Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir.
Tırnaktaki beyaz lekeler hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor diye soracak olursan kalsiyum, çinko ve protein eksikliği ön plana çıkabilir.
Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.
Tırnak üzerinde beyaz lekeler, çizgilenme-lökonişi-leukonychia; tırnak plağının beyaz görünmesidir. Çoğu zaman ciddi bir durum olarak tanımlanmakta yada halk arasında vitamin eksikliği, demir-kalsiyum eksikliği gibi bir nedene bağlanmaktadır.
NE YEMEK GEREKİR
Bu lekelerin giderilmesi için çinko kaynaklı besinleri tüketmeniz gerekiyor. Çinko kaynaklı besinler şöyle sıralanabilir; yumurta, lahana, ciğer, kuruyemiş, peynir. Tırnak lekeesinin nedeni sadece çinko eksikliğ değildir. Tiroid bezi hastalığı bulunanlarda da tırnak lekeleri görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Tırnakların üzerinde oluşan beyaz lekeler özellikle ayak tırnaklarında mantar hastalığının başlangıcı olabilir. Bazı cilt hastalıklarında da lökonişi dediğimiz beyaz lekeler görülür. İlerlememesi açısından cilt doktoru tarafından tedavinin başlatılması gerekir.
RENKSİZ TIRNAKLAR: Sağlıklı bir tırnağın rengi dokunulduğundan pembe- pembemsi beyaz olmalıdır.
Tırnakta beyazlama, beyaz bantlar, kronik böbrek yetmezliği, hipoalbuminemi ve siroza bağlı olabilir. Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Tırnaklarınızı beyazlatmak istediğinizde bir fincan sirke ve bir fincan içme suyunu karıştırın. Bu suyu bir pamu yardımı ile tırnaklarınıza sürün ve oje siler gibi tırnakları temizleyin. Günde 1 defa olmak üzere sirke ile tırnaklarınızı temizleyerek kısa sürede sararmayı yok edebilirsiniz.
Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir.
Oluşan su buharı -50 derecenin donduruculuğu ve düşük basıncın etkisiyle anında yoğunlaşıp katılaşır ve küçük buz parçaları haline döner. Bu da gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz beyaz çizgidir. Aslı su buharı olan bu çizgiler atmosfere zarar vermezler.
Tırnak diplerindeki ay şeklindeki beyazlıklar lunula olarak biliniyor. Lunulanın rengi ve görünürlüğü vücudunuz hakkında önemli bilgiler veriyor. Şimdi lunulanıza daha yakından bakın. Lunulanın geniş olması, yüksek tansiyon ve fazla çalışan bir kalbin göstergesidir.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir.
Vitamin eksikliğinden dolayı oluşan tırnak yeme alışkanlığı, demir ve B12 eksikliği yaşayan kişilerde daha sık görülür. Kaygı ve stres, kişileri bu alışkanlığa sürükler. Korku ve endişe içinde olan kişiler, duygularını bastırmak için tırnaklarını yemeye başlar.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Uygulama tırnak altı derisini inceliyor
Tırnak altındaki deride renk pigmentleri olmadığından kana kırmızı rengini veren hemoglobin değerleri daha net bir şekilde ölçülebiliyor.
Eğer tırnaklarınız resimde görüldüğü gibi beyazsa bu hepatit veya başka bir karaciğer rahatsızlığının belirtisi olabilir. Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır ve anemi, karaciğer rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ya da hipertirodizm habercisi olabilir.
Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Tırnak batmaları ile özellikle tırnakların yanlış ve çok kısa kesilmesi ve yanlış ayakkabı seçimleri sebebiyle ayak baş parmaklarında karşılaşılmaktadır. Tırnaklarda matlık, kuruluk ve güçsüzlük vücutta magnezyum, kalsiyum, demir, çinko gibi minerallerin eksikliğinin olması gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Tırnaklarınıza iyi bakmıyorsanız mantar oluşabilir. Bu durum da sararma yapabilir. Bunun yanı sıra sık sık oje sürüyorsanız tırnaklarınız havasız kalıp sararabilir. Bunların yanı sıra böbrek, akciğer, karaciğer sorunlarından ve şeker hastalığından dolayı da tırnaklarda sararma görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri