Aralıklı örgü yapısı sayesinde yeterince hava alan bir özelliğe sahiptir. Cilt sağlığına uygun bir kumaş olarak bilinmektedir. Çünkü triko kumaş özellikleri arasında sağlık açısından en önemli unsur hammaddesidir.
Triko kumaşlar yapısı itibari ile oldukça esneyebilir. Esneyebilen bu kumaşlar da rahat ve şık bir kullanım sağlar. Özellikle mevsimlik kazaklar, kaşkol gibi kıyafetlerde kullanılan triko esnek bir yapıda olduğu için rahat bir kullanım sağlamaktadır. Düz biçimde örülen triko kumaş esnek bir yapıya sahiptir.
Triko kumaşlar genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde kullanıma uygun kumaş çeşitlerinden biridir. Triko kumaşlarınızı yazın giymek yerine kışın giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak yün ve pamuk içermeyen triko kumaşlar da mevcuttur. Bu tür kumaş çeşitlerini sıcak havalarda tercihinize göre kullanabilirsiniz.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Triko elbiseler kış aylarında tercih edilir çünkü sıcak tutar. Triko elbiseler, özellikle daha rahat ve günlük giyim için uygun olan birçok farklı stile, kesime sahip olabilir. Şifon elbise ise ince ve hafif bir kumaştan yapılmış elbisedir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir çünkü serinletici bir etkiye sahiptir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu kumaş türünün hava tutma özelliğinin olduğu söylenir. Bu nedenle terlemeye neden olabilir. Ancak kullanılan mevsimi de önemlidir. Triko kumaş yazın giyilir mi sorusuna hem evet hem hayır cevabı verilebilir.
Pamuk ve yün gibi ürünler ise teniniz ile havanın temasını mümkün olduğunca engeller, böylece vücut ısınız korunmuş olur. Yaz sıcaklarında ise hava geçirgenliği daha yüksek olan kumaş tipleri tercih edildiği için triko kumaşa sahip ürünler bahar ve kış aylarına daha uygun diyebiliriz.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Panik yapma, triko doğası gereği elbette tüylenme yapabilir. Trikoda tüylenme bir kalite problemi değildir!
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Eğer makinede yıkarsanız, çıktığında çekmiş olabilir. Bazı yünlü triko ürünler boya verebilir, solma yapabilir. Bu yüzden koyu tonlu modelleri ilk önce soğuk suda bekletmeniz size avantaj sağlar.
Cilt sağlığına uygun bir kumaş olarak bilinmektedir. Çünkü triko kumaş özellikleri arasında sağlık açısından en önemli unsur hammaddesidir. Doğal yollar ile elde edilen pamuk ve yün ipliğinden meydana gelmektedir.
Triko kumaş, düz örme olarak da bilinir. Tekstil ve giyim sektöründe oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır. Yaz, kış her mevsim için ideal bir kumaş türüdür. Yumuşak yapısı ve vücuda sağladığı uyum ile oldukça popüler bir kullanıma sahiptir.
Fransızcadan (tricotage) dilimize girmiş ve kelime anlamı “örgü” olan triko, 1900'lü yılların başında örgü makinesi icatlarının yoğun olduğu dönemde, çorap imalatında kullanılan makinelerin boyutları genişletilerek farklı desenlerde üretilmeye başlanmıştır.
"Doğal kumaşlar arasında bulunan ve tekstil sektöründe yaygın olarak tercih edilen ürünlerin hazırlanmasında kullanılan kumaş türüne viskon kumaş denir. Viskon kumaş kayın ağacının temel bileşeni olan selüloz kullanılarak üretilir.
Doğal kumaşların kapsamında; ipek kumaş, pamuk kumaş ve keten kumaş modelleri yer alır. Sentetik grupta; naylon kumaş ve akrilik kumaş modelleri bulunur. Suni kumaş çeşitleri ise vizkoz özellikli ve rayon kumaşlardır. En kaliteli kumaş sınıfında ilk sırada pamuktan elde edilen kumaşlar yer alır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır. Yaz aylarında sizi terletmeyecek, pamuklu Hatemoğlu ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
KETEN. Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir. Çabuk kırıştığı için, pantolon ve etek yerine gömlek tercih etmek kullanım açısından daha rahattır.
Tıpkı pamuklu kumaşlar gibi keten kumaşlar da hava alma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla vücudu oldukça serin tutar ve ıslaklık hissi yaratmaz. İPEK: İpek böceğinden elde edilen ipek kumaşlar maliyeti yüksek kumaşlar arasında olsa da yaz gecelerinde tercih edilebilecek doğal kumaş türlerindendir.
Triko kumaştan elde edilen giysileri esnek yapısı sayesinde tüm vücudunuzu sarar. Triko kumaş kolay buruşmaz, bu yüzden triko kumaştan elde edilen kıyafetlerin formu eski haline hızlıca döner ve çok fazla ütü istemez. Triko kumaş sizi yazın serin, kışın sıcak tutar.
Çelikli örgüler yapı olarak esneme özelliği az olan kalın ve ser tutuma sahip örgülerdir. Genellikle dış giyim olarak kullandığımız triko, etek, ceket yapımında kullanılmaktadır.
Yün elyaf ile görünüm bakımından çok benzer olan akrilik kumaş; yanan yapıda olduğundan çok rahat alev alır. Bu kumaş çeşidi, elyaf ve yünde olduğu üzere esneme özelliğine sahip olup, oldukça rahat bir yapıdadır. Akrilik kumaş, sentetik malzeme şeklinde kabul edilmekte olup nefes alma özelliği çok düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri