motorlu olan ön kısmıdır. çekici de denir. arka taraftaki yüklerin konulduğu bölüme ise dorse denir. halkımız sanırım bu ikisinin toplamına tir demektedir. sadece çekiciye kamyon. sadece dorseye ise kutu, kasa, römok vs isimler vermektedir.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
Dorse, kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Dorse kısmının bir diğer ismi ise treylerdir.
Dorse, kamyon veya tırların yük taşıma işlemini daha verimli hale getiren bir eklentidir. Dorse, yükün güvenli ve düzgün bir şekilde taşınabilmesini sağlar. Dorseler, çeşitli tiplerde ve boyutlarda üretilmektedir ve farklı amaçlara hizmet etmektedir.
Treyler, römork veya dorse; motorlu bir taşıt tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine has bir şekilde tasarlanıp imal edilen en az bir dingili ve çekildiği taşıta çeki oku, döner tabla, kanca v.b adlarla tanımlanan bir bağlantı aygıtı aracılığı ile bağlanan yük taşıma amaçlı kara yolu taşıt aracıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır. Diğer bir deyişle ağır yükleri taşıması veya aktarması gereken araçlar için ek bir destektir. Çünkü kamyonlar, yükü taşımak için dorselere ve römorklara ihtiyaç duyar.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Ağır vasıta araçların kör noktaları, binek araçlara göre çok fazla ve farklıdır. Ağır vasıta araçlarda beş adet kör nokta vardır. Tırın arka kısmı, ağır vasıta sürücüleri için ölü bölümdür. Sağ alandaki kör noktaya göre sol alandaki kör nokta daha önce başlar.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
Dorse, kısaca taşıma araçlarının arkasındaki kasalardır. Aynı zamanda treyler de denen dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde ise dorse kelimesi kullanım kolaylığından dolayı treyler yerine kullanılmaktadır.
Treyler; Özetle yarırömork olarak isimlendirdiğimiz en az 1 dingilli ve "Çekici" ile çekilerek (bir kısmı da taşınarak)hareket edebilen yük taşıma aracıdır. Treylerlerin ebat ve seyir şartlarında Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenmektedir.
10 teker kamyon, diğer adıyla 3 dingilli kamyon olarak da bilinen, ön dingil bir lastikli, arka dingiller iki lastikli, istiap haddi ortalama 15 ton olan yük taşıma için kullanılan bir araçtır. 10 Teker kamyonlar nakliye işlerinde en çok kullanılan ve şoförler tarafından oldukça tercih edilen bir araç türüdür.
TDK'ya göre ise Tır “Uluslararası kara yolu taşımacılığı için kullanılan ve dingil sayısı fazla olan uzun kamyon”dur. Bir başka tanımlama ise “Römorklu, bir yükü çeken kamyonlar” şeklindedir.
'TIR' (Transports Internationaux Routiers yani Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) Kamu-Özel Sektör Ortaklıklarında dünya çapında uygulanan bir BM Sözleşmesi'ne dayanan uluslararası bir transit sistemidir.
Araçlarda neden makas sistemi bulunur? Özellikle ticari araçlar için, yük kapasitesinin yüksek olması amacıyla makaslı sistem kullanılır. Konfor anlamında oldukça rahatsız olsa da kullanım amacı itibari ile oldukça yaygındır.
Yerleşim yerleri içinde kamyonlar için hız limiti 50 km; Yerleşim yeri dışında ise şehirlerarası çift yönlü yollarda 80 km iken bölünmüş yollarda 85 km'dir. Otobanlarda ise kamyonlar için hız limiti 90 km'dir.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Kör nokta, sürüş esnasında aracın yan ve dikiz aynalarından görülmeyen yerleri ifade eden bir terimdir. Şerit değiştiren bir araç, bir noktada diğer aracın aynalarından görülemeyecek bir konumda bulunabilir. Bu görülemeyen noktaya trafik literatüründe kör nokta denir.
1 tır kaç ton yük alır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır.
6 dingilli tırların azami ağırlığı 44 ton, 5 dingilli tırların azami ağırlığı 40 ton, 4 dingilli tırların azami ağırlığı 32 ton, 3 dingilli tırların azami ağırlığı 24 ton olmalıdır.
Tırlarda havalı frenler kullanılmaktadır. Aracın yük dağılımına göre sol ve sağ tekerleklere hava vererek savrulmayı ve devrilmeyi engeller.
TIR Kelimesinin Açılımı
Fransızca "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı" anlamına gelen Transports Internationaux Routiers'in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.
Kadınlar arasında sütyen ölçüleri sıklıkla 80 beden 90 beden gibi tanımlamalarla anlatılır. Halbuki gerçek sütyen ölçüsü hesabı bundan biraz farklıdır… Aslında 80-90 gibi söylenen rakamlar sizin memenizin hemen altından geçen 'bant ölçüsü' diye adlandırılan kısımdır.
Verilen tır tiplerinin yasalar gereği toplam ağırlıkları maksimum 25 tona kadar çıkmaktadır. Ancak ISO standartları çerçevesinde, üretilen konteynerler ile yüklenen tırların toplam ağırlıkları için 44 tona izin verilmektedir. Römorklarla yapılacak olan taşımalarda ise maksimum 40 ton toplam ağırlığa izin verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri