Bu duruma genellikle mantarlar, yanlış tırnak kesimi, dar ayakkabı tercihi ve parmak deformiteleri neden olur. Ortaya çıkan şikayetler arasında şişme, ağrı, kızarıklık, iltihap ve enfeksiyon durumları yer alabilir.
Bazı durumlarda tırnak diplerine ve alt kısımlarına da yayılabilen dolama, tıp dilinde paronişi olarak adlandırılır. Dolamaya genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sebep olsa da bazı durumlarda virüs ve mantar hastalıkları da paronişiye yol açabilir. Apse oluşumu, ağrı ve acıya yol açar.
Tıp dilinde adı paronişi olan dolama, bakteri ve mantarların kütikül veya tırnak yanında ki kıvrımının yakınındaki cildi etkilediği, el ve ayak tırnaklarının çevresinde oluşan bir deri enfeksiyonudur. Tırnağın tabanındaki deri olan kütikül, tırnak kıvrımı, deri ve tırnağın birleştiği yer olarak bilinir.
Tırnak batmasında tırnağın köşesi veya kenar kısmı kıvrılarak tırnağın yanındaki yumuşak etin içine girer ve hastada ağrıya sebep olur. Tırnak batması çoğunlukla ayak başparmaklarında görülür. Ancak el tırnak batması da görülebilen bir durumdur. Batık tırnak olan parmaklarda genellikle iltihap da oluşmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir.
Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte tırnakları inceleyen uzmanlar tırnaktan parça alıp, enfeksiyona neden olan mantarın türünü belirlemek için laboratuvara gönderebilmektedir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnak batmasından şikayetçi olanlar her gece uykudan önce, çay ağacı yağını kullanarak tırnaklara pamuk yardımıyla masaj yapabilir. Çay ağacı yağının içinde bulunan maddeler, tırnaklarda oluşan ağrıyı ve şişliği dindirecektir. Çay ağacı yağını kullanmadan önce törpü ile tırnaklarınızı düzeltebilirsiniz.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir.
Elma sirkesi antiseptik madde olmasına bağlı iltihapları temizleyecektir. Özellikle zeytinyağı özlü sabun kullanımında kızarıklık ve iltihap geçecektir. Çay ağacı yağı tırnak derisine uygulandığında tahrişi ve kızarıklığı azaltabilir.
Bazı durumlarda, enfeksiyon tekrarlayabilir ve uzun sürebilir. Paronişi genellikle mesleki veya çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt tahrişi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, kronik bir bakteri veya mantar enfeksiyonunun sonucu olarak da gelişebilir. Dolama, tırnak çevresindeki cildin enfeksiyonu olarak ortaya çıkar.
Tırnak batması, tırnağın boyuna uzaması yerine tırnak etinin içine doğru girerek yanlara doğru uzaması durumudur. Tırnak batmasına; tırnak mantarı, tırnakların yanlış kesilmesi, sivri uçlu ve dar ayakkabılar giyilmesi, parmak deformiteleri neden olur.
Tırnak mantarı belirtilerinden olan renk veya şekil değişimi, tırnağın kalınlaşması, kolay kırılması veya ağrı, acı gibi durumlar değerlendirilir.
Tırnak mantarı, ya da diğer adıyla onikomikoz, bireyin el veya ayak tırnaklarının uç kısmının hemen altında beyaz veya sarı bir nokta olarak başlayan ve yaygın olarak görülen bir mantar enfeksiyonudur.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Tırnak mantarı, tırnak ucunun hemen altında, sarı ya da beyaz bir nokta olarak başlar ve ilerler. Mantar enfeksiyonları normalde zamanla gelişir, bu nedenle tırnağınızın görünüşü veya hissi arasında herhangi bir ani farklılık ilk başta fark edilemeyebilir.
Elma sirkesinin içeriğinde bulunan organik asitler, enfeksiyona sebep olan mantarların büyümesini ve çoğalmasını engeller. Tırnak mantarı sorunundan muzdaripseniz elma sirkesini bir parça pamuk yardımıyla sorunlu olan tırnağınıza uygulayın. Ardından bir bandaj veya yara bandı ile pamuğu tırnağınıza sabitleyin.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri