Tırnaklar; parmakların canlı cilt hücreleri açısından oluşturulmaktadır. Bundan ötürü; cilt kuruluğu, egzama gibi cilt problemleri de çizgilere sebep olabilir. Bunun yanı sıra vücutta; kalsiyum, protein, A vitamini ya da çinko gibi vitamin ve mineral eksikliği tırnak yüzeyinde dalgalanmaya sebep olabilir.
Tırnak yüzeyinde oluşan tırtıklar sağlığınız hakkında bazı sorunların habercisi olabilir. Yaşlılık ve yetersiz beslenme nedeniyle tırnaklarda dalgalanma olabileceği gibi böbrek ve tiroid bezi gibi daha ciddi hastalıklarında işareti olabilir.
Tırnaklarda oluşan şekil bozuklukları;
Bu vücutta demir eksikliği ve dolaşım bozukluğunun habercisi olabilmektedir. Bunun yanında tırnakların aşırı suda kalması, deterjan ile etkileşim halinde olması ve kalsiyum eksikliği bunun oluşmasına neden olabilmektedir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
İlgili 20 soru bulundu
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Tırnakların üst bölümündeki dalgalanma problemi; sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinin yan etkisinden ortaya çıkıyorsa kullanımı durdurulmalıdır. Fakat böyle bir durum söz konusu değişse vücuttaki B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, anemi gibi durumlar göz önüne alınarak, takviye alınmalıdır.
Aynı zamanda vücutta kalsiyum, protein, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir. Tüm bunlarla birlikte tırnaktaki çizgi ve dalgalanmaların en büyük sebeplerinden biri yaşlılıktır.
Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmadığı durumlarda tırnaklarda sarı renkler oluşması ve zaman içinde çökmeler meydana gelmesi mümkündür. Buna ek olarak birtakım hastalıklar, fiziksel ve sert darbeler ile birikte herhangi bir nedene bağlı görülen tırnak çökmeleri ve çeşitli tırnak sorunlarına neden olabilir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Evde manikür yaparken tırnağının üzerini sert bir şekilde törpüleme. Tırnak üzerini törpülemek için kağıt törpünün yumuşak tarafını kullanmalı ve hafifçe tırnak üzerini törpülemelisin. Tırnak bakımına dikkat ettiğin ve tırnaklarını düzenli olarak nemlendirdiğin sürece tırnaklarındaki soyulmanın azaldığını göreceksin.
Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır.
Özet:Tırnak plağı yüzeyinde enlemesine çöküntüler olarak bilinen "Beau çizgileri" tırnak bozukluğu, matrikste tırnak plağı büyümesinin kesintiye uğramasına bağlı gelişir.
Bu durumda hemoglobin 7 gramın altına düşmüştür! Yani hanımlar için neredeyse 5 torba banka kanına eşdeğer kan kaybetmiş gibidir. Ağız içi, dudaklar ve tırnaklar da kansızlık teşhisinde ayna gibidir.
Raket Tırnak Hastalığı (Brachyonychia): El baş parmağının en uç kemiği normal parmaklardaki kemiklere oran ile daha geniş ve kısa olmaktadır. Bu nedenle de tırnak yatağı çok daha kısadır. Bu duruma da raket tırnak denmektedir.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Tırnak sedefi ya da Tırnak psoriazisi veya Psoriatik tırnak, bir tür tırnak hastalığı. Sedef hastalığı (psoriazis) olanlarda % 10-78 oranda rastlanır. Tırnak sedefi, vücudun başka bölgelerine yerleşmiş sedef lezyonları ile birlikte görülebileceği gibi sadece tırnaklarla da sınırlı olabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Çünkü d vitamini, vücudun ve metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlayan yegane vitamindir. 4- Tırnak ve saç dökülmesi: İleri uçtaki D vitamini eksikliklerinde hem tırnaklar hem de saçlar hızla dökülür.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri