Gün içinde aşırı yorgunluk, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilen " Artmış fizyolojik tremor" dediğimiz el titremesi şikayeti mevcut durumun ortadan kalkmasıyla kendiliğinden geçer.
Titreme, çoğu zaman kolayca tedavi edilemez. Ancak, genellikle herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendi kendine kaybolur. Kas spazmı, kas seğirmesi ve titreme aynı şeyler değildir. Kas spazmı, bir kasın istemsiz olarak kasılmasıdır.
Esansiyel tremor hastalarına, bulguya yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En güncel cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin stimulasyonu olarak bilinen beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle B12 vitamini eksikliğinde el titremesi yaygın olarak görülür. Vücutta DNA sentezi, kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretimi ve sinir dokusunun yenilenmesi gibi önemli görevleri bulunan B12 vitamininin vücutta eksik olması, el titremesinin yanı sıra pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilir.
Tremor Teşhisi
Öncelikle fizik tedavi ile etkilenen bölge gözlemlenir ve titremeler, görsel muayenede belirgin olarak izlenir. Muayene esnasında doktor titremenin şiddetini ölçmek için yazı yazılmasını ya da bir objenin tutulmasını ister. Aynı zamanda nörolojik bir muayene ile sinir sisteminin durumu değerlendirilir.
Stresten kaçınmak: Stresli bir yaşam tarzı el titremesine neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Esansiyel tremor tedavisinde propranolol ya da primidone gibi ilaçlar kullanılabilir. İlaçtan yeterince yarar sağlanamazsa ve tremor şiddetli ise derin beyin stimülasyonu denen bir yöntemle cerrahi olarak da tedavi edilebilir.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir.
Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
Spor alışkanlığı: Boş zamanlarınızda el titremesi egzersizleri yapın. Elinizi açıp kapatarak ve nesneleri tutup bırakarak parmak kaslarınızı aktif hale getirin. Kafein azaltılmalı: Günlük kafein alımını sınırlandırın. Kahve ve çayı çok seviyorsanız, her bir içecek için belirli bir doz ayarlayın.
Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilecek titremelerle seyreden bir sinir sistemi hatalığıdır. Genellikle ellerde titreme olur.
Bu da, kontrolün kaybedilmesinin akabinde titremeye sebebiyet verir. Tütün Mamullerinin Tüketimi: Tütün ürünlerinde bulunan nikotin, düzenli bir biçimde vücuda alınır ise, kan dolaşımını hızlandırmasının yanı sıra kalbin de süratli bir biçimde atmasına neden olur.
Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda hasta ve ailesinin dikkatini çeken ilk belirti heyecan ya da stresin tetiklediği, gelip geçici olabilen, bir el parmağında veya elde ortaya çıkan, dinlenme halinde gelen titremedir.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı'na dönüşür mü? Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir. Titremelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Psikolojik el titremesi; kişinin kontrolü dışında olan ve elin ritmik şekilde sallanması ya da hareket etmesi şeklinde adlandırılabilir. Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir.
Duygusal durumlar en önemli etkenlerden biri
Ellerde istirahat halinde veya hareket esnasında istemsiz olarak ortaya çıkan ritmik hareketler, el titremesi yani el tremoru olarak tanımlanmaktadır. El titremesinin en çok görülen türü heyecan, öfke, korku gibi ruhsal durum değişimlerinde ortaya çıkmaktadır.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Klasik bulguları (tremor) titreme, (rijidite) katılık, (bradikinezi) hareketlerde yavaşlama ve (postural instabilite) ayakta duruş bozukluğudur. Parkinson hastalığı sıklıkla yavaş yavaş ortaya çıkar ve vücuttaki bulguları sıklıkla asimetriktir. Kademeli olarak hastalığın durumunda ilerleme görülür.
Aksiyon tremoru; Kolları yatay konumda tutarken veya hareket sırasında ortaya çıkar. İstirahat tremoru Parkinson hastalığı ve Parkinson plus olarak bilinen hastalıklarda görülürken , aksiyon tremoru Esansiyel tremor hastalığında ve diğer tip tremor hastalıklarında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri