Eğer internetten satış yapma odaklı bir işletmeniz var ve Trendyol platformu üzerinden satış gerçekleştiriyorsanız Trendyol'da yaptığınız satışların mutlaka e-fatura'sını kesmeniz lazım.
İnternet üzerinden satış yapmak gibi bir hedefiniz varsa ve Trendyol'da bir mağaza açmak istiyorsanız Trendyol üzerinden yaptığınız satışların faturasını kesmeniz gerekiyor.
Trendyol üzerinde satış yapan işletmeler, e-Fatura kesebilmek için öncelikle mali mühüre sahip olmalıdır. Mali mühür sahibi olabilmek için, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'na başvurulması gerekir. Mali mühür, çok kısa bir zaman içerisinde temin edilebilir.
Trendyol siparişlerinizin faturasını oluşturmak için satıcı panelindeki Sipariş & Kargo sekmesinde Fatura İşlemleri butonu altında yer alan Fatura Oluştur butonuna tıklamalısınız . Açılan ekranda Hızlı Fatura Oluştur butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilirsiniz.
Trendyol Asistan> "Trendyol Siparişlerim" > "Faturama ulaşmak istiyorum" menülerini takip ederek faturanızı talep edebilirsiniz. - Faturanız sistemde kayıtlıysa mail adresinize gün içerisinde iletilecektir. - Faturanız sistemde kayıtlı değilse satıcıya fatura talebiniz iletilecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Tüm muhasebesel işleriniz için Trendyol E-Faturam'ı kullanabilirsiniz. Trendyol'dan aldığınız siparişlerin faturalarını kesebileceğiniz gibi, Trendyol dışındaki diğer pazaryeri platformları, kendi web siteniz veya diğer ticari işlemleriniz için faturalarınızı oluşturabilirsiniz.
Trendyol e-Faturam sistemi, ilk 5 ay boyunca kullanıcılarına ücretsiz ve sınırsız e-fatura oluşturma avantajı sunmaktadır. Satın aldığınız paketin ardından 5 ay boyunca istediğiniz kadar faturayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
e-Faturaya geçiş yapmanın belli kanalları vardır. Bunlar; GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiştir. e-Faturaya başvuracak firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekir. Şayet şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapabilmeniz mümkün.
Sektörel zorunlulukların yanısıra, tüm mükellefler için 2022 yılında 3 milyon tl ve üzeri kazanca sahip olan tüm mükelleflerin, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda, 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları zorunludur.
GİB'in yayımladığı yeni düzenleme ile birlikte, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişi, aynı firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçişleri zorunlu tutuldu.
GİB'in son tebliğine göre, e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.
GİB'in yeni düzenlemesiyle e fatura geçme zorunluluğu
Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Elektronik ortamda iletildiği için e- faturayı kargolamaya gerek kalmaz. Böylelikle hem zaman kaybetmemiş hem de ödemenizi daha hızlı almış olursunuz. Bu ikisini birleştirdiğimizde, yani kağıt ve kargolama masrafı olmadığı için maliyetinizi düşürmüş olur.
30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-11.1. bölümüdür.
“İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, aynı şekilde üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek suretiyle gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.”
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Trendyol Satıcı Paneli üzerinden sizden istenilen bilgileri girin. Satıcı sözleşmesini indirin ve her sayfasını imzalayın. İmzaladığınız sözleşmeyi 10 gün içerisinde Trendyol'a imza sirküleri ile birlikte kargolayın. Başvurunuz Trendyol'dan onay aldıktan sonra satış yapmaya başlayabilirsiniz!
İlgili kod 53.20.09-KURYE FAALİYETLERİ (KARA, DENİZ VE HAVA YOLU İLE YAPILANLAR DAHİL, EVRENSEL HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINDA POSTACILIK FAALİYETLERİ HARİÇ) olmalıdır. Çalışacağınız e ticaret platformu sizin e fatura mükellefi olmanızı talep edecektir.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
İade Onaylanan statüsüne geçer ve müşteriye para iadesi yapılır. Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
Gerçek kişilere ve E-Fatura mükellefi olmayan firmalara dijital ortamda iletilen elektronik fatura türüdür. Faturalar müşterilerinize e-posta yoluyla gönderilir. E-arşiv fatura düzenleyebilmeniz için öncelikli olarak E-fatura mükellefi olmanız gerekmektedir.
Müşterilerimizin iadesini gerçekleştirdiği ürünlere ait kargo ödemeleri Trendyol tarafından size faturalandırılır. Müşterimiz tarafından yapılan iade ve siparişlerin kargo bedelleri aynı faturada tarafınıza iletilir.
Başvuru oluştuktan sonra satın aldığınız paketi kullanabilmeniz için aktivasyonunuzu tamamlamanız beklenmektedir. Eğer mali mührünüz veya e-imzanız yok ise ilk olarak bunlardan birini temin etmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri