Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
Ekranda birden fazla fatura talebi görünüyorsa, her faturayı ilgili fatura koduyla ayrı ayrı kesmeniz gerekmektedir. E-arşiv fatura oluşturduysanız oluşturduğunuz faturayı [email protected] adresine iletmeniz gerekmektedir. 20 ₺ üzerinde bir alacağınız varsa fatura talep edilir. (Yoksa bir sonraki aya devredilir.)
e-Dönüşüm Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen e-Belge uygulamaları çerçevesinde kağıt faturaları elektronik fatura olarak oluşturmanızı ve çok daha kolay bir şekilde müşterilerimize iletmenizi sağlayan; e-fatura sağlayıcı (özel entegratör) iş birlikleri ile hazırlanan Trendyol elektronik fatura servisidir.
- SATIŞ FATURASI: Satış sonrası müşteriye kesilen faturadır. Bu sayede mal ve hizmet yasal hale gelmektedir. - İRSALİYELİ FATURA: Sevk faturası olarak da bilinmektedir. - PROFORMA FATURA: Fatura mali bir değer içermemektedir.
Trendyol komisyon faturaları her ay düzenli olarak 7, 14, 21, 28, 30 ve 31. günlerde komisyon tutarlarını satıcı faturalarına dahil eder. KDV dahil olarak hesaplandığından fark ödemesi gerektirmez.
İlgili 23 soru bulundu
Trendyol'da Fatura Kesmek Zorunlu mu? Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
NASIL HESAPLANIYOR ? Trendyol tarafından ürün satış fiyatı üzerinden Komisyon ve Hizmet Bedeli adı altında alınan ana giderler kesilmektedir. Sonrasında ise kargo ücretini platform tarafından kesilerek kalan tutar hesabınıza yatırılır. Bu hesaplamada gösterilen KDV tutarını ay sonunda devlete ödersiniz.
Tebliğ ile belirlenen kâğıt fatura kesme limitine KDV dahildir. Yani günlük satış tutarının KDV dahil 6.900 TL'yi geçmesi halinde fatura kesme sınırı aşılmış olur. 2024 yılının günlük fatura kesme limitinin KDV hariç tutarı, %20'lik KDV dilimine göre 5.750 TL'dir.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra Arşiv Portal bölümüne geçilir. Sonrasında ekranın sol kısmında yer alan 'Belge İşlemleri' kısmına girilir ve 'Fatura Oluştur' bölümü seçilir. Açılan sekmede boş olan alanlar eksiksiz bir şekilde doldurulur. Alıcı ve satılan mal veya hizmete ait bilgiler eklenir.
İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapın. Arşiv Portal üzerinden "Belge İşlemleri" ve "Fatura Oluştur" seçeneklerine tıklayın. Açılan sayfada gerekli bilgileri doldurun ve "Toplam" tutarını kontrol edin. Bilgiler doğruysa "Oluştur" butonuna basarak faturanızı taslak olarak kaydedin.
Trendyol'da satış yaptığınız ürünler için fatura oluşturmanız ve Trendyol sistemine yüklemeniz gerekmektedir. Bu eğitimde sizlerle, sisteme fatura yüklememe durumunda alınabilecek kalıcı ya da geçici ihlal puanlarını ve süreçle ilgili detayları paylaşıyoruz.
Trendyol e-Faturam sistemi, ilk 5 ay boyunca kullanıcılarına ücretsiz ve sınırsız e-fatura oluşturma avantajı sunmaktadır. Satın aldığınız paketin ardından 5 ay boyunca istediğiniz kadar faturayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Hesabım -> Hesap Ayarlarım -> Adres Bilgilerim --> Yeni Adres Ekle altından fatura türü "Kurumsal" seçilir. VKN, vergi dairesi, firma adı, e-fatura mükellefiyim bilgileri doldurulur.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Satış yaptığınız bir ürünün güncel fiyatı 100 TL olsun. 100 TL üzerinden satış yaptığınız ürünün türüne göre %20 komisyon kesintisi yapıldığını düşünün. Bu satıştan gelen kazancın, 20 TL'lik kısmını komisyon ücreti olarak Trendyol'a ödemeniz gerekir.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
İnternet Üzerinden Satış Yapanlar Kağıt Fatura Kesebilir mi? e-Fatura veya e-arşiv fatura zorunluluk kapsamına girmeyen satıcılar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğ doğrultusunda kağıt fatura kesme özgürlüğüne sahiptir.
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL'dir.
Fatura kesme sınırı 01.01.2024 tarihinden itibaren tüm yıl uygulanmak üzere yürürlüğe girmektedir. İlgili düzenleme kapsamında vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 6.900 TL'nin aşılması durumunda fatura düzenlenmesi zorunludur.
30 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 556 Genel Tebliğinde 2024 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 6.900 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2024 yılı tutarı 6.900 TL 'dir.
GİB e-Fatura listesinde kayıtlı bulunan bir alıcı mükellefe, kağıt fatura kesilebilir mi? e-Fatura kullanımı sisteme kayıtlı mükellefler arasında zorunludur ve sistemde bulunan bir mükellefe kesilecek kağıt faturalar yok hükmündedir.
Trendyol'da Kargo Ücretini Kim Öder? Trendyol'da kargo ücretleri mağazalar tarafından ödenir. Kargo ücretleri sipariş bazında hesabınızdan düşer.
Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Vergi Levhası Olmadan Trendyol'da Satış Yapılabilir Mi? Şirket kurmak için vergi levhası almanız gerekmektedir. Trendyol'da da şirketiniz olmadan satış yapamazsınız. Ayrıca Trendyol'un başvuru esnasında sizden istediği belgeler arasında vergi levhası da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri