak gerekir.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
D grubu ehliyetin karşılığı da otobüs ehliyetidir. Bu grup ehliyete sahip olanlar otobüs kullanabilme yetkisine sahiptir. Bu otobüslerin herhangi bir koltuk sayısı belirtilmemiştir. D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
D Sınıfı Ehliyet ile 14 kişiden fazla yolcu taşımacılığı için gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
B'den E'ye Fark
B Sınıfı ehliyeti olduğundan yükseltmek için sadece Motor dersinden yazılı sınava ve Direksiyon sınavına girmek yeterlidir.( Trafik-İlkyardımdan sorumlu olmayacaktır.) Başka sınıfı ehliyeti olsada hiç ehliyeti olmayanlar gibi evrakları düzenlemekle yükümlüdür.
Buna göre, otobüs gibi büyük taşıt ehliyetlerine direkt müracaat yapılamayacak, önce B sınıfı ehliyet alınacak ardından E sınıfı için tekrar sınav şartı getirilecek.
Kamyon kullanacak kişiler için 22 yaşını doldurmuş olma şartı aranır. E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, otomobil, kamyon ve kamyonet gibi araçları kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri