Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ara karar hangi durumlarda verilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ara karar hangi durumlarda verilir?

Hâkim, verdiği kararla yürütmekte olduğu yargısal faaliyeti sonlandırıyorsa bu tür karar “nihai karar” ya da “kısa karar”, buna karşılık hâkim, karar verdikten sonra uyuşmazlığın çözümü için yargılama faaliyetine devam ederek o yargılamadan veya davadan elini çekmiyorsa bu kararlar “ara karar” olarak isimlendirilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Ara karar verildi ne demek?

Ara kararları, yargılamaya (davaya) son vermeyen, bilakis onu yürütmeye, ilerletmeye yarayan kararlardır. Hâkim, yargılamayı yürütmek (ilerletmek) için davada bir çok ara kararı verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ara karar nedir örnek?

Meselâ, gelecek duruşmanın tarih ve saatini saptayan mahkeme kararı bir ara kararıdır. Görülmekte olan dava ile ilgili diğer bir mahkemedeki dosyanın celbi için o mahkemenin yazı işleri müdürlüğüne müzekkere yazılmasına dair mahkeme kararı da bir ara karar niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ara karar ne zaman verilir?

Ara Karar Ne Zaman Verilir? Davayı engel olan bir itirazın reddedilmesi istendiği zaman mahkeme nezdinde ara karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Mahkeme ara karardan dönebilir mi?

Yukarıda da ifade edildiği ara karardan bazı durumlarda dönülebilir, bazı durumlarda ise dönülemez. Buna göre hâkimin usulen kazanılmış hak sağlayan nitelikteki ara kararlarından dönebilmesi mümkün değildir. Bunların haricindeki tüm ara kararlarından hâkim dönebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reformavukatlik.com.tr

Ceza Mahkemesinde Verilen Ara Karar Örneği

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ara karar verildikten sonra ne olur?

Mahkeme tarafların maddi hukuk bakımından haklı ya da haksız olduklarına karar verir. Davaya son vermemek ile beraber, aksine davanın devam etmesini sağlayan kararlar, ara karar niteliğindedir. Ara kararlar sonra hâkim, davaya bakmaya devam eder. Kural olarak ara kararlar için kanun yolu açık değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Ara karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Ara karara itiraz olur mu?

Hukukumuz uyarınca ara kararlar aleyhine istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurmak mümkün değildir. Ara kararlar ancak ana hükümle birlikte istinaf veya temyiz incelemesine konu edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Ara karardan rücu kaç gün?

HUMK 225. maddesindeki hakim için öngörülen 3 günlük süreyi, avukatların itiraz etme süresi olarak da yorumlayabiliriz. veya hakimin tefhimi veya tebliğinden önce itiraz edilebilir şeklinde de yorumlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Ara karar nasıl istinaf edilir?

Kural olarak yerel mahkemelerin verdiği ara kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvuru yapılamaz. Ancak, bu ara kararları da son karar aleyhine istinaf başvurusu yapılması halinde istinaf incelenmesinde hüküm ile birlikte denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ara karardan rücu etmek ne demek?

Mahkeme hakimi kazanılmış hak sonucunu doğuran ara kararlarından dönemez ise de, bunlar dışındaki ara karardan dönülmesi mümkündür. Ara karardan rücu Yargıtay kararları özetle bu şekilde olup, bu doğrultuda usuli kazanılmış hak doğurmayan ara karardan dönülmesi istemi nde bulunulması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buken.av.tr

Ara karar talebi tam kabul ne demek?

Tam kabul davayı bütünüyle sona erdirirken, kısmi kabul hâlinde kabul edilen kısım yönünden dava sonlanır, kabul dışında kalan kısım içinse dava devam eder. Davanın tam kabulü durumunda, taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulacağından mahkemenin kabul nedeniyle davanın kabulüne karar vermesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Karar çeşitleri nedir?

Karar, ara kararları ve nihai kararlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım, karar verildikten sonra hâkimin davaya devam edip etmemesine göre yapılmaktadır. Hâkim verdiği karardan sonra o davadan el çekiyor ve yargısal faaliyete son veriyorsa bu kararlara nihai karar denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Gerekçeli karar kaç gün içinde tebliğ edilir?

Gerekçeli Karar Ne Zaman Tebliğ Edilir? Gerekçeli karar verildiği ve imzalandığı tarihten itibaren ivedilikle taraflara tebliğ edilmelidir. Taraflara tebliğin gerçekleştirilmesi özellikle taraflar bakımından sürelerin başlangıcını sağlamaktadır. Taraflara tebliğ için kanunda genel olarak bir süre öngörülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Aile Mahkemesi ara kararına itiraz nereye yapılır?

UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ NEREYE YAPILIR? Uzaklaştırma kararına itiraz, Aile Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi vermek suretiyle gerçekleştirilir. Ancak itirazı değerlendirecek olan merci , kararı veren Aile Mahkemesi'nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yalcinererolhukuk.com

Ara karar nasıl olur?

Hâkim, verdiği kararla yürütmekte olduğu yargısal faaliyeti sonlandırıyorsa bu tür karar “nihai karar” ya da “kısa karar”, buna karşılık hâkim, karar verdikten sonra uyuşmazlığın çözümü için yargılama faaliyetine devam ederek o yargılamadan veya davadan elini çekmiyorsa bu kararlar “ara karar” olarak isimlendirilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Hâkim ara karardan rücu edebilir mi?

Kural olarak ara kararlarından rücu edilmesi mümkün ise de; bozmaya uyan karşı taraf açısından usuli kazanılmış hak oluşturduğundan bozmaya uyulmasından sonra bu karardan rücu edilerek direnme kararı verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legalbank.net

Gerekçeli karardan dönülür mü?

Gerekçeli karar, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz (HMK m. 298/2). Buna göre, tefhim edilen hüküm sonucu yanlış da olsa, gerekçeli kararın, tefhim edilen hüküm sonucuna uygun düzenlenmesi gerekmektedir. Yanlışlık ancak temyiz/kanun yoluna başvurulması ve kararın bozulması halinde düzeltilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ara karara itiraz kaç gün?

Genellikle mahkeme veya hakim tarafından çeşitli konularda, davanın incelenmesini sağlayan ara kararlara itiraz süresi, kararın verilmesinin ardından 7 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ikralaw.com

Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?

Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşmiş karara karşı ne yapılır?

-Taraflar kural olarak, kesinleşmemiş kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (istinaf ve temyiz yolu) başvurabilirler. Fakat istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (kanun yararına temyiz ve yargılamanın iadesi) başvurabilmeleri mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlan.blog

Karara Çıkmış dava ne zaman kapanır?

Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgorkemdemircan.com

Gerekçeli karar kesin karar mıdır?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Karar düzeltme kaç ay sürer?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr
Önceki makale
Uludağ kime ait?
Sonraki makale
OYAK üyeleri nelerden faydalanır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT