Ekonomi durağan koşullar altında, kararlı dengede iken arz eğrisi pozitif eğimlidir. Marshall'ın arz fonksiyonuna göre fiyat, arz edilen miktar tarafından belirlenir. Arz edilen miktar fazla olduğunda fiyat düşer ve yeniden denge sağlanır.
Tüketicinin Belirli Bir Dönemde Talep Ettiği Mal Miktarı ile Malın Fiyatı Arasındaki Ters Yönlü İlişki. Edilir. Bireysel Firma-Arz Eğrilerinin Yatay Olarak Toplanmasıyla Elde Edilir. Pozitif Eğimlidir.
Arz yasası
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
Toplam arz eğrisi, üretkenliğin artması ya da kilit önemde girdilerin fiyatlarının düşmesi halinde sağa kayar, böylelikle daha düşük enflasyon, daha yüksek çıktı ve daha düşük işsizliğin bir arada ortaya çıkmasını mümkün kılar.
Toplam arzın kayması.
Toplam arz eğrisinin sola kayması negatif, sağa kayması pozitif arz şoku anlamına gelmektedir. Negatif arz şoku: Bu tür arz değişimine en iyi örneklerden biri 1973'ten sonra artışa geçen petrol fiyatlarıdır. Bu artış ekonomilerde üretim daralmasına ve aynı dönemde fiyatların artışına yol açmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu noktada sermaye faktörü belirleyici olmaktadır. Sermayesi kısıtlı olan firmalar, artan maliyetlerle birlikte üretimi düşürmek zorunda kalır. Bunun sonucunda arz eğrisi sola kaymaya başlar ve negatif eğimli olur. Arz eğrisinin sağa kayması, ülkenin üretim gücünün arttığını gösterir.
Uzun dönemde fiyat seviyesi (P) ne olursa olsun üretim miktarı seviyesinde olur. Kısa dönemde ise reel GSYH tam istihdam seviyesinden sapmalar gösterebilir. Bu durumda ise fiyat düzeyi (P) arttıkça üretim miktarı da (Y) artar. Dolayısıyla SRAS eğrisi pozitif eğimlidir (yukarı doğru eğimlidir).
Bir malın arz eğrisi o malın arz çizelgesi yardımıyla çizilebilir. Bu eğri fiyatlar ile arz miktarları arasındaki fonksiyonel ilişkileri gösteren ve sol aşağıdan sağ yukarıya doğru seyreden bir eğridir. Arz eğrisinde fiyatlar ile miktarlar arasındaki ilişki doğru yönlüdür.
➢Arz eğrisi teknolojik gelişmelerden de etkilenmektedir. Teknolojik gelişmeler verimliliğin artmasına neden olacak bu da maliyetleri azaltacaktır. ➢Teknolojideki gelişmelerin artması arz eğrisini sağa kaydırır.
Talep eğrisinde bir değişme yokken arz eğrisi sağa kayarsa başlangıç fiyatında bir arz fazlası ortaya çıkar, fiyat düşer, miktar artar.
Talep eğrisi Negatif eğimlidir. Talep edilen miktar ile fiyat arasındaki ters yönlü ilişkiyi göstermektedir. Yani Fiyatı artınca/azalınca, talep edilen miktarın azalması/artmasıdır.
Uzun dönemde ise firmaların sayısı değişebilir. Eğer firmaların sayısı artarsa, arz eğrisi sağa kayar. Firmaların sayısı azalırsa, arz eğrisi sola kayacaktır.
Bu durum şekil 8'de verilen grafikle açıklanmaya çalışılmıştır. Eğer talep eğrisinin temsil ettiği mala olan talep artmışsa T0 talep eğrisi olduğu gibi tümüyle sağa kayar. Bunun anlamı F1 fiyatından OM1 miktar satılırken, aynı fiyattan bu kez daha fazla bir miktar (OM2 ) satılmasıdır.
Servet artışının talep üzerindeki etkisi de aynı yöndedir. Söz konusu malı ikame edecek malların fiyatlarındaki artış ve tamamlayıcı malların fiyatlarındaki düşüş talep eğrisini sağa kaydırır.
Bireysel Talep eğrilerinin yatay olarak toplanmasıyla elde edilir. Negatif Eğimlidir. Talep Edilen Miktarın Değişmesi; Talep Eğrisi Üzerinde Bir Noktadan Diğerine Geçilmesi. Nedeni Fiyattaki Değişme.
Arz şedülü, diğer etkenler veri iken, farklı fiyatlarda arz edilen miktarı göstermektedir. Arz eğrisi ise, diğer etkenler veri iken malın fiyatı ve arz edilen miktar arasındaki ilişkiyi göstermektedir (Şekil 5). Arz ve fiyat arasındaki ilişki pozitiftir.
Talebi etkileyen unsurlar zevk ve tercihler, nüfusun büyüklüğü ve dağılımı, ilişkili malların fiyatları ve hatta beklentiler bile olabilir. Bireylerin verilen belli bir fiyattaki malı hangi sayıda alacağını etkileyen bu temel unsurlardan herhangi birinde oluşacak değişim, talep eğrisinin de kaymasına neden olacaktır.
Arz eğrisi üzerinde harekette belirli bir fiyat miktar ilişkisinden başka bir fiyat miktar ilişkisine geçildiğini gösterir. Arz değişmesinde ise o malın fiyatı dışındaki faktörlerden birinin değişmesi sonucu Arz eğrisi tümüyle kayar (Anonim 2019).
Arz artarken talep azalırsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat düşer. Arz azalırken talep artarsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat artar. Arz ve talep aynı yönde birlikte değişirse denge fiyatının ne yönde değişeceği konusunda öngörüde bulunulamaz.
Talep Eğrisi Boyunca Hareket: Diğer faktörler aynı kaldığı takdirde, bir malın fiyatı değişirse talep eğrisi üzerinde bir hareket oluşur. Talep eğrisi negatif eğimlidir. Bu talep kanunundan kaynaklanır. Talep kanunu; diğer şartlar aynı kalmak şartıyla, talep edilen malın fiyatı düşerse, talep edilen miktar artar.
Arz esneklik katsayısı basit olarak şu formülle hesaplanır. Demek ki, fiyattaki her %1'lik değişme, arz edilen miktarı %2 etkilemektedir. Bu formüller talep esnekliğine çok benzer. Ancak, arz esneklik katsayısı, bazı istisnalar dışında, her zaman pozitif çıkar.
Örnek verilirse; en basit haliyle fabrikada 1000 tane üretilen bir fincanın arzı 1000 adettir. Üretilen 1000 fincanın mağazada 1000 adet satılması ise taleptir.
Faiz ile milli gelir arasında yatırım harcaması üzerinden oluşan bu ters yönlü ilişki nedeniyle IS eğrisi negatif eğime sahiptir.
Potansiyel alıcıların fiyat arttığında ya da azaldığında, belli başlı ürünleri ne kadar satın alabileceğini gösteren eğrilere talep eğrisi denir.
Ekonomide IS eğrisini sağa kaydıran her unsur (genişletici maliye politikası, servetin artışı vs.) toplam talep eğrisinde sağa kaymasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri