Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkına yönelik Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde uyguladığı kota uygulamasını kaldırdı.
internetten alıp tren garına gidip ücretsize çevirip paranı alırsın. Engelli ibaresi biletin üzerinde yazıyor. Normal fiyat 70TL. Başbakanlık engelli kartı ile ücretsiz alabiliyorsun.
Belediye otobüsleri, Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. “Ağır engelli'' ibareli raporu olanlar, bir refakatçisi ile birlikte ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Tarife İndirimleri
(Ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 0-6 yaş (73 aydan gün almamış) çocuklar ücretsiz seyahat edebilir.) 60-64 yaş arası yolcular % 15: 60-64 yaş aralığında olan yolculara uygulanmaktadır. 65 Yaş ve üzerindeki yolcular %50: YHT, Anahat trenlerinde 65 yaş ve üstü yolcular yararlanabilmektedir.
Günlük ücretsiz bilet hakkı Engelli kişi için 4 dür. Zaten günde 4 seferden fazla Ülkemiz Demiryollarında yolculuk yapmanız zor. Engelli Kimlik Kartında TCDD bandrolü olmayanlar TCDD Gar müdürlüklerine giderek işlem yaptırabilirler.. Bir form doldurarak Engelli kimliğine bandrol yapıştırıyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
2015 yılından beri de internet üzerinden bilet satın alınabilmektedir. Ayrıca işitme engelli üyelerimiz çağrı merkezlerinden görüntülü olarak faydalanarak hem bilgi hem de bilet alabilmektedir.
%30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur. İnternetten bilet alımlarında bu indirimden yararlanılamamaktadır. Engelli indirimi yapmayan otobüs firmaları hakkında tutanak tutturup Ulaştırma Bakanlığına bildirebilirsiniz.
* Ücreti ise: 70 TL, öğrenciye 35 TL., süresi 3 saat 30 dk. burda engelliler kelimesi geçmiyor Erdoğan, YHT'nin ücret tarifesine ilişkin, "Bilet fiyatları 70 lira normalde. 7 yaş altı ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar yarı fiyatına 35 lira, 65 yaş üstü 35 lira, öğrenciler 55 lira" dedi.
(2) Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından %50 indirimli olarak yararlanır.
TCDD gidiş dönüş biletlerde indirim uygulamasına son vermiş! Durumu kuruma ilettiğimde kurum,1 Haziran 2022 tarihi itibariyle uygulamaya son verdik diye açıklama yaptı.
Ne olmuştu? TCDD Yüksek Hızlı Tren ve ana hat tren seferlerinde 400 kişilik trenlerde sadece 8 engelliye, 600 kişilik trenlerde ise sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanıyarak, engellilerin ücretsiz seyahat hakkını kısıtlamıştı.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Ağır engelli yolcularımız için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen ”Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır” ibareli kimlik kartı ile kendilerine eşlik eden refakatçileriyle birlikte ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilirler.
M&S hesabı oluşturarak login olunmalıdır, Kişisel bilgilerim sekmesinden web sayfasında “İndirim Tipleri”, mobil uygulamada “Yolcu Tipi” alanından “İndirimli yolcu tipi ekle” seçilmelidir. İlgili indirimli tipini seçerek doğrulama yapılması gerekmektedir.
Bu itibarla, 4736 sayılı Kanunda yer almadığından, özürlü vatandaşlarımız banliyö trenlerimizde ücretdsiz seyahat edememektedir.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Türkiye'de 11 milyon emekli var. 65 yaş ve üzeri emekliler, şehiriçi demiryolu, denizyolu ile ulaşım ve otobüslerle toplu taşımalardan ücretsiz yararlanıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş (%40 ve üzeri) özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu belgelerini ileten engelli misafirlerimiz tüm biletli hatlarımızda İDO seyahatlerini, %15 indirimle gerçekleştirme avantajına sahiptir.
HAVAŞ havaalanı servisi otobüsleri engelli yolcular için ücretsizdir. Engelli yolcuklar, özel araçlarını havalimanı otoparklarında 15 güne kadar ücretsiz park edebilirler. 15 günü geçen sürelerde ise normal otopark tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.
Engelli bireyler, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor.
Soru 2:Engelliler için sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Soru 1: Kimlik kartı nasıl alınır? Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri