Makinist vatmanlardan farklı olarak banliyö trenleri ve benzeri şehir içi veya şehirlerarası ve ülkeler arası yolcu veya yük taşımacılığı yapan tren şoförlerine verilen unvandır.
Makinist Kime Denir? Tren ve lokomotif kullanan kişiye makinist denir. Yük ve yolcu taşır.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Treni kimin kullandığı da her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Vatmanlar belediyelerin bünyesinde istihdam edilir. Belediyeler vatman ihtiyacı olduğunda vatmanlık için kurs açarlar. 23 ay süren bu kursta kursiyerlere pratik ve teorik konularda tramvay eğitimi verilir. Kurs sonunda yapılan yazılı ve mülakat sınavında başarılı olan adaylar vatman olmaya hak kazanırlar.
İlgili 39 soru bulundu
En düşük Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 18220 TL iken, en yüksek Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 37000 TL'dir. Güncel Tren Sürücüsü / Vatman maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz!
Şehir içi yolcu taşımada kullanılan, yol üzerine döşenmiş özel raylar üzerinde elektrik gücüyle hareket eden yolcu taşıtlarına tramvay ismi verilir. Bu araçları kullanan kişilere ise vatman denmektedir.
Tren, dünyada ilk kez 1800'lü yılların başında, İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Tren, Richard Trevithick adında bir mühendis ile İngiltere'nin Pennydarran bölgesinde bir maden sahibinin iddialaşmaları yüzünden doğmuştur.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir. Tren sürücüsü, vatman, tramvay ve metroları kullanan kişidir.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
* Y.K. 14.07.2004 t. 20/265 s.k. ile makasçı, manevracı, başmanevracı ve gardfren unvanları “Tren Teşkil Memuru” adı altında birleştirilmiştir. ** Y.K. 07.08.2006 t. 16/128 s.k. ile başdispeçer ve dispeçer unvanları “Trafik Başkontrolörü” ve “Trafik Kontrolörü” olarak belirlenmiştir.
"Makinist" ifadesi, tren sürücüsüne verilen bir addır. Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular.
5) Sürücü: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişidir. 6) Şoför: Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişidir.
Yeni uygulamayla trenlerde artık kadın ve erkek yolcular yan yana yolculuk yapabiliyor. Ancak eleştirilen uygulamanın kaldırılmasına rağmen, bilet alırken “cinsiyet” seçeneğinin kaldırılmaması yeni şikayetlere yol açtı.
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
Çalışan kadın makinistler arasında ilki 9 Şubat 1994'te, en yenisi ise 1 Ağustos 2018'de işe başladı. Erkek meslektaşları gibi vardiya usulü çalışan kadın makinistlerden en büyüğü 47, en genci ise 31 yaşında.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Ocak 2023 yılında ortalama 31.020 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.272 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, “Raylı Sistemler Makinistliği bölümü hangi üniversitelerde var?” sorusu gelmektedir.
Çin, saatte 600 km hıza ulaşan 'dünyanın en hızlı' maglev trenini tanıttı Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte 600 kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı. Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte 600 kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı.
Bu maglev demiryolu hizmeti 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı trenlerle 1 Ocak 2004'te hizmete girmiş ve hâlâ dünyanın en hızlı yüksek hızlı demiryolu hizmeti olmaya devam etmektedir.
Bu trenlerin ortalama hızı genellike saatte 320 km. TGV tekniğiyle yapılmış trenler Almanya, Belçika, İngiltere İsviçre ve İtalya'da da kullanılıyor.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor. Otobüs ve tramvay sürücüleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.222 ile ₺1.738 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.278 ile ₺1.937 arasında olacaktır.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri