Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
® işaretinin açılımı "Register" olarak okunmakta ve "Tescillidir" anlamında mal ve hizmetlerde marka yanında kullanılmaktadır. TM işaretinin açılımı "Trade Mark" olarak okunmakta ve "Ticari Marka" anlamına gelmektedir.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir.
G (Arazi tipi araçlar)
Her 4×4 araç G harfi ile işaretlenmez ve farklı kriterlere sahip olması gerekir.
'TIR' (Transports Internationaux Routiers yani Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) Kamu-Özel Sektör Ortaklıklarında dünya çapında uygulanan bir BM Sözleşmesi'ne dayanan uluslararası bir transit sistemidir.
İlgili 45 soru bulundu
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
Tır ifadesi, ''Transports Internationaux Routiers'' ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçede ise ''Uluslararası Karayolu Ticareti'' olarak kullanılır.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.
(Altı lastik grubu, aracın üç dingilli olduğunu gösterir). Araç, altı lastik grubunu haizdir ve bu lastik gruplarının dördü tahrikli dingillere bağlıdır.
Lowbed Tır: Lowbed tırlar, genel olarak çok uzun ve ağır yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır.
Tırlarda havalı frenler kullanılmaktadır. Aracın yük dağılımına göre sol ve sağ tekerleklere hava vererek savrulmayı ve devrilmeyi engeller.
Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
Kamyon ve Tır Hız Sınırı
Kamyonlar (N2-N3) için hız sınırı yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80, bölünmüş yollar 85 ve otoyollarda 90 km'dir.
Güncel Şehir İçi Kamyon Yasağı Cezası 2022-2023
Maddesinde açık açık belirtildiği üzere 22:00-06:00 saatleri arası hariç kamyonlar şehir içine giremez. Buna rağmen (Tırlar ve kamyonlar şehir içine 22:00-06:00 arası hariç giremez) denmesine rağmen giriliyor.
Ağır vasıta araçların kör noktaları, binek araçlara göre çok fazla ve farklıdır. Ağır vasıta araçlarda beş adet kör nokta vardır. Tırın arka kısmı, ağır vasıta sürücüleri için ölü bölümdür. Sağ alandaki kör noktaya göre sol alandaki kör nokta daha önce başlar.
Kocaeli'de bir fabrikada tarafından üretilen 395 ton ağırlığındaki "dev trafo", Yunanistan'a gönderilmek üzere Gebze ilçesinden Derince Limanı'na getirildi. Gece saatlerinde 395 ton ağırlığındaki trafo, 70 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde 280 tekerin çektiği çekici yardımıyla Gebze ilçesinden yola çıktı.
Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır. Boş ağırlıkları ise ortalama 15-16 ton civarındadır.
3 DİNGİL KAMYON (8 Teker): 3 dingilli, ön ve en arka dingil listik bir, orta dingil iki lastikli yük taşıma aracıdır. 4 DİNGİL KAMYON (Kırkayak): Dört dingilli, ön ve orta dingiller bir, arka dingiller iki lastikli, istiap haddi ortalama 20 ton olan yük taşıma aracıdır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde "Prototip veya yol testi için kullanılacaklara "T", birinci fıkrada belirtilen yerler arasında sürülecekler ile gösterisi yapılacaklara "G" harf grubu bulunan plakalar verilir." denilmiştir. Buna göre prototip ya da test için kullanılacak araçlara geçiçi plaka olarak "T" plaka verilir.
Bu mühür, plakanın yetkili kurum tarafından basıldığı gösterir. Plakada TR yazısı olmalı. Mavi zemin üzerine TR yazısı, beyaz bir şekilde eklenmeli. Üzerinde TR yazısı bulunmayan plakalar, TÜVTÜRK'ün araç muayene kusur tablosu uyarınca araç sahiplerini sıkıntıya düşürebilir.
Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor.
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
Yasalara göre ülkemizde tırların en fazla yük taşıma kapasitesi 24 ile 27 ton arası bir birim konarak karara bağlanmıştır. Boş ağırlıkları ise genelde 15.5 ile 16.5 ton olarak belirlenmiştir. Tır denilen araçlar açık ve tenteli olarak tanımlanır.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri