Acil tıbbi bakıma gereksinimi olan yaralı sayısı eldeki sınırlı tıbbi imkânları aştığında, en fazla sayıda yaralıya acil bakımı verebilmek icin acil sağlık ekibi tarafından kullanılan, oncelikli tıbbi mudahale yapılacak kişi ya da kişileri belirlemek hedefli tıbbi secme sistemidir.
Acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak tabip veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılan öncelik belirleme işlemini ifade eder.
Triyaj, acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak doktor veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanan öncelik belirleme işlemini ifade etmektedir.
Acil hastalar ile acil olmayan hastaları ayırt etmek amacıyla sağlık hizmet sunucularınca triaj ölçekleri kullanılmaktadır. Triaj ölçeği kullanılarak hastanın tedavi olmadan ne kadar süre bekleyebileceği belirlenmekte, eğer hasta çok acil ise derhal müdahale edilip hastanın yaşam kaybının önlenmesi sağlanmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Triaj: Çok sayıda hasta ve yaralının bulunduğu durumlarda (Olağan üstü haller), ölüm oranını azaltmak, öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve bunların ulaştırıldığı her sağlık kuruluşunda yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemidir.
Triaj değerlendirmesi; solunum, dolaşım, bilinc sırasını takip eder ve bu değerlendirme sonucuna gore acil ve oncelikli hastalar tespit edilir. Triaj, ulaşılan her basmakta (olay yeri, nakil, acil servis vb.) yeniden yapılır.
Triyaj uygulamaları hastanın ilk değerlendirmesi yapılarak acil tıbbi tedavi ve acil bakım gereksinimlerinin belirlendiği bir sınıflandırma sürecidir. Triyaj uygulamasının temel amacı durumu ciddi ve yaşamı tehdit edici sağlık sorunu olan hastaların hızla tanımlanabilmesi ve müdahale edilebilmesidir.
Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Triyaj 1. ve 2. Dünya Savaşı esnasında Avrupa'da savaş alanında çok ağır yaralı askerlere, ihtiyaçları doğrultusunda acil bakım hizmeti ve önceliği tanınması amacıyla uygulanmıştır.
Triaj süresi, her bir yaralı için 1 dakikadan daha kısa olmalıdır.
Olay yerine gelen ilk kurtarıcı triyaj sorumluluğunu üstlenir. Triyaja başlama noktası -eğer tehlike açısından başka bir risk yok ise- kurtarıcının olay yerine girdiği yerdir. Kurtarıcı, kural olarak sınıflandırmaya kendisine en yakındaki kazazede ile başlar. Bu durum zamanın etkin kullanılması amacıyla önemlidir.
Triaj, mevcut imkanları aşan fazla sayıda hasta veya yaralının bulunduğu hallerde, hasta veya yaralılardan öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve ulaştırıldıkları her sağlık merkezinde yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemi olarak tanımlanmıştır.
Amerikan iç savaşında (1861-1865) “triyaj” ilk kez tıbbi bir terim olarak kullanılmıştır. Bu savaşta Jonathan Letterman tarafından kullanılan triyaj ile binlerce askerin hayatının kurtarıldığı kayıtlara geçmiştir (10).
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Mavi Kod (Hayati Risk)
Bu durumlarda eldeki çok kısıtlı müdahale zamanını hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu gerçekleştirmek gerekir. Mavi kod durumlarında hastanın hayati fonksiyonlarının geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmemesi amacıyla uzman müdahalesi için sadece 2-5 dakikalık süre bulunur.
Parklar, bahçeler, çocuk oyun alanları, botanik bahçeler, korular, piknik alanları, hayvanat bahçeleri bir şehrin aktif yeşil alanlarıdır. Bir alanı “aktif yeşil alan” yapan özellikleri çevresel yönünün yanı sıra insanlar tarafından sürekli olarak kullanılır durumda bulunmasıdır.
Olayın meydanan geldiği yer, zaman, olayın açık tanımı konularında çağrıyı yapan kişiden detaylı bilgi aldıktan sonra (mümkünse) TURUNCU KOD çağrısı yapar .
Triyaj Alanı: ➢ Genellikle acil servislerin girişine kurulur. ➢ Tek bir giriş ile acile yönlendirme yapılır. ➢ Triyaj alanının girişe çok yakın olması nedeniyle, polis, basın ve halktan kişilerin çalışmalara müdahil olmamasına dikkat edilmelidir.
Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder. Kırmızı alan; Hayati önem taşıyan ve acil olarak eş zamanlı tedavi gerektiren durumlardır.
Solunum olmayan hastalara baş çene pozisyonu verilerek solunumun gelip gelmediğine bakılır. Baş çene pozisyonu verilerek solunumu gelen hastalar KIRMIZI, solunumu gelmeyen hastalar SİYAH olarak değerlendirilir. Ulaşıldığında solunumu olan hastalarda ise solunum sayısına bakılır.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Triyaj sadece acil vakalarda, salgınlarda ve savaş zamanı tatbik edilen bir uygulamadır. Bu uygulamanın temel amacı hastalara öncelik sırasına göre müdahale etmek ve can kaybını en aza indirmektir.
Triaj nerede yapılmalıdır? Hastanın bulunduğu her yerde yapılabilir. Bu kayıt için sıra beklerken, acil servise ambulans ile getirilirken, hasta içeri girdiği zaman koridorda bile triaj yapılabilir. Acil durum bulguları belirlendiğinde de hasta acilen müdahale edilebilecek uygun bir ortama alınmalıdır (25).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri