Dolama ve tırnak batması arasında fark vardır ama ikisi birlikte de görülebilir. Her dolama tırnak batmasına sebep olmaz ama tırnak batması dolamaya sebep olabilir.
Evet her ne kadar birbirine benzese de dolama ve tırnak batması arasında fark bulunur. Her dolama durumu tırnak batmasına neden olmayabilirken, tırnak batması genellikle dolamaya sebep olur. Dolama el parmaklarında da görülebilir fakat bu durumun tırnak batmasına neden olduğunu söyleyemeyiz.
Tırnağın tabanındaki deri olan kütikül, tırnak kıvrımı, deri ve tırnağın birleştiği yer olarak bilinir. Enfeksiyonu yok etmek için antibiyotiklerle tedavi edilerek irin (bir yara etrafında oluşan kalın, enfeksiyöz sıvı) boşaltılır.
Tedavi edilmediğinde, zaman içinde tırnakların şekli ve rengi bozulur. Tırnak kalınlaşır, rengi koyulaşır ve tırnak yüzeyinde enine çizgiler oluşur. Genellikle alkali kimyasallarla uzun süre temas eden kişilerde görülen kronik dolama, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de sıkça görülür.
Tırnak batması birey için ağrılı olabilir ve genellikle ilerleyerek daha kötü bir hal alır. Tırnak batması belirti ve semptomlarının arasında erken evrelerde tırnağın yanındaki cilt hassaslaşır, şişer veya sertleşir. parmak üzerine basınç uygulanınca ağrı artar ve parmak çevresinde su toplanması gözlemlenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir.
Normal şartlar altında 10 gün ya da 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve drenaj ile paronişinin tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Paronişi sorunu sık sık tekrarlıyorsa, hastanın staphylococcus için bir taşıyıcı olduğu düşünülmelidir.
Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.
Dolama sık rastlanan mikrobik deri hastalıklarından biridir. Hayati bir tehlike oluşturmaz ancak bazen uykuyu bozacak derecede şiddetli olabilecek ağrıya ve parmak fonksiyonlarında gerilemeye yol açması ile günlük yaşantıyı olumsuz etkiler.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Dolama, genellikle tırnak çekilmesi, tırnak kemirmesi veya manikür gibi küçük travmaların ardından gelişir. Özellikle tırnak çekilmesi veya manikür sırasında yaşanan küçük yaralanmalar sonucu enfeksiyon gelişebilir. Dolama, bölgede kızarıklık, şişme, hassasiyet ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Özellikle de zeytinyağı içeren sabunları kullanırsanız, tırnak altında oluşan iltihabın da temizlenmesine yardım edebilirsiniz. Gün içinde ayaklarınızı sabunlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin ve ardından tırnaklarınızı temizleyin.
Tırnak büyüyünce kavisli değil düz şekilde kesilir. Parmağı sıkıştırmayan geniş veya ucu açık ayakkabı giymek gerekir. Bu sırada batma sebebiyle enfeksiyon varsa ağızdan veya merhem şeklinde antibiyotikler kullanılabilir.
Tırnak batması sorunu olan kişiler için gerekli bakım ve tedavilere başlanmazsa tırnak etrafında enfeksiyon gelişebilir. Önlem alınmazsa yumuşak dokunun tepkisiyle damarlardan zengin olan granülasyon dokusu çevresinde oluşabilir. Bu durumda kişi ayakkabı giymekte ve yürümekte dahi zorlanabilir.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Bu durum tırnağın sertleşmesine ve etkilenen bölge etrafında cildin kalınlaşmasına neden olabilir. Tırnağın düşmesi: Ciddi vakalarda, enfeksiyon tırnağın yatağına yayılabilir ve tırnağın yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu, tedavi edilmeyen veya ilerlemiş enfeksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Parmağınızda dolamaya bağlı olarak oluşan ağrı, zonklama, şişkinlik ve kızarıklığın azalmasını sağlamak için parmağınızı ılık suyla doldurduğunuz bir kabın içine koyup 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Bu, ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Eğer tırnak batmasına bağlı ayak parmağında iltihap varsa öncelikle tırnak batmasının önlenmesi gerekir. Asıl etken ortadan kaldırılmalıdır. Uzman kontrolünde antibiyotikli kremler ile önüne geçilebilir.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir. Oraya merhem sürmek veya antibiyotik kullanmak sorunu çözmez. Kuaförlerde pedikür yaptırmak da çözüm değildir, hatta problemi çözmek yerine büyütebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri