Tır ve kamyon taşımacılıkta kullanılan iki araç türüdür. Ancak kamyonlar 18-32 ton ağırlığında yük taşıyan motorlu araçlar iken, tırlar ise uluslararası yük taşımacılığında kullanılan uzun, kapalı araç biçiminde ve kamyon büyüklüğünde motorlu taşıtlardır.
Başka bir araç tarafından tahrik edilmesi amaçlanan herhangi bir araç olarak adlandırılan dorseler, yük taşımacılığı konusunda çeşitli seçenekler sunar. Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
TIR kelimesi, Transport İnternational Routier (Uluslararası karayolu taşımacılığı) kavramlarının kısaltılması şeklinde uluslararası litaratürde kullanılmaktadır. TIR Karnesi uluslararası kara taşımacılığını dolayısıyla uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan bir gümrük transit belgesidir.
Treyler, römork veya dorse; motorlu bir taşıt tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine has bir şekilde tasarlanıp imal edilen en az bir dingili ve çekildiği taşıta çeki oku, döner tabla, kanca v.b adlarla tanımlanan bir bağlantı aygıtı aracılığı ile bağlanan yük taşıma amaçlı kara yolu taşıt aracıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
Özellikle araç koordinasyonunun sağlanması ve hızlı gidebilmesiyle istenen miktarda istenen ağırlıkta eşyaları en az hasarla taşıyabilen kara yolu araçları şunlardır: tır, kamyon, kamyonet, treyler, frigorik semi treyler, konteynerler, ayaklı konteynerler. Bu saydığımız araçlar arasında en yaygını tırlardır.
Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor. CE sınıfı ehliyet alırken ise aynı aracı arkasına takılan bir Römork ile birlikte kullanabilmelisiniz.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
TIR Kelimesinin Açılımı
Fransızca "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı" anlamına gelen Transports Internationaux Routiers'in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.
Kırkayak Kamyon Nedir? Kırkayak kamyon tipi, 2002 yılında geliştirilen ve dört dingilli yapısı sayesinde çok ağır yüklerini taşıyan kamyon tipidir. Kırkayak kamyonların ön ve orta dingilleri birer, arka dingillerinde ise ikişer lastik bulunmaktadır.
Kocaeli'de bir fabrikada tarafından üretilen 395 ton ağırlığındaki "dev trafo", Yunanistan'a gönderilmek üzere Gebze ilçesinden Derince Limanı'na getirildi. Gece saatlerinde 395 ton ağırlığındaki trafo, 70 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde 280 tekerin çektiği çekici yardımıyla Gebze ilçesinden yola çıktı.
Normal tır (açık veya tenteli) : boy, en, yükseklik olarak 13.60x 2.42x 2.60 ölçülerine sahip olan aracın alacağı yük miktarı, 20 ila 24 ton aralığındadır.
Ağır vasıta araçların kör noktaları, binek araçlara göre çok fazla ve farklıdır. Ağır vasıta araçlarda beş adet kör nokta vardır. Tırın arka kısmı, ağır vasıta sürücüleri için ölü bölümdür. Sağ alandaki kör noktaya göre sol alandaki kör nokta daha önce başlar.
Dorse, kamyon veya tırların yük taşıma işlemini daha verimli hale getiren bir eklentidir. Dorse, yükün güvenli ve düzgün bir şekilde taşınabilmesini sağlar. Dorseler, çeşitli tiplerde ve boyutlarda üretilmektedir ve farklı amaçlara hizmet etmektedir.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
Araçlarda neden makas sistemi bulunur? Özellikle ticari araçlar için, yük kapasitesinin yüksek olması amacıyla makaslı sistem kullanılır. Konfor anlamında oldukça rahatsız olsa da kullanım amacı itibari ile oldukça yaygındır.
tırların falan arkasında yazar. "şehiriçi hız sınırım 60, şehirlerarası yolda 70, otoyolda 80" demektir. bir de göbek atarken söylenir. göbek atarken de arkasından 90 100 karada yüz, havada yüz benzeri bir cümle gelir.
Trafik kanunlarında tüm tırlarda bulunması zorunlu olan, tır önü ve dorse arkasında kullanılan kapaklı levhadır. Tırın ön gögüs paneline ve dorsenin arka kapak kısmının sağına ve soluna yatay şekilde monte edilmesi gerekmektedir. TIR'ların yüklü (dolu) olup olmadığını görünebilir olduğun anlamak için kullanılır.
6 dingilli tırların azami ağırlığı 44 ton, 5 dingilli tırların azami ağırlığı 40 ton, 4 dingilli tırların azami ağırlığı 32 ton, 3 dingilli tırların azami ağırlığı 24 ton olmalıdır.
(Altı lastik grubu, aracın üç dingilli olduğunu gösterir). Araç, altı lastik grubunu haizdir ve bu lastik gruplarının dördü tahrikli dingillere bağlıdır.
Yorum Yap. Üzerinde siyah renk ile “A” harfi olan beyaz levhalar ile işaretlenmiş bir kamyon çöp taşıyor. Üzerinde siyah renk ile “A” harfi olan beyaz levhalar iyi görünebilmeleri için kamyonun hem önünde hem de arkasında bulunmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri