Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Trenlerin yolcu aldıkları ve yolcuları indirdikleri yere gar ismi verilmektedir. Bu yerlere istasyon da denilmektedir.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir.
tren istasyonu, tren garı
Hemzemin geçit, kara yolu veya yaya trafiği güzergâhı ile Demiryolunun aynı düzeyde kesiştiği kavşak ve geçit.
İlgili 36 soru bulundu
Yönetmelikte seyir momenti; demiryolu hemzemin geçidinden son bir yılda geçen tren sayısının yıllık ortalama günlük değeri ile karayolu araç sayısının yıllık ortalama günlük trafik (YOGT) değerinin çarpımıyla elde edilen sayı olarak tanımlanmıştır.
Eşdüzey (Hemzemin) Geçitler: Karayolu ve demiryolunun birbirlerini aynı düzeyde keserek geçtiği yerlere eşdüzey geçit denir.
Demiryolu taşıtı ray üzerinde giden taşıtlara verilen genel isimdir. Günümüzde kullanılan demiryolu taşıtları aşağıdaki gibidir: Lokomotif: Bir vagon dizisini raylar üzerinde çekmek için kullanılan, buharla ya da motorla çalışan demiryolu aracıdır.
Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir.
Trenlerin bazı vagonlarında küçük odalar olur. Bu odalara kompartıman denir.
HORTUVAR: Kör yolun sonuna konulan tampon. KATANER: Yol üzerinde bulunan havai elektrik hattı.
Tren ve lokomotif kullanan kişiye makinist denir. Yük ve yolcu taşır.
i. (Fr. perron) Tren istasyonlarında demir yolu boyunca uzanan, üzerine basılarak trene inilip binilen yüksekçe döşeme: Beyaz ve cesim peronun basamakları (…)
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Manevra; trenlerin istasyonlardan gönderilmesi, istasyonlara kabulü veya durmadan geçiĢleri dıĢında lokomotif ve vagonlar ile diğer demir yolu çeken ve çekilen araçlarının tek tek veya birbirine bağlı olarak dağıtılması, toplanması, birleĢtirilmesi veya tren teĢkil edilmesi için yapılan tüm hareketlerdir.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı, 'Tramvay' olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yazım hatası kapsamında yanlış olarak, 'Tranway' biçiminde kullanıldığını söylemek mümkün.
Tramvay sistemleri, genelde kent içi yörelerde sefer yapmakta ve tramvay yapım ve işletme düzenine göre kurulmuş sistemlerdir. Metro sistemi genelde, zemin altında tünellerde, yer üstünden çok derinlerde, sefer yapan, istasyonlara erişim için, asansör, yürüyen merdivenler ve merdivenlerle donatılmış sistemlerdir.
Kömür, demir gibi yer altı kaynakları ile tarım ve orman ürünlerinin alıcı merkezlerine aktarımı genellikle demiryolu taşımacılığıyla yapılmaktadır. Demir yolu taşımacılığı hem çevre dostudur, hem de uzun mesafeli taşıma hizmeti ihtiyaçlarında ciddi maliyet avantajı sağlamaktadır.
Demiryolu Mühendisleri Derneği
katılan Stephenson'un “Roket” adlı treni, yarışı ka- zandı. Tren, dolu olarak saatte 39 km hız yapmıştı. Böylece, 15 Eylül 1830 tarihinde demiryolu çağı başladı. Avrupa'da modern demiryolculuk, İngiltere'de 1830 yılında işletmeye açılan Liverpool-Manches- ter hattıyla başlamıştır.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
Bu maglev demiryolu hizmeti 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı trenlerle 1 Ocak 2004'te hizmete girmiş ve hâlâ dünyanın en hızlı yüksek hızlı demiryolu hizmeti olmaya devam etmektedir.
Karayolu ile demiryolunun aynı seviyede kesiştiği bariyerli veya bariyersiz geçitlere “demiryolu geçidi (hemzemin geçit)” denir.
Madde 11- Tren hemzemin geçide belirli bir mesafede yaklaştığı anda, hat üzerinde bulunan bir elektrikli devreyi faaliyete geçirmesiyle, evvela bariyer zili çalmaya başlar ve müteakiben bariyer motorunun tahrikiyle bariyer kolu otomatik olarak kapanır ve tren hemzemin geçitten ayrılınca da bariyer kolu otomatik olarak ...
Hücrelerarası madde (HAM), Ekstrasellüler matriks (İngilizce: Extracellular matrix, ECM) veya zemin maddesi, bağ dokusu hücreleri tarafından sentezlenen, şeffaf, şekilsiz bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri