En yaygın hareket bozukluklarından biri olarak bilinir. Nörolojik belirtiler olmadan hareket esnasında hem ellerde hem de kollarda oluşan titreme esansiyel tremor belirtisidir. Aynı zamanda kişinin kafasını, sesini ya da alt uzuvlarını da etkileyebilmektedir.
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir? El titremesi için nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Nöroloji uzmanı, el titremesinin nedenini teşhis ederek uygun tedavi seçeneklerini önerir. Özellikle eğer titreme ciddi bir soruna işaret ediyorsa veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Tremor hastalığının çok farklı tipleri olsa da temelde istirahat tremoru ve hareket tremoru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur.
İlgili 38 soru bulundu
Esansiyel tremor hastalığı sağlık uzmanı tarafından hastalık semptomları ve nörolojik muayeneye göre teşhis edilir. Bu hastalığın kesin tanı için kullanılan bir test veya görüntüleme yöntemi yoktur.
Laboratuvara gelen hastalar önce tremor yönüyle muayene edilmekte, bazı algılayıcılar hastanın el, kol ve vücuduna yerleştirilip belli bazı hareketler yaptırılarak tremor kaydı yapılmaktadır.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
Titreme (tremor) kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Sıklıkla ellerde ortaya çıkmasına karşın, kollarda, bacaklarda, başta veya seste titreme şeklinde rahatsızlıklara neden olabilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
Genellikle ailede birden çok kuşakta bu rahatsızlık görülür. Esansiyel titreme, inme hariç tüm nörolojik hastalıkların en sık görülenidir. Parkinson hastalığından daha yaygındır. 100 binde 350 gibi bir sıklıkla dünyada en fazla görülen hareket hastalığı olarak nitelendirilir.
Parkinson tremorunda hastalığa özgün ilaçlar, esansiyel tremor, propranolol veya diğer beta blokerler ve bazı antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.
Tremor türlerinden biri ve en yaygını olan esansiyel tremor, sebebi belli olmayan bir titreme hastalığıdır. Genlerden gelen bir titremedir. Özellikle hastaların ellerinde, kollarında titremeler gözlemlenir. Stresli ortama girdiklerinde veya heyecanlandıklarında bu titremeler daha da artar.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
İlaç tedavisi: Esansiyel tremoru tedavi etmek için tek başına veya kombinasyon halinde alınan en yaygın ilaçlar, propranolol gibi beta blokerler ve primidon gibi nöbet önleyici ilaçlardır.
Bu çalışmaya göre, esansiyel tremoru (ET) olan hastalarda Parkinson hastalığı (PH) insidansı, kontrol gruplarından önemli ölçüde daha yüksek bulundu. Yeni çalışmada, ET'li 193 hasta 4.1 yıl izlenmiş ve yedisi (% 3,6), takip süresi boyunca ET'den Esansiyel Tremor-Parkinson Hastalığına (ETPH) dönüşmüştür.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Örneğin tiroid hormon yüksekliğinden meydana gelen tremor, hormon seviyeleri normale geldiğinde kesilebilir. Ya da altta yatan Parkinson Hastalığı varsa onun tedavisinin başlanması tremoru azaltabilir. Esansiyel tremor tedavisinde propranolol ya da primidone gibi ilaçlar kullanılabilir.
İstirahat tremoru: Dinlenme halindeyken uzuvlarda şiddetli titremenin görülmesine istirahat tremoru, statik tremor veya Parkinson tremoru adı verilir.
Sürekli hareket etme hastalığı tıp dilinde akatizi olarak adlandırılmaktadır. Yunanca bir sözcük olan akatizi yerinde duramamak, oturamamak anlamına gelmektedir. İçsel bir huzursuzluk duygusunun yaşandığı bu rahatsızlığı yaşayan kişi kimi zaman kendi bedeninden dışarıya çıkmak istemektedir.
Kinetik: İstemli harekete başlama sırasında ortaya çıkar. İntensiyon: İstemli hareket sonlandırılırken ortaya çıkar. Task-spesifik: Yazı yazma ve müzik aleti çalma gibi belli spesifik hareketler sırasında ortaya çıkar. Ortostatik: Ayağa kalktıktan sonra bacaklarda görülen, vücudun sallanmasına neden olan tremordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri