Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
Trendyol siparişlerinizin faturasını oluşturmak için satıcı panelindeki Sipariş & Kargo sekmesinde Fatura İşlemleri butonu altında yer alan Fatura Oluştur butonuna tıklamalısınız . Açılan ekranda Hızlı Fatura Oluştur butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilirsiniz.
Eğer Trendyol'un tamamen veya kısmi olarak karşıladığı indirimler varsa, bu tutar için Trendyol'a ayrıca yansıtma faturası düzenlemeyi unutmayın. 5.Müşterinin iade taleplerinde fatura süreci siz ve müşteri arasında gerçekleşir. Müşteri size, ürün için ödediği net tutar üzerinden iade faturası düzenleyecektir.
1. Fatura nedir? Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
e-Ticaret yapanların, gerçekleştirdikleri her satış için tıpkı normal ticarette olduğu gibi fatura kesmesi gerekir.
2020'de ve 2021 yılında yıllık cironuz bir milyon TL'yi aşmış ise 1 Temmuz 2022 yılında e-faturaya zorunlu olarak geçmeniz gerekiyor.
Yüklediğiniz faturalar otomatik olarak müşterilere e-posta ile gönderilmektedir, ayrıca müşteriye fatura göndermenize gerek yoktur. Trendyol E-Faturam kullanan iş ortaklarımızın farklı bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Panele yüklememe gerek var mı? Evet, kargo içerisine faturayı ekleseniz bile faturalarınızı fatura yükleme yöntemlerinden biriyle Trendyol'a iletmeniz gerekmektedir.
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur.
Trendyol e-Faturam sistemi, ilk 5 ay boyunca kullanıcılarına ücretsiz ve sınırsız e-fatura oluşturma avantajı sunmaktadır. Satın aldığınız paketin ardından 5 ay boyunca istediğiniz kadar faturayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu'nda malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
Tabiki hayır. Burada da faturanın içeriğinin ne olduğuna bakılır.
E-TİCARET FİRMALARINA E-FATURA GEÇİŞ ZORUNLULUĞU
509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu genel tebliğinde yapılan açıklamalara istinaden kendi web sitelerinde veya diğer çeşitli platformlar içerisinden pazarlama yaparak E-Ticaret faaliyetleri ile iştigal eden mükellefler bu sınırlamalara dahil tutulmaktadırlar.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.
Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile bir araya gelerek kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Satılan mal ya da hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve satıcı tarafından düzenlenerek müşteriye verilen belgeye fatura adı verilir.
Fatura neden kesilir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; ticari işletmenin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamaktadır. Satılan mal ve hizmetin miktarını belirler. Aynı zamanda iadesinin yapılabilmesi içinde fatura gerekli bir belgedir. Hatalı yazılmış olan fatura çöpe asla atılmaz.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Mükellef 5.000 TL KDV dahil faturasını e arşiv fatura kesmesi gerekirken kâğıt faturadan kesmiştir bu şekilde isleniyor mu islenirse cezası nedir bu fatura geçerli midir? Fatura tutarının % 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri