Bu yüzden geleneksel ticarette ve e-ticarette faturasız ürün satın almak suçtur. Satıcı tarafa kesilen cezanın belirli bir oranı alıcı tarafa da yansıtılmaktadır. Ancak belirli şartlar altında internetten faturasız ürün satmak ve satın almak, herhangi bir suç teşkil etmemektedir.
Faturasız olarak sattığınız her mal için o ürünün fiyatının %10'u kadar ceza ödemek zorundasınız. Ancak ceza bununla sınırlı değildir; belli bir üst sınır bulunur. 2022 yılında faturasız ürün satışı ile ilgili belirlenen üst sınır 250.000 TL iken; 2023 yılında bu sınır, 1.100.000 TL olarak değiştirilmiştir.
Elektronik ticaret faaliyetine başlayacak bir kişi bu işi şahıs olarak yapabileceği gibi bir sermaye şirketi kurup kurumsal bazda da faaliyet gösterebilir. Aylık ciroya bakılmaksızın, başkalarına ait mal veya hizmetleri satan kişiler de fatura kesmek ve kazancını vergilendirmek mecburiyetindedir.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer Türkiye'da senede 200,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 77,018 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 122,982 TL, aylık 10,249 TL olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 20,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 3,152 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 16,848 TL, aylık 1,404 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Trendyol'da Fatura Kesmek Zorunlu mu? Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Özellikle bu durum birçok girişimcinin düşük maliyetlerle başlamasına ve işletmeyi zamanla büyütmesine olanak tanımaktadır.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir. Bu nedenle e-ticarette de şirket kurmak zorunlu tutulmuştur.
Tebliğ ile belirlenen kâğıt fatura kesme limitine KDV dahildir. Yani günlük satış tutarının KDV dahil 6.900 TL'yi geçmesi halinde fatura kesme sınırı aşılmış olur. 2024 yılının günlük fatura kesme limitinin KDV hariç tutarı, %20'lik KDV dilimine göre 5.750 TL'dir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
TCK m.240'da yer alan mal veya hizmet satımından kaçınma suçu bakımından fail hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. TCK m.238'de yer alan kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma suçu bakımından ise belirlenen ceza bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıdır.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Trendyol Komisyon Oranları Nedir? Trendyol, mağaza sahiplerinden yaptıkları satışlara göre komisyon bedeli almaktadır. Trendyol komisyon oranları ürün kategorisine göre %7 ve %28 arasında değişmektedir.
NASIL HESAPLANIYOR ? Trendyol tarafından ürün satış fiyatı üzerinden Komisyon ve Hizmet Bedeli adı altında alınan ana giderler kesilmektedir. Sonrasında ise kargo ücretini platform tarafından kesilerek kalan tutar hesabınıza yatırılır. Bu hesaplamada gösterilen KDV tutarını ay sonunda devlete ödersiniz.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, Vergi Usul Kanununa göre fatura, perakende satış vesikaları ve mevzuatta belirtilen diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadır.
2024 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 6.900 TL'dir. Bedeli 6.900 TL'den az olsa dahi istemleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Herhangi bir ürün ya da hizmetin satışını belgeleyen e-Fatura'nın hem fiziksel hem de internet ortamında yapılan satışlarda düzenlenmesi zorunluluktur. 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 mikyon TL ve üzeri olan işletmelerin, e-Fatura kullanımı zorunlu tutulmaktadır.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 30,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 4,728 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 25,272 TL, aylık 2,106 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri