Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Pompa, soğutma sıvısının motorda dolaşmasından sorumludur. Pompa arızalanırsa motor aşırı ısınır ve kayış veya çarkın kırılmasına neden olabilir. Aracınızın tüm ihtiyaçlarınızda alanında uzman kişilere danışarak hizmet alabileceğiniz kurumsal bir oto servis markası olan Otopratik'ten destek alabilirsiniz.
Devirdaim pompasında oluşan arıza otomobilin diğer donanımlarını da etkiler ve yeni sorunlar oluşturur. Devirdaim pompasının çalışmaması durumunda otomobil hararet yapar, sonrasında motor kapak contası yanar ve piston erimesi görülür.
Pompalar Neden Arızalanır Emiş Suyu Eksikliği
Su eksikliği, bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Suya aç kalan bir sulama pompası, pompanın ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Emiş kısmında su yetersiz gelebileceği gibi tıkanabilir. Örneğin, plastik çuvallar, bir emişinde bulunan pervaneleri sarabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Emiş hattı tıkanırsa hidrofor susuz çalışır. Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Pompa Gürültüsü: Arızalı bir devirdaim pompası genellikle normalden daha fazla gürültü çıkarır. Pompa motorunda mekanik bir sorun olduğunda, tıkırtı, çıtırtı veya sıvının akışı sırasında anormal sesler duyulabilir.
Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
Su pompası temizliği için deterjan kullanımı sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Bu nedenle önerilmez. Su pompasının üç parçadan oluşan hortumu, bir süre sirke içerisinde bekletildikten sonra ılık su kullanılarak iyice durulanır. Burada bol su ile durulanması önemli bir noktadır.
Su Pompası; radyatördeki soğutma suyunu motordaki su kanallarına pompalayan elemandır. Vantilatör; radyatör petekleri arasında kuvvetli bir hava akım meydana getirerek, ısınmış olan suyun soğumasını hızlandırır.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Aracın kullanım kılavuzunda başka birşey yazılmamışsa 60bin km yada 5 yıl (zorlu şartlarda 3 yıl) sürede değiştirilmesi gerekir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
İlk olarak, hidroforun pompasının bozuk olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer pompa bozuk değilse, hidroforun akış kontrol vana veya hidroforun içindeki filtrelerin tıkanık olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Hidroforun tesisatındaki bir tıkanıklık da su basmamasına neden olabilir.
-Devirdaim pompası sürekli çalışıyor. Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır. Bu pompa genelde küçük tarla alanlarını kullanmak için kullanılır. 6 metre ila 10 metre arasında olan kuyularda genelde Jet pompa kullanılır.
Triger kayışı değiştirilirken, aracın soğutma araçları da değiştirilebilir. Bu sayede kayışın sertleşmesi ya da çatlamasına neden olabilecek etkenler azaltılır. Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir.
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Su hattı içerisinde (taş, toprak, vb) bulunan maddeler bazen sirkülasyon pompasının sıkışmasına yada kanatlarının kırılmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda pompanın iç yatağının temizlenmesi, kırılma ya da bozulma varsa bu parçanın değiştirilmesi gerekmektedir.
Soğutma suyu içerisindeki antifriz, korozyon oluşumunu engeller. Antifriz kullanılmayan araçlarda korozyon oluşur. Korozyonun devamında çürüme gerçekleşir. Devirdaim kanatlarının çürümesi de suya karşı direnç oluşturulmasını engeller ve parçanın görevini yapmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri